INCENDIU COLECTIV. Peste 20.000 de manifestanţi au ajuns, marţi seara, în faţa Parlamentului. Anterior, protestatarii au petrecut aproximativ o oră şi jumătate în faţa Guvernului, după care au ajuns la sediul MAI, pornind în marş din Piaţa Universităţii. Demonstranţii le cer demisiile primarului Cristian Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta, pentru tragedia din clubul Colectiv.
Premierul Victor Ponta a anunţat că ordonanţa de urgenţă va avea un singur articol care dă deptul legal celor de la ISU să închidă acele localuri şi cluburi care pun în pericol viaţa oamenilor, urmâd ca acestea să fie redeschise în cazul în care iau măsurile necesare pentru siguranţa publicului.
„Astăzi (marţi – n.r.), din punct de vedere legislativ, vreau să modificăm prin ordonanță de urgență și să clarificăm competența legislativă. (…) Adoptăm ordonanța de urgență prin care dăm putere direct celor de la ISU, nu autorități locale, nu altcineva, să verifice aceste localuri în care au loc acțiuni care implică foarte multă lume, să le verifice din punctul de vedere al respectării condițiilor privind protecția împotriva incendiilor și a catastrofelor și să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilare, până la momentul la care își îndeplinesc condițiile. Sunt măsuri dure„, a declarat Victor Ponta la şedinţa de Guvern.
„Nu vrea nimeni să oprească cluburile și discotecile din România. Vrem să oprim cluburile și discotecile care au potențial de a deveni cimitire, cum s-a întâmplat vineri seara„, a adăugat premierul.
Premierul a mai spus că în cazuri speciale trebuie luate măsuri speciale. „Pe de o parte, avem iresponsabilitate și lăcomie din partea celor care desfășoară activități comerciale în care sunt implicați foarte mulți oameni. Pe de altă parte, măsurile dure nu putem să le lăsăm doar la autoritățile locale, pentru că nu au capacitatea de a le implementa„, a susținut Ponta.
Oficialul a mai precizat că „nu putem accepta ca ceea ce s-a întâmplat vineri să se mai repete„. În acelaşi timp, el a acuzat birocraţia şi lipsa de responsabilitate a funcţionarilor care, altfel, au revendicări salariale. „Aud zilnic cereri de măriri de salarii. (…) Salarii mărite vor fi când vine competenţă şi responsabilitate mai multă, că de fapt de acolo se întâmplă. Nu cred că putem spune că în 25 de ani am progresat, dimpotrivă avem mai multă birocraţie şi lipsă de responsabilitate„, a afirmat Ponta.
Guvernul a decis, marţi, acordarea unor ajutoare de urgență pentru familiile persoanelor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv. Ajutorul, în cuantum de 5.000 de lei, va fi acordat familiei fiecărei persoane decedate.
Identificarea beneficiarilor și plata ajutoarelor de urgență se efectuează de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în funcție de domiciliul familiilor. Ajutorul va fi acordat în baza unei cereri adresate agenției pentru plăți și inspecție socială din raza teritorială a domiciliului și a unei copii a actului de identitate.
În plus, Guvernul va mai acorda un ajutor în valoare de 10.000 de lei pentru familia doamnei Ion Maria. Femeia, care și-a pierdut viața în tragicul incendiu, își întreținea singură familia: cei cinci copii cu vârste cuprinse între 11 ani și 23 de ani, precum și tatăl paralizat, după ce soțul acesteia a decedat în urmă cu 8 ani.
Titularul acestui ajutor de urgență va fi fiica cea mare, Camelia, ea fiind singurul copil major al familiei.