Incendii de amploare în România. 50 de hectare de teren au ars în Prahova. Incendiul de vegetaţie uscată a izbucnit pe un teren din comuna Albeşti-Paleologu, satul Muru. La faţa locului au acţionat pompierii militari din cadrul Detaşamentului Mizil au acţionat cu trei autospeciale de stingere. Flăcările s-au extins pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, fiind afectat şi un lan de grâu.
„Ne aflăm în plin sezon cald, secetos, astfel că producerea incendiilor de vegetaţie uscată reprezintă un adevărat pericol. Reamintim cetăţenilor faptul că arderea vegetaţiei uscate pentru igienizarea câmpurilor şi a miriştilor este strict interzisă. Aceste incendii constituie un pericol pentru gospodării, pentru mediu şi animale, nefiind de neglijat nici eforturile depuse de către pompieri pentru lichidarea acestora”, transmit, în acest context, oficialii ISU Prahova.
Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman au intervenit, duminică, până la ora 17:00, pentru stingerea a 15 incendii de vegetaţie uscată.
„Oare dacă viaţa ori bunurile dumneavoastră ar fi puse în pericol, aţi fi de acord cu aşa ceva? Aţi tolera acţiunile iresponsabile ale semenilor dacă agoniseala de o viaţă v-ar fi distrusă ori, şi mai grav, dacă persoanele dragi ar putea să devină victime ale acestora? Suntem convinşi că nu! Împreună trebuie să spunem STOP incendiilor de vegetaţie uscată şi să le transmitem celor care fac aceste lucruri că vor fi aspru sancţionaţi. Având în vedere amploarea fenomenului, cu nu mai puţin de 15 incendii de vegetaţie uscată înregistrate astăzi, până la ora 17.00, solicităm tuturor persoanelor responsabile, care observă alţi oameni că dau foc vegetaţiei uscate sau deşeurilor menajere, să anunţe de îndată acest lucru autorităţilor locale, astfel încât cei vinovaţi să fie traşi la răspundere”; este mesajul transmis duminică după amiază, pe Facebook, pe oficialii ISU Teleorman.
Pompierii reamintesc cetăţenilor că incendierea vegetaţiei uscate este interzisă, întrucât că poate pune în pericol viaţa oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodăriile, locuinţele, reţelele de electricitate, pădurile sau culturile agricole.
Aceştia subliniază că vântul contribuie la propagarea flăcărilor, iar dacă incendiile se manifestă aproape de locuinţe, pericolul este şi mai mare. Teleorman nu este singurul judeţ unde echipajele ISU au acţionat pentru stingerea incendiilor de vegetaţie.
Incendiu la un hotel din Ploieşti. În clădire era doar angajatul de la recepţie
Un incendiu a izbucnit, duminică după-amiază, la un hotel situat într-un cartier de la periferia Ploieştiului. În urma evenimentului nu au fost victime, în clădirea afectată de foc aflându-se doar angajatul de la recepţie.
În urma evenimentului, au fost alertaţi pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Ploieşti, care s-au deplasat pentru gestionarea situaţiei operative cu 2 autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD.