Potrivit Biroului de presă al ISU București-Ilfov, pe data de 30 martie, a fost efectuat un control de prevenire, fiind constatate 17 deficiențe, sancționate cu amendă de 15.500 lei. Printre deficiențele constatate se numără faptul că nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu, nu se asigura separarea corespunzătoare între depozite, lipsa sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor și lipsa echipării cu mijloace tehnice/instalații de apărare împotriva incendiilor.
În luna mai 2016 a avut loc un alt control al inspectorilor de prevenire, prilej cu care s-au constatat numeroase deficiențe, sancționate cu amendă în cuantum de 17.500 lei.
Citeşte şi Aproximativ 200 de angajaţi ai unei fabrici de textile din Prahova, evacuaţi în urma unui incendiu
„Ca urmare a aspectelor semnalate prin procesul verbal de control din 29.06.2016, în data de 29.09.2016 a fost realizată o recunoaștere în teren, în plan operativ, de către Detașamentul de Pompieri Otopeni, pentru identificarea vulnerabilităților și cunoașterea particularităților obiectivului, ținând cont de starea potențial generatoare de risc existentă”, precizează sursa citată.
Depozitele se încadrează în categoria construcțiilor care se supun procesului de avizare autorizare privind securitatea la incendiu. Legislația prevede dotarea spațiilor cu instalații de detecție, semnalizare, alarmare în caz de incendiu, precum și instalație automată de stingere.
Potrivit ISU București-Ilfov, construcția nu se încadrează în categoria pentru care se poate dispune măsura de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, conform HG 915/2015.
Incendiul a izbucnit marți seară și a afectat un depozit de mobilă, apoi un altul cu materiale plastice, lemnoase și recipienți aflați sub presiune.