Incendiu ATI Piatra Neamţ. Medicul Florin Roşu, coordonator al secţiei de Terapie Intensivă de la spitalul de la Leţcani, spune că starea pacienţilor transferaţi de la Piatra Neamţ este, în prezent, stabilă, însă au trecut printr-o traumă majoră. În momentul izbucnirii incendiului în secţia ATI din spitalul Piatra Neamţ, patru din cei şase transferaţi la Leţcani erau conştienţi.
„Deşi se aflau în salonul de lângă, au văzut ce se întâmplă, au trecut printr-o traumă foarte mare, închipuiţi-vă cum e să fii în ATI, depistat cu COVID şi să mai vezi şi foc lângă tine. Când au ajuns la noi erau încă foarte speriaţi, cu tensiuni foarte mari, încă miroseau a fum. Îi îngrijim aşa cum îi îngrijim pe toţi, sunt pacienţi care au nevoie de ATI şi oricând se poate întâmpla ceva cu ei, dar noi sperăm să nu ajungem acolo”, a explicat dr. Florin Roşu, potrivit Ziarul de Iaşi.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, şapte pacienţi de la Piatra Neamţ au fost transferaţi la Iaşi. Şase dintre aceştia au fost internaţi în secţia exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, la spitalul mobil de la Leţcani, iar un pacient a fost transferat la Spitalul Municipal din Paşcani. Trei sunt în stare gravă, unul dintre pacienţi fiind intubat şi ventilat mecanic.
„Cei şase pacienţi veniţi de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ se află în Terapie Intensivă, doi dintre ei sunt intubaţi, trei sunt în stare mai gravă. Primesc încă de când au venit tratament şi tot ce este necesar. Sunt pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care, din fericire, nu au leziuni determinate prin arsură”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Pentru pacienţii transferaţi de la Piatra Neamţ, a fost necesară deschiderea unui salon ATI cu şase paturi la Leţcani. De asemenea, personalul medical care se ocupă de îngrijirea acestora a fost chemat de acasă. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi, a declarat că, în perioada imediat următoare, vor fi detaşaţi la Leţcani aproximativ cinci medici, 15 asistente şi 15 infirmiere.
„Urmează să ne facă o solicitare în acest sens Spitalul de Boli Infecţioase, până mâine seara (n.r. – luni) va veni ordinul referitor la detaşare şi de marţi vor putea să înceapă activitatea, până atunci ne-au spus că se descurcă cu personalul existent”, a precizat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, potrivit sursei citate.
Dr. Florin Roşu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, spune că aparatura din secţiile de Terapie Intensivă este proiectată să funcţioneze continuu.
„Este important de ştiut cât de veche era aparatura, cât de bun era sistemul electric în secţia respectivă. Astfel de accidente se întâmplă foarte rar, însă acum instalaţiile electrice şi cele de oxigen sunt supraîncărcate şi suprasolicitate. De multe ori, în ATI este şi foarte cald din cauza căldurii degajate de aparatură, sunt aparate făcute în aşa fel încât să meargă non-stop, nu poţi opri nici injectomatul, nici ventilatorul, scopul este să funcţioneze fără întrerupere, cât este nevoie”, a precizat medicul ieşean.