Încălzirea globală din trecut, provocată de schimbarea orbitei Pământului

Acum circa 55 de milioane de ani, un val puternic de căldură a lovit planeta. Temperatura de la suprafaţa Pământului a crescut cu 5 grade Celsius. Apoi, după o perioadă relativ scurtă, căldura a cedat, însă doar pentru a fi urmată de cel puţin alte două valuri de căldură similare.
Romania TV
05 apr. 2012, 17:09
Încălzirea globală din trecut, provocată de schimbarea orbitei Pământului

Cercetătorii cred că planeta s-a încălzit în urma eliberării unei mari cantităţi de dioxid de carbon în atmosferă, potrivit indiciilor chimice oferite de roci.

O echipă de cercetători propune teoria că dioxidul de carbon a venit din topirea permafrostului, un sol îngheţat, plin de materie organică, după ce ciclurile din orbita Pământului au încălzit zonele de lângă poli. Topirea permafrostului a emis o cantitate masivă de carbon în atmosferă, ducând la efectul de seră, ce a împiedicat eliberarea căldurii înapoi în spaţiu.

Înainte, se credea că oceanele erau sursa carbonului din atmosferă. „Ipoteza standard era că sursa carbonului se afla în ocean, sub forma gazului metan îngheţat în sedimentele de pe fundul oceanului”, spune climatologul Rob DeConto de la Universitatea Amherst din Massachusetts, unul dintre autorii studiului.

Examinând o rocă din apropiere de Gubbio, Italia, care conţine indicii ale acestor valuri de căldură, cunoscute şi drept hipertermale, cercetătorii au aflat că au legătură cu ciclurile din orbita Pământului.

Traseul Pământului în jurul Soarelui şi orientarea planetei pot varia uşor în timpul unor cicluri care durează până la 100.000 de ani. Cercetătorii au descoperit că cele trei hipertermale, care au început acum 55 de milioane de ani, s-au aliniat cu perioadele în care înclinarea axei Pământului era cea mai mare şi când orbita planetei ajunsese la cea mai mare excentricitate – adică mai puţin circulară.

Această combinaţie a însemnat că latitudinle înalte, zonele cele mai apropiate de poli, au avut veri mai lungi şi mai călduroase, „cu potenţialul de a topi zone vaste de permafrost”. Astfel, carbonul eliminat în atmosferă a atras şi mai multă căldură, care a încurajat, la rândul ei, eliberarea unei cantităţi şi mai mari de carbon.

Totul s-a terminat în urma unor procese naturale, care au răcorit planeta.

Apoi, după un milion de ani, fenomenul a avut loc, din nou, însă a existat mai puţin permafrost, care a eliberat o cantitate mai mică de carbon, ducând la un val mai mic de căldură. Procesul s-a tot repetat, până când hipertermalele s-au epuizat, arată cercetătorii.

„Această sursă de carbon este foarte mare, iar o cantitate importantă de carbon nu a fost încă eliberată – este unul din lucrurile care ne aşteaptă în viitorul apropiat”, a precizat Mark Pagani, de la Universitatea Yale, unul dintre autorii studiului.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Impactul Consumerismului Festiv Asupra Mediului: Probleme și Soluții
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)