INCENDIU CLUB COLECTIV. Pentru a veni în ajutorul familiilor românilor răniţi în clubul Colectiv, Spitalul Maasstad Ziekenhuis, din Rotterdam, a decis să facă şi o variantă în limba română a paginii sale de Internet, unde sunt afişate toate datele de contact de care au nevoie rudele răniţilor, dar şi condiţiile de vizitare precum şi tratamentele la care sunt supuşi pacienţii. Datele sunt centralizate pe capitole. După partea introductivă despre profilul clinicii, apar condiţiile de vizitare a victimelor din România. Doar rudele de gradul întâi sunt rugate să se prezinte pentru a vizita pacienţii, vizită ce trebuie programată telefonic la numărul afişat pe site.
Potrivit b1.ro, spitalul acceptă de la prieteni şi apropiaţi cărţi poştale, în niciun caz flori sau cadouri. Tot aici, se găsesc şi alte informaţii utile precum website-ul ministerului de Externe de la Haga şi adresa paginii de Facebook a Ambasadei Romaniei „Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos”, precum şi un număr de telefon aferent.
Pe acelaşi site sunt precizate şi specializările şi tratamentele de care beneficiază victimele tragediei din clubul groazei. Administratorii paginii au specificat şi faptul că pacienţii beneficiază nu doar de tratament de specialitate, ci şi de consiliere psihologică iar dacă vor, un preot este la dispoziţia răniţilor.
Citeşte şi: REUTERS: Incendiul din Colectiv arată cum CORUPŢIA şi LĂCOMIA pot face numeroase victime
În spitalele din străinătate mai sunt internaţi 30 de răniţi. Ţările în care au fost tranferaţi pacienţi: Austria, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Norvegia, Israel şi Franţa.
Ministerul Sănătăţii a publicat, joi, un comunicat privind starea pacienţilor, în care anunţă că în străinătate, au fost transferate în total 37 de persoane, dintre care şapte au decedat.
Austria – 2 persoane în stare stabilă
Belgia – 8 persoane în stare stabilă (toți sunt programați în această săptămână la intervenții chirurgicale).
Au apărut primele semne de evoluție medicală pozitivă în situația tuturor pacienților internați în unitățile sanitare din Belgia. Doi psihiatri români acordă asistenţă de specialitate pacienţilor, dar şi membrilor lor de familie, în funcţie de necesitate. Ambii psihiatri colaborează îndeaproape şi cu preotul ortodox care este zilnic alături de pacienţi.
Olanda – 8 persoane, din care 2 decese și 6 persoane în continuare în stare stabile
Franța – 1 transfer care s-a soldat cu decesul pacientului.
Germania – 5 persoane: 3 persoane care au plecat pe cont propriu (printre care un cetățean german) și 2 persoane transferate
Marea Britanie – 9 persoane, din care 3 decese și alte 6 persoane stare stabilă
Norvegia – 1 persoană stabilă
Israel – 3 persoane, din care 1 deces, o persoană în stare stabilă și 1 persoană în stare instabilă transferată în ATI
Numărul morţilor a ajuns joi la 54. Istrate Claudiu Bogdan, în vârstă de 22 de ani, a decedat la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Capitală. Tânărul care a decedat era internat în stare gravă, intubat, având arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii. Familia lui Bogdan era la spital în momentul în care tânărul a murit.
„Va scriu în numele lui Bogdan, pentru ca din păcate el o vreme nu poate fi activ pe fb. Va roagă sa faceţi un efort şi sa donaţi sânge pentru el. Viata lui depinde de acest ajutor. Mulţumesc, Tatăl lui Bogdan„, a scris tatăl băiatului pe Facebook imediat după tragedia din Colectiv.
Bogdan Istrate a terminat Colegiul Sfantul Sava din Capitală şi Academia de Studii Economice.
Alte două victime ale incendiului de la Colectiv şi-au pierdut viaţa miercuri dimineaţă. Bilanţul tragediei de la Colectiv a ajuns astfel la 54 de morti.