UPDATE 23.03 Avionul NATO a decolat de la Baza Militară Otopeni, cu 10 pacienţi la bord. Următoarea sa oprire va fi la Londra, de unde răniţi vor fi redistribuiţi către cele mai bune spitale. Iniţial, în aeronavă trebuiau să fie urcaţi 12 pacienţi, dar starea unora dintre ei s-a înrăutăţit, iar lista a fost revizuită.
UPDATE 19.05 Aeronava trimisă de NATO pentru transportul răniţilor a aterizat. Va pleca în această noapte cu 10-12 pacienţi
Aeronava NATO a aterizat pe aeroportul Otopeni şi va prelua 10-12 răniţi care vor fi transferaţi la spitalele din Marea Britanie, Norvegia şi Finlanda, într-o primă etapă.
Astfel, la primul zbor, aeronava va transporta nouă pacienţi în Marea Britanie, doi în Norvegia şi unul în Finlanda, după care se va întoarce la Bucureşti pentru a prelua alţi răniţi. Transferul pacienţilor se face în funcţie de gravitatea cazurilor.
De asemenea, potrivit surselor citate, o echipă franco-germană de medici este aşteptată la Bucureşti, ea fiind alcătuită de o comisie din mai multe state ale UE.
UPDATE 17.10 MAI: O aeronavă a Inspectoratului General de Aviație a plecat cu un pacient către Elveția
O aeronavă tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviație a plecat duminică, în jurul orei 16,20, către Zurich, Elveția, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la clubul „Colectiv”.
„La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, o aeronavă tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviație, special dotată medical pentru transportul aerian al victimelor, a plecat duminică, în jurul orei 16,20, către Zurich, Elveția, într-o misiune umanitară de urgență, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la clubul „Colectiv””, a precizat MAI într-un comunicat remis presei.
Pacientul, care până în prezent a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri București, va fi asistat pe timpul zborului de o echipă mixtă de cadre medicale organizată de SMURD.
UPDATE 16.00 Ministerul Sănătaţii: 21 dintre răniţii în incendiul din Clubul Colectiv au fost transferaţi până acum în cinci ţări
Un număr de 21 de răniţi în incendiul din Clubul Colectiv au fost transferaţi, până duminică la amiază, din spitalele din Capitală în clinici din Belgia, Olanda, Austria, Israel şi Germania, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii.
Conform sursei citate, au fost transferaţi opt pacienţi în spitale din Belgia, câte doi în clinici din Austria şi Israel, iar unul în Germania. De asemenea, opt răniţi au fost transportaţi la unităţi medicale din Olanda, doi dintre aceşta decedând, unul în ambulanţă spre spital şi un altul la spitalul din Rotterdam.
Printre cei transferaţi la un spital din Belgia se numără şi Bogdan Moleşag, toboşarul trupei Up to Eleven şi cameraman la Prima TV. El s-a numărat printre persoanele rănite care au fost transportate sâmbătă cu două aeronave C-27 J Spartan la spitale din Olanda şi Belgia. Sâmbătă seară, două victime – Mariana Oprea şi Alexandru Hogea – au fost preluate de aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie şi duse în Austria.
Ministerului Sănătăţii a mai precizat că, duminică la prânz, mai erau internaţi în spitalele din Bucureşti 95 de răniţi în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă şi critică, iar 57 stabili.
UPDATE 15.33 Mai mulți răniți vor fi transferați în spitale din Anglia, Elveția, Finlanda, Ungaria și Norvegia
Mai mulți răniți în clubul ”Colectiv”, care sunt în stare critică și gravă în spitalele bucureștene, vor fi transferați duminică după-amiază și în cursul serii, în unități medicale din Anglia, Finlanda, Ungaria, Norvegia și Elveția, au declarat, pentru Agerpres, surse medicale.
Potrivit acestora, răniții vor fi transportați cu două avioane de tip C — 27 J Spartan ale MApN, dar și de către un alt avion pus la dispoziție de către NATO de tip C 17 care urmează să sosească la București în această seară în jurul orei 19,00.
Conform acelorași surse, numărul pacienților care urmează să fie transferați nu este stabilit exact în acest moment.
UPDATE 15.00 Spitalul de Arşi: Şapte pacienţi mai sunt la Terapie Intensivă, dintre care doi în stare critică
Şapte persoane rănite în incendiul de la Colectiv sunt internate, duminică, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi din Capitală, doi dintre pacienţi fiind în stare critică, patru în stare gravă, dar stabilă, în timp ce un alt rănit este dependent de oxigen.
Duminică, directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, a declarat că la această unitate medicală sunt şapte pacienţi la Terapie Intensivă, iar alţi 12 sunt în secţiile obişuite.
„Şapte sunt în Secţia de Terapie Intensivă, unul este în stare mai gravă, dar nu necesită intubare şi nu este pe Secţia de Terapie Intensivă şi încă 12 pe secţiile obişuite. Din cei şapte de la Terapie Intensivă, unul este neintubat, şase intubaţi şi, din cei intubaţi, pentru doi se fac demersurile pentru a pleca unul la un spital din Zurich, din Elveţia, şi unul în Finlanda, doi sunt netransportabili şi la două persoane familia nu a fost de acord să plece în străinătate”, a spus el.
Potrivit acestuia, ca stare generală a pacienţilor, „doi sunt în stare foarte gravă, critică, alţi patru în stare gravă, dar stabilă şi încă un pacient care este în Terapie Intensivă, este dependent de oxigen, dar este într-o stare mulţumitoare”.
El a spus că nu ştie de ce familiile celor două persoane au refuzat ca acestea să fie transferate în străinătate, dar este vorba despre paciente care sunt în stare stabilă şi nu este un pericol iminent.
Întrebat dacă medicii au recomandat transferul, el a răspuns: „Autorităţile au luat legătura, au fost şi nişte echipe şi la noi în spital, ieri (sâmbătă – n.r.) de medici norvegieni, britanici, acele paciente trebuia una trimisă în Marea Britanie, cealaltă era, din câte am înţeles, era tot în Finlanda, cred, dar familia nu a fost de acord şi au semnat pentru asta, şi-au asumat”.
Totodată, el a spus că, din câte ştie, din spital au plecat doi pacienţi, unul printr-o fundaţie în Israel, iar celălalt a plecat în Belgia după ce medici belgieni au venit şi au selectat pacienţi din spitalele bucureştene, cărora li se adaugă cei doi despre care se speră să plece duminică.
Întrebat despre afirmaţiile conform cărora autorităţile din România ar fi întârziat aceste transporturi, medicul a afirmat: „E foarte greu de spus că s-a întârziat sau nu s-a întârziat, în primele trei zile este perioada aceea de şoc post-combustional în care pacientul trebuie să-l stabilizezi în primul rând, după care trebuie să-l operezi, să-l susţii din punctul de vedere al terapiei intensive, foarte, foarte greu de cântărit o asemenea decizie şi probabil că fiecare caz trebuia individualizat, în condiţiile în care sunt atât de mulţi şi la atâtea spitale…”.
Întrebat dacă urmează să mai fie externaţi pacienţi de la acest spital, Niţescu a precizat că deja au fost externaţi doi pacienţi care se aflau pe secţii, vineri.
„Mai sunt 12 pacienţi mai puţini gravi, dar aproape toţi au suferit intervenţii chirurgicale, cu toate că suprafaţa lor de arsură nu a fost foarte mare, arsuriel de căi respiratorii au fost mai mici, minore, şi probabil că în zilele următoare se vor mai externa, dar nu foarte mulţi pentru că majoritatea necesită îngrijiri post operatorii”, a explicat el.
UPDATE 14.15 Spital Elias: Un pacient va fi transferat în Norvegia, altul va pleca în Marea Britanie
Spitalul Elias are internaţi, duminică, opt pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, din care cinci la Terapie Intensivă şi trei la Chirurgie plastică, iar de la ATI vor fi transferate două persoane la unităţi medicale din Norvegia şi Marea Britanie.
„Duminică, în Spitalul Elias mai sunt internaţi opt pacienţi: cinci se află în secţia de Terapie Intensivă, trei în secţia de Chirurgie plastică. Din cei cinci pacienţi, doi sunt traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic”, a declarat Dana Safta, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Elias.
Directorul medical a precizat că dintre cei doi pacineţi traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic, unul va fi transferat la un spital din Norvegia. De asemenea, o femeie internată la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Elias va fi transportată la o unitate medicală din Marea Britanie.
Dana Safta a mai spus că cei trei pacienţi internaţi la secţia de Chirurgie plastică au o stare bună.
UPDATE 14.00. Un avion NATO, pus la dispoziția transferurilor de răniți din „Colectiv”
Un avion al NATO de tip C-17 va fi pus, duminică, la dispoziție, pentru transferul răniților din clubul ”Colectiv” în străinătate, a declarat, la postul B1 TV, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.
„Am solicitat în cursul zilei de ieri ca astăzi să ne pună la dispoziție unul din aceste avioane. Probabil că va sosi avionul în jur de ora 19,00. Acesta este un avion de capacitate mai mare, este un turbo jet cu patru motoare. Dacă cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență consideră că se vor trimite răniți și în Londra, Norvegia și Finlanda putem efectua zborurile cu acest avion mult mai rapid. (…) Aeronava se află în Europa în acest moment. Ne-au promis colegii noștri de la NATO că la 19,00 va fi la București, nu pe Baza 90 ci pe o altă platformă. Baza nu permite staționarea navei C17, dar C17 tot timpul parchează pe platforma de la Aeroportul civil. Pe timpul zborului, răniții vor fi asistați de medici de la SMURD și de la MApN”, a spus Dușa.
El a precizat că aeronava este pusă la dispoziția țărilor care fac parte dintr-un program al NATO.
În altă ordine de idei, Mircea Dușa a afirmat că MApN va pune la dispoziția rudelor celor decedați locuri de veci în Cimitirul Ghencea 3.
„Am văzut că sunt aparținători care nu au găsit locuri de veci pentru tinerii care au decedat. Punem la dispoziție, gratuit, în Cimitirul Ghencea 3 al MApN locuri de veci”, a declarat demnitarul.
UPDATE 12.45. Opt pacienţi internaţi la Spitalul Floreasca sunt în stare critică. Unul va fi transportat în Israel
Medicul Florenţa Iancu de la Spitalul „Floreasca” a anunţat, duminică la prânz, că două victime au murit în timpul nopţii, iar alte opt sunt în stare critică.
„În momentul de faţă, în secţia de Terapie intensivă se găsesc internaţi opt pacienţi în stare critică, iar pentru unul dintre ei se aşteaptă o ambulanţă aeriană medicalizată pentru transferul în Israel”, a spus medicul primar.
UPDATE 11.48. Doi pacienți internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” sunt încă internați în Secția de terapie intensivă, însă ar putea fi transferați pe Secția de chirurgie plastică, a declarat, duminică, comandantul unității spitalicești, Florentina Ioniță Radu.
„În aceste momente sunt internați 9 pacienți. Doi pacienți sunt încă în Terapie Intensivă. În acest moment sunt în Blocul operator al Secției de chirurgie plastică și vor fi pansați și evaluați. Se va decide dacă este cazul, și bănuim că este cazul, să poată fi transferați spre secția de chirurgie plastică și arsuri. Ceilalți șapte pacienți, secția de chirurgie avea ieri șapte pacienți stabili, cea mai mare partea cu grefe efectuate, s-au reefectuat pansamente asupra tuturor. Cei doi pacienți din terapie intensivă sunt evaluați și noi dorim să fie transferați, și considerăm că starea lor generală este staționară, și pot fi transferați în secția de chirurgie plastică și arsuri. Mai mult de jumătate din pacienții care sunt internați în spitalul nostru au o stare gravă dar nu care să le pună viața în pericol în acest moment. Evoluția poate să fie imprevizibilă de la zi la zi și de la oră la oră”, a afirmat medicul.
În ceea ce privește ceilalți pacienți internați la Spitalul Militar, medicul a afirmat că stare acestora este staționară și evoluția lor este ținută sub control. Potrivit acestuia, în cursul zilei de sâmbătă o pacientă a fost transferată la Spitalul AKH din Viena.
„Din câte știm până acum, transportul s-a desfășurat în condiții bune, nu a avut probleme. Era o pacientă cu o stare destul de gravă, la care plămânii erau intens afectați. Faptul că este într-un centru atât de mare cum este Spitalul AKH din Viena este un lucru benefic pentru că în cazul în care apar complicații pulmonare au un sector foarte bine dezvoltat și pentru chirurgia toracică și pulmonară”, a susținut Florentina Ioniță Radu.
Referitor la unul dintre pacienții transferați la o unitate medicală din Olanda, studentul de la Politehnică, comandantul Spitalului Militar Central a spus că transportul acestuia a fost asistat de un medic al acestei unități spitalicești, transportul fiind unul dificil. Potrivit comandantului starea pacientului este una staționară.
„Referitor la ceilalți pacienți care au fost transferați în Rotterdam, cel mai grav pacient a fost studentul de la Politehnică, al cărui transport a fost asistat și de un medic de la terapie Intensivă de la Spitalul Militar. Din ce mi-a spus medicul, transportul a fost destul de dificil. A fost îndeaproape supravegheat, avea nevoie de suport de noradrenalină care să îi țină tensiunea. Presiunea în ‘Spartan’ este bine presurizată dar la înălțimea la care zboară sunt jocuri mari de presiune și înseamnă o cu totul și cu totul altă provocare pentru medicul din Terapie Intensivă. Inițial era destinat să meargă la un centru de mari arși aflat la 250 de km. de Rotterdam, urma să fie preluat cu un echipaj de paramedici, însă medicul nostru nu a fost de acord. Distanța de 250 de km. i-ar fi pus viața în pericol. Avionul românesc a așteptat încă jumătate de oră până a venit un echipaj dotat specific cu medici de terapie intensivă și reanimare care au preluat pacientul și l-au lăsat în Rotterdam”, a explicat medicul militar.
Florentina Ioniță Radu a precizat că Spitalul Militar este în permanentă legătură cu atașatul militar în Belgia și Olanda care informează asupra stării de sănătate a pacienților transferați acolo.
UPDATE 10.01. Spitalul Elias: Cinci pacienți răniți în incendiu, în Terapie Intensivă. Doi dintre aceștia sunt în stare gravă
Doi pacienți răniți în incendiul din Colectiv sunt în stare gravă la Spitalul Elias, a declarat managerul instituției, Doina Dimulescu.
„Noi mai avem cinci pacienți în Terapie Intensivă. Au fost transferați în două rânduri încă patru pacienți din cei nouă pe care îi aveam în urmă cu două zile. Din cei cinci, doi se află în stare gravă. Ceilalți trei sunt destul de bine, dar sunt pansați pe chirurgie plastică”, a spus medicul.
UPDATE 9.55 Spitalul Bagdasar-Arseni: Patru pacienți sunt în stare critică
Patru pacienți sunt în stare critică la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat medicul Mircea Carantino.
„Doi pacienți sunt pregătiți să fie preluați de colegii noștri din Anglia. Sunt pe cale să plece. Ei au fost pansați în continuare și astăzi. Noi ne facem în continuare datoria ca și când ar rămâne la noi. Sunt în aceeași stare”, a afirmat medicul.
El a precizat că întreg corpul medical al spitalului face totul pentru a ține în viață pacienții răniți în Colectiv.
„Facem tot ce putem să îi ținem în viață și să treacă de etapele acestea groaznice și să ajungem să îi și reparăm ulterior”, a spus Carantino.
UPDATE 09.32 Spitalul Grigore Alexandrescu: Toți cei șase pacienți internați sunt stabili
Toți cei șase pacienți internați la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt stabili, a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru.
„Cinci pacienți cu arsuri și un alt pacient, în secția de toxicologie, venit la cinci zile după accident, care prezintă arsuri de căi aeriene. Sunt stabili. Nu mai avem niciunul intubat”, a spus medicul.
Ea a amintit că un alt pacient, aflat în starea cea mai gravă, a fost transferat la o unitate medicală din Belgia.
Citeşte şi INCENDIU COLECTIV: Cum se face selecţia pacienţilor care merg în străinătate
INCENDIU COLECTIV. Numărul pacienţilor care vor fi transferaţi duminică la spitale din străinătatese se modifică de la un minut la altul. Totul depinde de starea lor de sănătate.
Sunt programate însă două zboruri, unul spre Anglia – Londra şi unul spre Ungaria – Budapesta. Momentan nu se ştie ora exactă a acestor zboruri.
Potrivit România TV, NATO a intervenit şi va trimite României un avion special pentru preluarea pacienţilor. Autorităţile române au decis ca zborul spre Londra să fie realizat cu un avion special construit pentru transport răniţi. Acest avion aparţine armatei din Anglia. El va ajunge duminică seara în Londra, însă momentan nu se ştie nici ora decolării, nici numărul de pacienţi care vor fi transferaţi.
Un alt avion Spartan va preluat un alt număr de pecienţi pe care îi va transfera la spitale în Budapesta.
Pacienţii vor fi asistaţi pe tot parcursul drumului de medici români. Aceştia îşi vor termina misiunea doar atunci când răniţii vor ajunge la spitale din Anglia şi din Ungaria.
„Vor fi decontate integral costurile pentru pacienţii transportaţi în străinătate. Vom deconta cheltuielile indiferent de durata necesară de transport, cazare şi masa pentru câte un aparţinător de pacient„, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.