Incendiile de vegetație uscată din Delta Dunării au început să ia amploare în ultimele zile.
Peste 110 hectare de terenuri cu vegetație uscată au ars în cursul zilei de 25 de februarie, iar pompierii împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au intervenit pentru limita extinderea flăcărilor.
Cel mai mare incendiu s-a produs în apropierea localității Dunavăţul de Jos, acolo unde au ars aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată și palustră.
Pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” au fost nevoiți să intervină atât pe uscat cu autospeciala de intervenție cât și pe apă cu o ambarcațiune pentru a limita extinderea flăcărilor și stingerea acestora, conform ziarulzigzag.ro
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta a anunțat că incendiu că incendiul de vegetație care a pornit de duminică seara, cel mai probabil s-a declanșat din cauza focului aprins în spaţii deschise.
Un alt incendiu puternic de vegetație a izbucnit seara trecută în județul Tulcea, în localitatea Satu Nou.
Peste 30 de hectare de trestie și stuf s-au făcut scrum chiar lângă casele oamenilor. Intervenția pompierilor a fost dificilă și toată noaptea au încercat să stingă flăcările care ardeau în jurul canalelor de apă.
„Incendiul a fost anunţat în jurul orelor 19:50 prin apel la numărul unic de urgenţă 112. Până în acest moment au ars aproximativ 30 de hectare de stuf şi vegetaţie uscată, iar din cauza vântului acesta continuă să se propage şi poate pune în pericol clădirile de la marginea localităţii ( grajduri şi anexe ale unei ferme). Zona este greu accesibilă pentru ca pompierii să intervină, incendiul fiind în acest moment delimitat de canale cu apă”, a transmis ISU Tulcea.
Pompierii din județul Tulcea au anunțat că peste 110 hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars în satele Dunavăţul de Jos şi Sarichioi.
„Incendierea zonelor cu vegetaţie uscata este un gest total iresponsabil. Acestea pot ajunge la casele oamenilor, pot provoca victime şi, nu în ultimul rând, afectează ecosisteme întregi, mai ales în Delta Dunării. Astfel de incendii se manifestă deseori violent, ard rapid şi se extind la fel de rapid, mai ales dacă bate vântul. Este o situaţie riscantă şi pentru salvatori! Când pot ajunge lângă astfel de incendii pentru a le limita extinderea, sunt deseori puşi în pericol pentru că un incendiu de stuf este imprevizibil. Direcţia flăcărilor se poate schimba într-o secundă, iar puterea flăcării face aproape imposibilă stingerea prin metode convenţionale când autospecialele de intervenţie nu pot ajunge în zonele inaccesibile”, au transmis reprezentanți ISU Delta.