Cercetări desfăşurate în apele din Papua-Noua Guinee, la recifele de corali unde există apă mai acidă decât media din cauza activităţii vulcanice submarine, au arătat un comportament riscant al peştilor.
„În general peştii evită mirosul prădătorilor, ceea ce este logic”, afirmă profesorul Philip Munday de la Universitatea James Cook din Australia. Însă peştii din aceste ape acide „încep să fie atraşi de acest miros, lucru incredibil”.
Citeşte şi Care este cea mai mare ameninţare globală din această perioadă
„Înoată mai departe de „casa” lor, sunt mai activi, riscul pentru viaţa lor fiind astfel mai mare, fiindcă sunt uşor de reperat de prădători”, a adăugat cercetătorul, autor al studiului menţionat.
Circa 30% din bioxidul de carbon emis în atmosferă este absorbit de oceane, ceea ce face să le crească aciditatea. Apele analizate în cadrul studiului au un nivel de aciditate comparabil cu cel prevăzut pentru sfârşitul secolului în majoritatea mărilor din lume. Potrivit profesorului Munday, se pare că peştii nu au reuşit să se adapteze condiţiilor de aciditate, deşi trăiesc în acest mediu de la naştere. „Se pare că nu se pot adapta pe tot parcursul vieţii lor”, adaugă cercetătorul.