Cei patru inculpaţi în dosarul autorizaţiilor ilegale acordate clubului Colectiv au reclamat, la termenul de joi, de la Curtea de Apel Bucureşti, nelegala sesizare a instanţei.
„Ce dispoziţie legală a încălcat clientul meu? Parchetul ar trebui să refacă urmărirea penală. Rechizitoriul trebuie restituit pentru refacerea lui. Abuzul în serviciu nu poate fi reţinut pentru clientul meu, DNA nu era competentă să instrumenteze cazul şi rechizitoriul trebuie refăcut de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4”, au susţinut apărătorii inculpaţilor trimişi în judecată.
De cealaltă parte, avocaţii părţilor civile au cerut judecătorilor să respingă contestaţiile, ca nefondate.
„Acestea sunt nişte simple păreri personale. După logica apărătorilor domnului Piedone acesta se bucură doar de beneficiile funcţiei, în timp ce subordonaţii săi semnau la ordinul lui, tot fără nicio responsabilitate”, a arătat un avocat al victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Procurorul DNA a cerut şi el respingerea contestaţiilor ridicate de apărătorii fostului primar.
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare asupra acestor cereri, urmând să dea o soluţie definitivă peste o săptămână.
Potrivit news.ro, dacă magistratul respinge contestaţiile lui Piedone şi ale celor trei funcţionare din primărie procesul urmează să înceapă, pe fond, la Tribunalul Bucureşti.
În 5 mai 2016, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 la data faptelor, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, prin care a vătămat interesele legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.
În acelaşi dosar vor fi judecate Aurelia Iofciu, fost şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, şi Sandra Ramona Moţoc, referent superior în acelaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului, fostul primar şi cele trei angajate ale Primăriei Sectorului 4 au eliberat sau au ajutat la eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două firme, „într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor”.
„Aceasta în condiţiile în care, la Sectorul 4 al municipiului Bucureşti, primarul şi funcţionarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societăţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurant”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Anchetatorii îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor când a eliberat, în 14 ianuarie 2015, acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.
Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat, susţin procurorii.
Procurorii au instituit sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale lui Cristian Popescu Piedone, ale Aureliei Iofciu, şi ale Sandrei Moţoc, pentru recuperarea prejudiciului.
În 7 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti, fiind puşi în libertate patru zile mai târziu, de Curtea de Apel Bucureşti. În 8 ianuarie 2015, Cristian Popescu Piedone a fost scos de sub control judiciar pe cauţiune, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.
Incendiul din #Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, Mantras of War.
Focul a izbucnit de la artificiile folosite în timpul concertului, flăcările extinzându-se cu repeziciune pe stâlpii îmbrăcaţi în burete ce ar fi trebuit să fie ignifugat şi apoi la plafon. Totul în mai puţin de 30 de secunde. Un timp mult mai scurt decât ar fi crezut oricine că e necesar pentru a parcurge drumul până în iad.
Din cauza vitezei cu care s-a manifestat incendiul, dar şi a substanţelor toxice emanate, cei prinşi înăuntru nu au mai avut aproape nicio şansă. Dacă nu au ars de vii, participanţii la concert au sfârşit asfixiaţi şi intoxicaţi cu monoxid de carbon şi alte gaze.
Primul apel la 112 care a anunţat incendiul din Club #Colectiv a fost înregistrat la ora 22:32, după ce o parte din cei prezenţi în club şi-au dat seama de dimensiunea tragediei şi au reuşit să iasă afară. Pentru cei prinşi înăuntru, în încăperea plină de fum înecăcios, distracţia a început să devină un coşmar.
Din cauză că în club s-a permis intrarea unui număr de aproape 400 de persoane, mult peste capacitatea maximă, evacuarea s-a făcut foarte greu, iniţial pe o uşă îngustă, apoi fiind deschisă o altă ieşire la presiunea mulţimii. Astfel, primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gaze emanate au început să iasă din club, fiind ajutate iniţial de locuitorii din zonă care veniseră cu găleţi de apă.
La 22:42 primele două ambulanțe și mașini de pompieri ajung la clubul Colectiv. Incendiul este stins repede, însă pompierii găsesc înăuntru mai multe trupuri carbonizate. Personalul medical din ambulanțe și cel de garda de la Maternitatea Bucur, aflată la câțiva metri de clubul Colectiv, au acordat primul ajutor persoanelor grav afectate și celor aflați în stop cardiorespirator, victimele fiind resuscitate chiar în stradă.
Din acest moment, a început o adevărată dramă vizuală: cei arși, mulți fără haine şi cărora le curgea pielea și carnea la propriu, încercau să blocheze ambulanțele, implorând să intre mai mulți într-o salvare. Câțiva tineri cu arsuri foarte grave au decedat însă pe caldarâm, în ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. În următoarele minute, au ajuns la locul incendiului peste 20 de ambulanțe care au început să transporte pacienţi, iniţial la Spitalul Universitar, ulterior şi la alte unităţi medicale.
În scurt timp, tot oraşul a început să vuiască de sunet de sirene de ambulanţă în drumul lor spre spitalele Floreasca, Universitar și Spitalul de Arși unde a început să vină de acasă şi personalul medical liber, pentru a ajuta. În total, peste 500 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Sănătății — echipaje medicale, pompieri, jandarmi și polițiști — au intervenit pentru salvarea răniților și stingerea incendiului.
Dimineaţa de sâmbătă a debutat cu un bilanţ extrem de trist: 27 de morţi în Club Colectiv, autorităţile anunţând că numărul lor s-ar putea dubla. Realitatea a fost însă şi mai tragică. Pe parcurs, numărul deceselor a crescut mai mult decât au estimat medicii, ajungând la 64 de oameni.
Cei mai mulţi morţi au suferit arsuri grave pe suprafaţă corpului, dar au fost intoxicați și cu fum, monoxid de carbon, acid cianhidric și alte substanțe rezultate din arderea buretelui de pe pereţi şi a tavanului cu lemn. O parte din ei au avut şi alte traumatisme, fiind prinși sub dărâmături sau chiar călcați în picioare în busculada creată la incendiu.
Gazele toxice au produs efect atât imediat, cât şi mai târziu celor care au fost internaţi, acidul cianhidric fiind extrem de coroziv la nivelul căilor respiratorii. Ulterior, condiţiile improprii din spitale şi infecţiile nozocomiale au mai curmat şi alte vieţi, o parte din pacienţi găsindu-şi sfârşitul şi la transferul în străinătate.
A fost o mobilizare generală de forţe pentru salvarea celor care au ieşit din club, mulţi medici şi asistenţi venind de acasă să ajute victimele arse, deşi multe voci au comentat că în prima fază ambulanţele au ajuns greu la faţa locului şi nu cu toate dotările necesare de urgenţă.
Amploarea evenimentului a determinat ulterior Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat tragediei, premierul Victor Ponta şi guvernul condus de acesta, precum şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone au demisionat pe 4 noiembrie 2015.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au murit 64 de persoane: 26 de persoane au decedat în incinta clubului și una a murit în drum spre spital, restul pierzându-şi viaţa în săptămânile care au urmat după incendiu. Primele victime au fost chiar membrii trupei Goodbye to Gravity. În faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. Chiar şi acum mai este încă o victimă internată în spital în străinătate, altele fiind sub tratament şi necesitând operaţii pentru recuperare.
A fost cel mai grav accident din România de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.
LISTA COMPLETĂ A CELOR 64 DE VICTIME DECEDATE ÎN URMA INCENDIULUI DIN CLUB COLECTIV DIN 30 OCTOMBRIE 2015, conform ro.wikipedia.org.
1. Mihai Alexandru, 34 de ani, arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity
2. Vlad Țelea, 37 de ani arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity
3. Cătălina Ioniță, 34 de ani, arhitect, cofondator al UrbanEye Film Festival din București, prietena lui Mihai Alexandru
4. Laurențiu Vârlan, 30 de ani, chitarist în trupa Up to Eleven
5. Adrian Rugină, 38 de ani, producător muzical și toboșar la trupa Bucium, a murit salvând alte vieți, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României
6. Marius Ștefan Rușitoru, 27 de ani, editor de imagine la TVR
7. Monica Tănăsoiu, 35 de ani, manager la o agenție de publicitate din București
8. Claudiu Petre, 35 de ani, Sysadmin la Apa Nova și fotograf, a murit după ce a salvat două persoane, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României
9. Maria Ion, 38 de ani, femeie de serviciu în clubul Colectiv. Văduva a lăsat în urmă 5 copii
10. Ștefan Hamed-Andrei, 15 ani, elev olimpic al Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu din Capitală, a murit intoxicat în incendiul din Clubul Colectiv
11. Alexandru Cătălin Simion, 40 de ani, chitarist care a făcut parte din formaţiile: Erase, Phobia, Hatemode, Deliquents
12. Anda Ioana Epure, 31 de ani, București
13. Petre Andrei Bucă, 29 de ani, arhitect din Brăila
14. Mihaela Vieru, 31 de ani, din Onești, inginer medical la o firmă de aparatură medicală din București, prietena toboșarului Constantin Ignat, decedat și el în incendiu
15. Maria Vulcu, 30 de ani, arhitect din Deva lucra în Capitală
16. Valentina Florea, 27 de ani, din Galați, absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice din București, lucra la o firmă de publicitate și marketing din Capitală
17. Carmen Irina (Karina) Oprița, 24 de ani, din Câmpina, a absolvit Facultatea de Informatică, era în primul an la masterat și lucra ca specialist IT la Telekom, în București
18. Matei Gabriel, 42 de ani, din Prahova, a terminat Universitatea Politehnica din București
19. Radu Palada, 35 de ani, din Câmpina, lucra în domeniul web marketing
20. Nelu Tilie, 47 de ani, fost jurnalist în anii 1990 la Tineretul Liber
21. Diana Enache, 25 de ani, din Câmpulung Muscel, studentă la Cibernetică
22. Nicoleta Baldovin, 25 de ani, din comuna Dobrotești, județul Teleorman, absolvise două facultăți: Drept și Istorie și era angajată a Institutului Național al Patrimoniului
23. Ioan Tripa, 45 de ani, din Oradea, arhitect
24. Alexandru-Paul Georgescu, 23 de ani, bassist, student anul II Master
25. Constantin Ignat, 40 de ani, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Sport și toboșar al trupei rock Monarchy Band
26. Valentin Fieraru, 25 de ani, barman în Clubul Colectiv
27. Simona Livia Stan, 27 de ani, din București, angajat la Oracle
1 noiembrie 2015
28. Liliana Gheorghe, 25 de ani, studentă la Litere
29. Mimi Voicu, 31 de ani, designer și costumier al trupei rock Goodbye to Gravity, angajată a companiei Oracle
30. Alexandra Matache, 26 de ani, din București, angajată a clubului Colectiv, absolventă a facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București
2 noiembrie 2015
31. Costel Cârlicean, 44 de ani, inițial neidentificat, decedat la Spitalul de Arși
3 noiembrie 2015
32. Andreea Chiriac (Beavy), 28 de ani, angajată a companiei Oracle
7 noiembrie 2015
33. Ionuț Cosmin Popescu, 32 de ani, din Focșani
34. Daniel Ciobanu, 40 de ani, cameraman și chitarist al trupei Prea Târziu
35. Ionuț Maior, 27 de ani, din Onești, locuia în Capitală, basist în trupa de rock Bruma, a absolvit Politehnica, a murit la Spitalul Universitar
36. Tullia Ciotola, 20 de ani, italiancă studentă la Universitatea Orientale din Napoli, se afla la București în cadrul programului universitar Erasmus, a murit într-un spital din Rotterdam, după ce a fost transferată de la Spitalul SRI în Olanda
37. Florin Cristian Popescu. 35 de ani, bodyguard în clubul Colectiv, a murit la Rotterdam, în drum spre spital, după ce a fost transferat de la Spitalul SRI în Olanda
38. Adrian Popa, 29 de ani, angajat al companiei Oracle, a murit la Spitalul Floreasca
39. Alex Chelba, 33 de ani, fotograf
40. Andra Elena Toader, 30 de ani, din Bacău, fotograf, a murit la Spitalul Floreasca
41. Serian Mavi, 25 de ani, de origine tătară, absolventă a facultății de Limbi Străine, angajată la compania Oracle, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni
8 noiembrie 2015
42. Ayberk Manci, 20 de ani, cetățean turc, student la Facultatea de Studii Economice a Universității din Izmir, se afla în România prin Programul universitar Erasmus, a decedat la Spitalul Floreasca
43. Alexandra Rădulescu, 26 de ani, din Brașov, barman în Clubul Colectiv, a murit la Spitalul Floreasca
44. Matei Alexandru, 26 de ani, din București, a încetat din viață la Spitalul de Arși
45. Bogdan Enache, 41 de ani, toboșarul trupei Goodbye to Gravity, starea acestuia s-a agravat în timp ce era transferat de la Spitalul de Arși către o clinică din Zurich, Elveția şi a decedat.
9 noiembrie 2015
46. Teodora Maftei, 36 de ani, fotograf și jurnalistă Pro Tv, a murit la un spital din Israel
47. Liviu Zaharescu, 25 de ani, din Brașov, fotograf pentru publicația online Let’s Rock România, absolvent al Facultății de Marketing a Academiei de Studii Economice București, a murit la Spitalul de Arși
10 noiembrie 2015
48. Tudor Golu, 28 de ani, chitaristul trupei rock Axial Lead, a murit într-un spital din Birmingham
49. Elena Nițu, 18 ani, din București, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Economic A.D. Xenopol, din Capitală, a decedat într-un spital din Liverpool
11 noiembrie 2015
50. Vlăduț Roberto Andy, 19 ani, a murit în ziua când împlinea 19 ani într-un spital din Chelmsford
51. Alexandru Pascu, 33 de ani, basistul trupei Goodbye to Gravity, a murit pe un aeroport din Paris în timp ce era transportat la un spital din Franța
12 noiembrie 2015
52. Mădălina Strugaru, 29 de ani, prietena solistului Andrei Găluț, a decedat la Spitalul Floreasca
53. Alex Aliman, 28 de ani, a murit la Spitalul Floreasca
54. Claudiu Bogdan Istrate, 22 de ani, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni
13 noiembrie 2015
55. Loredana Dărescu, 29 de ani, din Brăila, a decedat la spitalul BG Clinic Ludwigshafen din Germania
16 noiembrie 2015
56. Ioana Victoria Geambașu, 18 ani, din Mizil, olimpică la matematică, a decedat la Spitalul Sfântul Ioan
19 noiembrie 2015
57. Ana Albu, 37 de ani, a murit la Spitalul de Arși după ce fusese mutată pe 18 noiembrie de la Spitalul Sfântul Ioan
20 noiembrie 2015
58. Andreea Ștefan, 28 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a murit într-un spital din Germania
21 noiembrie 2015
59. Alexandru Mihai Iancu, 25 de ani, din București, absolvent al Academiei de Studii Economice, a murit la Spitalul Sf. Ioan din Capitală
22 noiembrie 2015
60. Alexandru Hogea, 19 ani, din Sinaia, student al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității București, a murit la clinica AKH din Viena
13 decembrie 2015
61. Ioana Raluca Pănculescu, 36 de ani, psiholog, a murit într-o clinică din Germania unde a fost transferată de la Spitalul Bagdasar Arseni
15 decembrie 2015
62. Roxana Boghian, 26 de ani, a murit la Spitalul de Arși
21 decembrie 2015
63. Cristian Mitroi, 30 de ani, artist grafic, a murit într-un spital din Marea Britanie
14 martie 2016
64. Radu Sienerth, 22 de ani, student la Facultatea de Marketing a ASE București, a murit la Spitalul Floreasca din București.