INCENDIU COLECTIV. În spitalele din Bucureşti sunt internaţi 76 de răniţi, 24 în stare critică şi gravă UPDATE

INCENDIU COLECTIV. Un număr de 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate marți în unitățile medicale bucureștene, dintre acestea 24 în stare critică și gravă, a informat Ministerul Sănătății într-un comunicat. Bilanţul tragic al victimelor din incendiul de la clubul Colectiv a ajuns, marţi dimineaţa, la numărul 48.
Iulian Tudor
10 nov. 2015, 08:26
INCENDIU COLECTIV. În spitalele din Bucureşti sunt internaţi 76 de răniţi, 24 în stare critică şi gravă UPDATE

UPDATE 18.45 Doi pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv au fost îmbarcaţi, marţi seară, într-o aeronavă Spartan a Forţelor Aeriene, pentru a fi transferaţi la o unitate medicală din Germania.

Potrivit Ministerului Apărării, o aeronavă de tip C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, va transporta în Germania două victime ala tragediei din Colectiv.

Aeronava a decolat marţi seară, de la Baza 90 Transport Aerian, iar în timpul zborului pacienţii vor fi asistaţi de o echipă medicală coordonată de SMURD şi sprijinită de medici şi personal al MApN.

UPDATE 14.20. Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reperatorie şi Arsuri, a declarat marți că la Spitalul de Arși au fost câțiva medici din străinătate care i-au felicitat pe doctorii români pentru felul în care i-au îngrijit pe răniții din incendiul de la Colectiv.

Acesta a mai precizat că pacienții care se află într-o stare stabilă vor începe procesul de recuperare, în timp ce în cazul celor în stare critică există oricând riscul apariției de complicații.

„Medicii străini ne-au mulțumit, au spus că am făcut o treabă foarte bună. Ne-au felicitat și cred că erau sinceri. Noi am avut personal în plus. Nu am cerut personal medical superior. Nu aveam de ce să cerem medici din alte părți. La personal mediu am avut sprijinul a nenumărate spitale și de stat și private. Din multe locuri ne-au trimis personal, și asistente, și infirmiere și le multumesc din plin celor care ne-au ajutat”, a spus Adrian Stănculea.

Întrebat ce urmează pentru pacienții stabili, medicul a declarat: „Recuperare, kinetoterapie. Mișcări, sunt ajutați sau sunt învățați să își facă singuri niște mișcări”.

Referitor la perioada în care mai pot apărea complicații în cazul pacienților, Stănculea a explicat: „Pentru cei aflați în terapie intensivă e greu de definit. Totul depinde de evoluția locală. Ei pot avea o perioadă liniștită câteva săptămâni și apoi se pot degrada. Mai ales la cei ventilați, unde posibilitatea infecției pulmonare este destul de mare. La orice bolnav ventilat, peste tot în lume, riscurile infecțiilor pulmonare sunt mari”.

UPDATE 13.54. Cincisprezece răniți în clubul Colectiv sunt internați la Spitalul de Arși, a declarat marți purtătorul de cuvânt al instituției, Adrian Stănculea, care a anunțat că unul dintre pacienții în stare critică va fi transferat miercuri la o unitate medicală din Germania.

„Este cel mai grav dintre cei foarte gravi — 70% arsuri. A fost operată la Pantelimon o dată, la noi încă o dată. Am mai vrut să o operăm astăzi din nou, dar fiindcă s-a decis transferul ne-am consultat cu colegii și am spus că nu este chiar logic să o operezi, să o grefezi și mâine va fi în avion și atunci o vor opera ei”, a spus medicul.

El a afirmat că pacienți aflați pe secții mănâncă, merg și fac recuperare.

„Pot să aibă o perioadă liniștită de două sau trei săptămâni și după aceea se pot degrada mai ales cei ventilați. Posibilitatea infecției pulmonare este destul de mare. La orice bolnav ventilat în lume riscul unei infecții pulmonare este mare”, a explicat medicul.

UPDATE 13.11. Doctorul Gabriel Diaconu, coordonator al Grupului integrat de intervenție în criză, a explicat marți că, din punct de vedere psihologic, la răniții din Colectiv și la rudele acestora s-au întâlnit simptome neurovegetative în principal, amintiri intruzive, coșmaruri, gradele de severitate fiind extrem de diverse.

„Din punctul meu de vedere și al Grupului integrat de intervenție în criză această misiune se va termina în momentul în care și ultimul pacient va fi reabilitat social. (…) Avem echipe de permanență în majoritatea spitalelor. În spitalele unde există centre de psihiatrie de legătură oamenii și-au făcut deja datoria. În ceea ce privește asistența socială și serviciile de suport, oamenii noștri au menținut contactul atât cu familiile care au pierdut oameni dragi, cât și cu familiile care continuă să stea alături de ei. Principalele simptome sunt cele legate strict de reacție acută de stres — sunt simptome neurovegetative în principal, sunt amintiri intruzive, coșmaruri, gradele de severitate sunt extrem de diverse”, a declarat Diaconu, la Spitalul de Urgență Floreasca.

Potrivit medicului, specialiștii continuă să ofere sprijin psihologic și suport social familiilor care se află în suferință în urma tragicului eveniment din club Colectiv.

„Am oferit și continuăm să oferim sprijin, ajutor psihologic și suport social familiilor care se află în suferință. Aceste servicii sunt pe bază de nevoie și pe bază de accept, nu sunt servicii obligatorii. Suntem aici să ajutăm și să completăm eforturile medicale. Intervenim inclusiv în relația cu colegii de breaslă. Știm că a fost foarte dur pentru ei, știm că a fost groaznic să treacă prin zile și nopți și prin presiune și asalt și replici care au fost date cu mai mult sau mai puțină bunăvoință. Efortul nostru este centrat pe victime, pe familiile lor, pe colegii noștri care au intervenit în noaptea de 30 octombrie și către echipele de medici care lucrează de atunci cot la cot pentru prezervarea vieților și restabilirea funcțiilor vitale și pentru reabilitarea acestor oameni”, a spus medicul.

UPDATE 12.46. Dr. Ioana Grințescu, medic primar ATI, a anunțat că șase răniți se mai află la Spitalul de Urgenţă Floreasca, toți fiind în stare foarte gravă.

„Au rămas aici bolnavi extem de gravi. Sunt șase pacienți, toți în stare foarte gravă, toți au probleme pulmonare extrem de grave în urma arsurilor. Unii dintre ei prezintă o componentă traumatică, au fost loviți, au fracturi de stern. (…) Cred că unii dintre ei vor putea fi transferați în zilele care urmează”, a declarat Ioana Grințescu.

Răniții din spitalele bucureștene primesc și asistentă psihologică, în acest sens, traumatologul Gabriel Diaconu, reprezentant al Grupului integrat de intervenții în criză, declarând că misiunea acestui grup se va termina în momentul în care ultimul pacient va fi integrat social.

În acest moment am închis bucla de suport social în toate țările de destinație pentru pacienți transferați. În ceea ce privește pacienții din România, oferim sprijin psihologic și suport social familiilor aflate în suferință. (…) Intervenim și în relația cu colegii noștri de breaslă. Știm că a fost foarte greu pentru ei. Efortul nostru este centrat pe victime, pe familiile lor, pe colegii care au intervenit în seara de 30 octombrie și pe medici. (…) Această misiune se va termina în momentul în care și ultimul pacient va fi integrat social. Avem echipe de permamnate în majoritatea spitalelor„, a declarat Gabriel Diaconu.

Un apel a venit din partea secretarului de stat din ministerul Sănătății, Dorel Săndesc. Acetsa a cerut ca medicii să fie lăsați să lucreze și să fie ajutați de cei care își arată disponibilitatea în acest sens.

Constatăm că există o avalanșă de injurii, de critici, de jigniri, la adresa noastră. Noi, doctorii, ne ocupăm de niște ființe fragile, aflate dintre viața și moarte. Și din păcate trebuie să facem acest lucru sub o ploaie de pietre. Se vrea capul tuturor. Vă întreb cine va rămâne să trateze acești pacienți? (…) Apelul meu este următorul: lăsați-ne să lucrăm, lasați-ne să ne ajute cei care pot să ne ajute„, a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în ministerul Sănătății.

UPDATE 12.15. 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate, marți, în unitățile medicale bucureștene. 24 dintre acestea sunt în stare critică și gravă, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

La Spitalul de Arși sunt internați 15 pacienți, la Spitalul Bagdasar Arseni — 15, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” — 6 răniți, la Spitalul „Sf. Ioan” — 5, la Spitalul Elias — 7, la Spitalul Militar Central — 7 pacienți, la Spitalul „Sf. Pantelimon” — 2, la Spitalul de Urgență — 6 răniți, la Spitalul Universitar — 8, la Spitalul „Dimitrie Gerota” — 3, iar la Spitalul „Agrippa Ionescu” — 2.

Potrivit Ministerului Sănătății, 34 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate: în Austria — 2 persoane în stare stabilă, în Belgia — 8 persoane în stare stabilă, în Olanda — 8 persoane, din care două au murit, iar 6 sunt în stare stabilă, în Germania — 2 persoane care au plecat pe cont propriu și sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află, în Marea Britanie — 9 persoane, din care una a murit, iar 8 sunt în proces de evaluare medicală, în Norvegia — o persoană stabilă, în Israel — 3 persoane, din care una a murit, o persoană în stare stabilă și o alta în stare instabilă, în Elveția — un pacient decedat înainte de a se finaliza transferul.

Ministerul Sănătății reamintește că toate costurile aferente transportului și tratamentului pacienților transferați în clinicile din străinătate la recomandarea medicilor vor fi suportate de autoritățile române, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului.

Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.

Potrivit unei hotărâri aprobate de Executiv, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va beneficia de 7.500 de euro lunar și anume 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport.

Mai mult, pentru cea de a doua etapă de asigurare a îngrijirilor medicale, Ministerul Sănătății colaborează cu Grupul integrat de intervenție în criză care va canaliza toate nevoile de consiliere psiho-socială și va gestiona comunicarea cu aparținătorii pacienților spitalizați în România și, ulterior, va comunica și cu pacienții externați.

Grupul integrat de intervenție în criză asigură și susține o colaborare transparentă între instituțiile statului, fundațiile și ONG-urile care doresc să contribuie în perioada de criză pentru ca victimele să beneficieze de cel mai bun tratament posibil. Grupul oferă asistență de continuitate pe suport social în țările în care au fost transferați pacienți.

Ministerul Sănătății precizează că, pentru a respecta legislația în vigoare care vizează respectarea drepturilor pacienților, nu se poate face publică lista cu numele persoanelor internate sau a clinicilor din străinătate unde au fost transferate.

„Toate donațiile care se fac de către persoane fizice sau juridice trebuie direcționate către unitățile sanitare sau familii prin fundații și ONG-uri, compania UNIFARM sau ANMDM, în funcție de natura produselor”, afirmă MS.

UPDATE 10.41. Dintr-un total de 71 de pacienţi internaţi, luni seara, în spitalele din Bucureşti, au mai rămas 14 răniţi în stare critică şi 7 în stare gravă. Medicii au reuşit să stabilizeze alţi 50 de pacienţi. Printre aceştia, sunt şi câţiva care ar putea fi externaţi în curând.

Medicii legişti susţin că victimele din clubul Colectiv au murit din cauza intoxicaţiei cu acid cianhidric şi monoxid de carbon. Legiştii au efectuat autopsia primilor 26 de tineri decedaţi şi vor mai face o serie de analize care să arate dacă în corpurile acestora se aflau şi alte substanţe toxice.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Raport IML: De ce au murit tinerii din club. Rezultatele analizelor toxicologice

UPDATE 10.30. Starea în cazul răniților în clubul Colectiv, internați la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, este staționară, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Raluca Alexandru.

„Situația celor cinci pacienți cu arsuri este staționară”, a precizat medicul.

La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” sunt internați cinci răniți în clubul Colectiv.

UPDATE 10.19. La observația unui jurnalist că există o alianță a medicilor formată din 21.000 de cadre medicale care susțin că au fost nereguli în spitale în ceea ce privește gestionarea situației victimelor de la Colectiv, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a răspuns că va fi timp și pentru „reglarea” acestor lucruri.

Prioritatea noastră este de a face cât putem mai bine și cât putem mai mult pentru răniți și pentru familiile acestora. După ce vom traversa acest moment și vom face tot ceea ce putem (…) vom avea timp să reglăm și toate aceste lucruri, vă asigur„, a spus Cîmpeanu.

Citeşte şi Tragedia din clubul Colectiv. Prof. Ioan Lascăr: „Transportul în primele zile era imposibil”

Mai mult, premierul interimar a anunțat că repatrierea trupului neînsuflețit al celei de-a 48-a victime decedate în urma incendiului de la clubul Colectiv se va face în regim de urgență, iar costurile vor fi asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului.

Este o legătură permanentă, inclusiv cu spitalul în care s-a pierdut ultima victimă, cea de-a 48-a, și repatrierea, așa cum s-a făcut și pentru cele două victime decedate la Rotterdam, se va face în regim de urgență, costurile fiind asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului”, a declarat Cîmpeanu, la finalul unei conferințe despre cutremurul din 1940, organizate la Universitatea Tehnică de Construcții București.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Cine este tânărul care a murit în Marea Britanie. Tudor Golu făcea parte dintr-o trupă rock

UPDATE 10.18. Reprezentanți ai mai multor asociații românești din Belgia s-au întâlnit luni, la Bruxelles, cu oficiali ai Ambasadei României în această țară, inclusiv cu ambasadorul Ștefan Tinca, pentru a discuta despre acțiunile de sprijinire a persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv transferate în Belgia la Spitalul Reine Astrid și a însoțitorilor lor.

La întâlnirea organizată de Ambasada României au participat reprezentanți ai principalelor asociații românești care și-au manifestat dorința de a ajuta și care, la rândul lor, primesc și structurează cele mai multe inițiative de solidaritate și de întrajutorare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ambasadei.

La discuții au participat reprezentanți ai asociațiilor ARTHIS, ROMBEL, Fundația Valențe Umane și un preot de la Parohia Ortodoxă Română Sf. Nicolae din Bruxelles, pentru a discuta despre coordonarea numeroaselor oferte și propuneri de ajutor.

„Plecând de la dialogul zilnic al Ambasadei cu familiile pacienților din Belgia și cu personalul spitalului în care sunt internați aceștia, precum și cu părintele preot care le este alături, reuniunea a convenit o listă de priorități pe termen foarte scurt care vor fi soluționate în următoarele 24 de ore grație acțiunii prompte a asociațiilor prezente și a membrilor acestora”, a anunțat Ambasada.

Au fost discutate, de asemenea, prioritățile pe termen mediu și lung pentru ajutorarea pacienților din Belgia, dar și a pacienților și a spitalelor în care sunt tratați ceilalți pacienți în România, și au reieșit primele propuneri de acțiune concretă.

Potrivit radioarthis.be, în ultimele zile au apărut numeroase inițiative de ajutor în Belgia. S-au întocmit liste cu cei care au posibilități de cazare, cu cei care doresc să doneze sânge, cu cei care sunt disponibili pentru transportul familiilor răniților și au posibilități de a se ocupa de masa acestora, de a cumpăra medicamente sau de a asigura traducerea.

De asemenea, s-au cumpărat materiale și obiecte de utilitate zilnică, s-au distribuit hărți cu rutele cele mai apropiate de spital, cărți de citit și s-a stabilit un program în care diverși translatori vor putea fi alături de familii, a adăugat sursa citată.

UPDATE 10.00. Cei doi răniți în incendiul din clubul Colectiv internaţi la Spitalul Bagdasar-Arseni, a căror stare de sănătate s-a îmbunătățit, au fost duși pe secție. În Secţia de Reanimare a Spitalului Bagdasar-Arseni mai sunt șase pacienți, dintre care trei — în stare critică.

Important este că doi bolnavi de la Terapie Intensivă au urcat pe secție și starea lor este mult mai bună„, a declarat, pentru Agerpres, medicul Mircea Carantino.

UPDATE 9.53. Patru răniți în incendiul din clubul Colectiv se află la Terapie Intensivă la Spitalul de Arşi, iar ceilalți 11 sunt în stare gravă, dar stabili, fiind internați pe secții, a declarat, pentru Agerpres, directorul Spitalului de Arși, Cristian Nițescu.

Citeşte şi Încă o victimă din clubul Colectiv, adusă acasă în sicriu. Andra avea 30 de ani şi se afla în club cu sora ei

„Mai avem 15 pacienți în total. Patru sunt la Terapie Intensivă și 11 sunt pe secții — gravi, dar stabili”, a afirmat medicul.

UPDATE 9.16. Unul dintre răniții din club Colectiv, transferat în Marea Britanie, a decedat

Un tânăr grav rănit în incendiul din Clubul Colectiv a murit, marţi dimineaţa, într-un spital din Marea Britanie. Bilanţul a ajuns astfel la 48 de morţi.

UPDATE 8.05. Una dintre persoanele rănite în incendiul din clubul Colectiv primeşte îngrijiri la Spitalul Morriston din Swansea, un oraş de coastă din Ţara Galilor, a anunţat un consiliu în domeniul sănătăţii, relatează BBC News online.

Rănitul a fost transportat la Swansea cu un vehicul aparţinând serviciului galez de ambulanţă.

Zece răniţi au fost evacuaţi duminică seara cu un avion NATO către Marea Britanie şi Norvegia. Un pacient se află în stare stabilă la Centrul galez pentru arşi şi chirurgie plastică, a anunţat luni Consiliul de Sănătate Abertawe Bro Morgannwg. Unii dintre răniţi au sosit duminică la RAF Brize Norton, în Oxfordshire, şi au fost transferaţi la spitale în întreaga Mare Britanie, potrivit BBC.

INCENDIU COLECTIV. Numărul celor care au murit după ce au fost transferaţi în străinătate a ajuns la cinci. Trei au murit imediat după ce au fost transportaţi în Olanda, iar luni o tânără a pierdut lupta cu moartea într-un spital din Israel.

Răniţii în tragedia din club, care au murit în străinătate, vor fi repatriaţi marţi. Între timp, medicii fac o nouă evaluare a tinerilor aflaţi în spitale pentru a vedea dacă mai pot transfera victime în străinătate.

Citeşte şi Bilanţul tragediei din Clubul Colectiv: 48 de morţi. Încă un tânăr a pierdut lupta cu moartea

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 48.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă cinci au decedat, unul în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda şi unul în drum spre Elveţia.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Daniel David, rectorul UBB Cluj, preia portofoliul Educației în Guvernul Ciolacu
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!