Încălzirea globală din trecut, provocată de schimbarea orbitei Pământului

Acum circa 55 de milioane de ani, un val puternic de căldură a lovit planeta. Temperatura de la suprafaţa Pământului a crescut cu 5 grade Celsius. Apoi, după o perioadă relativ scurtă, căldura a cedat, însă doar pentru a fi urmată de cel puţin alte două valuri de căldură similare.
Romania TV
05 apr. 2012, 17:09
Încălzirea globală din trecut, provocată de schimbarea orbitei Pământului

Cercetătorii cred că planeta s-a încălzit în urma eliberării unei mari cantităţi de dioxid de carbon în atmosferă, potrivit indiciilor chimice oferite de roci.

O echipă de cercetători propune teoria că dioxidul de carbon a venit din topirea permafrostului, un sol îngheţat, plin de materie organică, după ce ciclurile din orbita Pământului au încălzit zonele de lângă poli. Topirea permafrostului a emis o cantitate masivă de carbon în atmosferă, ducând la efectul de seră, ce a împiedicat eliberarea căldurii înapoi în spaţiu.

Înainte, se credea că oceanele erau sursa carbonului din atmosferă. „Ipoteza standard era că sursa carbonului se afla în ocean, sub forma gazului metan îngheţat în sedimentele de pe fundul oceanului”, spune climatologul Rob DeConto de la Universitatea Amherst din Massachusetts, unul dintre autorii studiului.

Examinând o rocă din apropiere de Gubbio, Italia, care conţine indicii ale acestor valuri de căldură, cunoscute şi drept hipertermale, cercetătorii au aflat că au legătură cu ciclurile din orbita Pământului.

Traseul Pământului în jurul Soarelui şi orientarea planetei pot varia uşor în timpul unor cicluri care durează până la 100.000 de ani. Cercetătorii au descoperit că cele trei hipertermale, care au început acum 55 de milioane de ani, s-au aliniat cu perioadele în care înclinarea axei Pământului era cea mai mare şi când orbita planetei ajunsese la cea mai mare excentricitate – adică mai puţin circulară.

Această combinaţie a însemnat că latitudinle înalte, zonele cele mai apropiate de poli, au avut veri mai lungi şi mai călduroase, „cu potenţialul de a topi zone vaste de permafrost”. Astfel, carbonul eliminat în atmosferă a atras şi mai multă căldură, care a încurajat, la rândul ei, eliberarea unei cantităţi şi mai mari de carbon.

Totul s-a terminat în urma unor procese naturale, care au răcorit planeta.

Apoi, după un milion de ani, fenomenul a avut loc, din nou, însă a existat mai puţin permafrost, care a eliberat o cantitate mai mică de carbon, ducând la un val mai mic de căldură. Procesul s-a tot repetat, până când hipertermalele s-au epuizat, arată cercetătorii.

„Această sursă de carbon este foarte mare, iar o cantitate importantă de carbon nu a fost încă eliberată – este unul din lucrurile care ne aşteaptă în viitorul apropiat”, a precizat Mark Pagani, de la Universitatea Yale, unul dintre autorii studiului.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți