Încălzirea globală din trecut, provocată de schimbarea orbitei Pământului

Acum circa 55 de milioane de ani, un val puternic de căldură a lovit planeta. Temperatura de la suprafaţa Pământului a crescut cu 5 grade Celsius. Apoi, după o perioadă relativ scurtă, căldura a cedat, însă doar pentru a fi urmată de cel puţin alte două valuri de căldură similare.
Romania TV
05 apr. 2012, 17:09
Încălzirea globală din trecut, provocată de schimbarea orbitei Pământului

Cercetătorii cred că planeta s-a încălzit în urma eliberării unei mari cantităţi de dioxid de carbon în atmosferă, potrivit indiciilor chimice oferite de roci.

O echipă de cercetători propune teoria că dioxidul de carbon a venit din topirea permafrostului, un sol îngheţat, plin de materie organică, după ce ciclurile din orbita Pământului au încălzit zonele de lângă poli. Topirea permafrostului a emis o cantitate masivă de carbon în atmosferă, ducând la efectul de seră, ce a împiedicat eliberarea căldurii înapoi în spaţiu.

Înainte, se credea că oceanele erau sursa carbonului din atmosferă. „Ipoteza standard era că sursa carbonului se afla în ocean, sub forma gazului metan îngheţat în sedimentele de pe fundul oceanului”, spune climatologul Rob DeConto de la Universitatea Amherst din Massachusetts, unul dintre autorii studiului.

Examinând o rocă din apropiere de Gubbio, Italia, care conţine indicii ale acestor valuri de căldură, cunoscute şi drept hipertermale, cercetătorii au aflat că au legătură cu ciclurile din orbita Pământului.

Traseul Pământului în jurul Soarelui şi orientarea planetei pot varia uşor în timpul unor cicluri care durează până la 100.000 de ani. Cercetătorii au descoperit că cele trei hipertermale, care au început acum 55 de milioane de ani, s-au aliniat cu perioadele în care înclinarea axei Pământului era cea mai mare şi când orbita planetei ajunsese la cea mai mare excentricitate – adică mai puţin circulară.

Această combinaţie a însemnat că latitudinle înalte, zonele cele mai apropiate de poli, au avut veri mai lungi şi mai călduroase, „cu potenţialul de a topi zone vaste de permafrost”. Astfel, carbonul eliminat în atmosferă a atras şi mai multă căldură, care a încurajat, la rândul ei, eliberarea unei cantităţi şi mai mari de carbon.

Totul s-a terminat în urma unor procese naturale, care au răcorit planeta.

Apoi, după un milion de ani, fenomenul a avut loc, din nou, însă a existat mai puţin permafrost, care a eliberat o cantitate mai mică de carbon, ducând la un val mai mic de căldură. Procesul s-a tot repetat, până când hipertermalele s-au epuizat, arată cercetătorii.

„Această sursă de carbon este foarte mare, iar o cantitate importantă de carbon nu a fost încă eliberată – este unul din lucrurile care ne aşteaptă în viitorul apropiat”, a precizat Mark Pagani, de la Universitatea Yale, unul dintre autorii studiului.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol