Antonia Radu şi George Matei Petrică, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, au fost aduşi , luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiaţi în dosarul privind eliberarea avizelor pentru Clubul Colectiv.
Conform unor surse judiciare, cei doi angajaţi ai ISU Bucureşti- Ilfov ar fi trebuit să întocmească documentaţia necesară pentru Clubului Colectiv.
După câteva ore de audieri, cei doi au fost reţinuţi. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 09.11.2015, a inculpaților:
RADU ANTONINA și MATEI GEORGE PETRICĂ, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora, „în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.”
„Concret, cei doi inculpați au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
De menționat este faptul că, deși au făcut mai multe deplasări la S.C. Colectiv Club SRL, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
Prin aceasta s-a asigurat obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. București, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data dezastrului 30.10.2015.
Inculpaților Radu Antonina și Matei George Petrică li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 10 noiembrie 2015, Tribunalului Militar București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, mai precizează DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).
Până acum, nouă persoane au fost arestate preventiv în cazul Colectiv.
Bilanţul victimelor tragediei de la clubul Colectiv a ajuns la 46, după ce încă trei răniţi au murit duminică dimineaţa şi alte nouă persoane au pierdut lupta cu viaţa în cursul zilei de sâmbătă.
Citeşte şi: Teodora Maftei a murit. Jurnalista şi-a pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv
INCENDIU COLECTIV. Guvernul interimar, condus de Sorin Cîmpean, s-a reunit luni, la ora 10.00, într-o şedinţă extraordinară. Executivul va discuta programul de asistenţă pentru răniţii din incendiul de la clubul Colectiv şi familiile acestora.
Guvernul va aproba, în ședința extraordinară de luni, ajutoare financiare de urgență pentru familiile răniților în incendiul din clubul Colectiv. Se vor acorda 7.500 de euro lunar familiilor răniților transportați la spitale în străinătate și 6.000 de lei familiilor celor internați în țară.
Potrivit prim-ministrului interimar, Sorin Cîmpeanu, cei 7.500 de euro reprezintă transportul – 1.500 de euro – la care se adaugă bani pentru masă, cazare și alte cheltuieli – 200 de euro pe zi timp de 30 de zile.
Ajutorul se va acorda pentru toata perioada internarii, incepand cu prima zi de spitalizare.
Plata acestor sume urmeaza a se face in maxim cinci zile de la primirea solicitarii, a spus premierul interimar, precizand ca au fost primite solicitari pentru 83 de raniti.
Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Comisia Europeană: România a cerut ajutor pentru transferul a 80 de răniţi grav