UPDATE 18.05. Bogdan Enache, toboşarul trupei Goodbye to Gravity a murit
Bogdan Enache este a 45-a persoană decedată în urma incendiului de la clubul Colectiv. Starea acestuia s-a înrăutăţit în timpul zborului spre Elveţia, unde urma să fie transferat la o clinică din Zuric, iar medicii au luat decizia de a solicita pilotului să întoarcă aeronava spre Bucureşti. În ciuda eforturilor cadrelor medicale, viaţa sa nu a mai putut fi salvată.
Bogdan era internat la Spitalul de Arşi, iar familia sa a cerut transferul la un spital din străinătate. Un avion SMURD a plecat duminică, la ora 16.20, cu bateristul trupei Goodbye to Gravity, către o clinică din Zurich (Elveţia), însă aceasta nu a mai ajuns la destinaţie, din cauză că starea lui Bogdan s-a înrăutăţit.
Potrivit directorului medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, Bogdan Enache care ar fi fost programat iniţial să fie transferat în Franţa, dar din motive necunoscute destinaţia sa a fost schimbată. „Iniţial, se făcuseră demersurile pentru Franţa, nu ştiu din ce motiv destinaţia lui finală a rămas Elveţia. Deci va pleca în Elveţia”, spunea Niţescu înainte ca aeronava să decoleze din Bucureşti.
UPDATE 11.10. Trupurile tinerilor decedaţi se află la IML unde se efectuează necropsiile. La IML au ajuns şi o parte din familiile decedaţilor pentru a ridica trupurile. Acolo a mers şi Cabral care a venit să ridice trupul prietenului său, Alex Chelba.
UPDATE 10.30. Încă o persoană rănită în incendiul produs la clubul Colectiv şi-a pierdut viaţa. Numărul persoanelor decedate a ajuns la 44. Pacientul era internat la Spitalul de Arşi din Capitală.
Bărbatul a murit în noapte de sâmbătă spre duminică, conform unor surse medicale.
UPDATE 9.00. Cele două persoane care au pierdut lupta cu viaţa la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, duminică dimineaţa, sunt Alexandra Rădulescu care avea 26 de ani şi un cetăţean turc, informează România TV. Potrivit unor surse România TV, Alexandra era angajată a clubului Colectiv, ea lucrând ca ospătăriţă acolo. Tânăra se afla în stare critică la spital şi avea arsuri pe o suprafaţă mare a corpului.
Cetăţeanul turc era student în România. El obţinuse o bursă Erasmus în ţara noastră.
„Ambii erau în stare critică. Este vorba de un cetățean turc și de o femeie. Ei au pierdut lupta cu viața în această dimineață cu toate eforturile făcute de medici și personalul medical„, a declarat profesorul Ioan Lascăr.
De asemenea, profesorul Ioan Lascăr a precizat că începând din a cincea zi este cea mai grea perioadă pentru răniţii în stare critică.
„La toţi cei patru decedaţi din Spitalul Floreasca le-a cedat plămânul. Este perioada complicaţiilor majore respiratorii. Este exact cum apare în literatura de specialitate, este o evoluţie exact ca la carte. Potrivit literaturii de specialitate, mortalitatea la aceşti pacienţi este între 30 şi 80 la sută, adică cel puţin trei şi maxim opt din zece pacienţi arşi în stare critică decedează. Acum este riscul vital, din cauza complicaţiilor majore. Oriunde pe această planetă evoluţia este aceeaşi. Nu se poate face nimic mai mult„, a declarat, pentru Mediafax, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Spitalul Floreasca.
INCENDIU COLECTIV. Numărul persoanelor decedate în urma incendiului de la clubul Colectiv a ajuns la 43, după ce alţi doi răniţi au pierdut lupta cu viaţa duminică dimineaţa. Potrivit primelor informaţii, este vorba de o tânără şi de un cetăţean turc care erau internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Cele două decese au fost confirmate de medicul Ioan Lascăr, potrivit România TV.
Sâmbătă, alţi nouă răniţi au murit, fiind vorba de trei de la Spitalul de Arşi din Capitală, doi la Spitalul Floreasca, unul la Spitalul Universitar şi unul la Bagdasar Arseni. Doi dintre pacienţii transportaţi în Olanda au murit imediat după aterizare.
Profesorul Ioan Lascăr, şeful clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca declara joi că din ziua a cincea starea unor pacienţi s-ar putea înrăutăţii, acesta fiind momentul critic al evoluţiei lor. „Este graniţa momentului de apariţie a posibilelor complicaţii septice pulmonare, ţestul distrus începe să fie invadat septic în această perioadă„, a spus Ioan Lascăr.
„Pacienţii au arsuri pe suprafeţe diferite. Arsura chimică, automat otrăvurile, au intrat prin căile aeriene, s-au absorbit şi practic au intrat în sânge. Au produs ce au produs şi se simte la nivelul plăgilor. Plăgile au o textură şi o culoare cu totul particulare. Personal, n-am mai văzut niciodată o culoare de plagă de arsură de această nuanţă, adică este ceva între cenuşiu, roşu, negru, de nepovestit. Sângele a ajuns într-o anumită compoziţie şi a produs anumite transformări acolo, ca atare şi excizia noastră va trebui să fie specială, nu obişnuită, adică trebuie să ne adaptăm la acest fel de arsură„, a mai spus medicul Ioan Lascăr, referitor la starea răniţilor.
Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.
Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Numărul morţilor a ajuns la 41. Nouă răniţi au decedat sâmbătă