INCENDIU CLUB COLECTIV. Mai multe victime ale incendiului din clubul Colectiv, internate în spitalele din Capitală, sunt în stare critică: trei, la Spitalul Elias, unul, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, cinci, la Spitalul „Bagdasar-Arseni”. Alţi pacienţi, care se află în stare gravă, vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale.
Medicii avertizează spun că numărul victimelor s-ar putea dubla. Părinţii împietriţi de durere se pregătesc de înmormântare, alții se roagă la căpătâiul răniților, durerea este cumplită, însă, peste toate, România arată ce este solidaritatea.
Cei care au fost vineri seara la locul tragediei fac mărturisiri cutremurătoare.
„Am iesit impreuna cu asistentele noastre, cu doctorii de la ginecologie. Cand am coborat am vazut ca jandarmii si pompierii scoteau oamenii pe brate. Am coborat cu materialele… fetele deja incepusera sa prinda vase, sa faca masaj cardiac. Mulţi erau întinşi pe jos, care nu se ştia cât de grav sunt. Am inceput sa alergam de la salvare la salvare. Îi luau pe care puteau. Nu s-a mai tinut cont de capacitatea salvarii. Am inceput sa facem manevre de reanimare cum faceau pe sectii la bebelusi. A intubat pe asfalt domnul doctor. Pozitia pentru intubatie e dificila… si sa stai pe genunchi, pe asfalt, sa intubezi… e greu”, a spus Rodica Ceauşu, medic primar pediatru nou-născuţi.
„Era intuneric aici si a fost greu. Au fost televiziuni care au lăsat camerele jos şi au tinut luminile ca sa prindem vase. Nu au filmat în momentul ală. Ei erau plini de fumul ala negru.. erau mai mult arsi pe interior… nu puteau sa vorbeasca, sa respire. Eu când am făcut masaj cardiac unei fete prietenul ei m-a ajutat făcându-i respiraţie gură la gură şi striga: „Ajutaţi-o, ajutaţi-o, ajutaţi-o!” Au defibrilat-o si au dus-o in ambulanta.
Imaginea care m-a marcat pe mine a fost într-o salvare când au venit părinţii unui băiat. Pângeau la capul lui. Mama era întinsă peste el, iar tatăl lui plângea cu buletinul la cap. Asta m-a marcat foarte mult. A zis: „S-a dus la distracţie şi nu s-a mai întors copilul!”
Nu tipau, nu puteau… nu puteau vorbi. Erau in semi-coma.Toti erau niste copii. Eu am vazut un pompier care cara trupuri şi striga „ajutaţi-i!”. Erau si ei cu lacrimi in ochi… Inclusiv medicii plangeau si se rugau la Dumnezeu„, a povestit Mina Daniela, asistent medical neonatologie Terapie Intensivă Maternitatea Bucur.
„Singurul lucru pe care mi-l amintesc… un baiat pe care nu am reusit sa il salvez.. .mama lui s-a aruncat peste el, tatal lui era la picioarele lui cu buletinul. Mama lui tragea de mine, la propriu, sa mai fac ceva… I-am spus: „Mamico, nu mai pot, nu mai am ce sa ii mai fac. Nu mai pot!” Ma gandesc ca am si eu un copil acasa si nu as vrea sa treaca nimeni prin ce au trecut acesti parinti”, a povestit Angelina Andrada, asistent medical neonatologie, Maternitatea Bucur. .
„Cand am terminat cu resuscitarea si am urcat sus, pe secţie… noi toate tremuram… hainele de pe noi miroseau a fum, iar mainile erau pline de piele arsa”, a mărturisit Gava Veronica, asistent principal neonatologie Terapie Intensivă Maternitatea Bucur.
Previziunile pentru supravieţuitorii incendiului din Club Colectiv nu sunt cele mai bune. 90 dintre ei sunt în stare gravă şi critică, iar autorităţile spune că numărul deceselor, care a ajuns până în prezent la 30, s-ar putea dubla. 27 de persoane au murit la scurt timp de la incendiu, iar alte trei tinere s-au stins duminică, la spital, în ciuda eforturilor medicilor de a le salva vieţile.
Încă o tânără rănită în incendiul din Club Colectiv a murit duminică după-amiază, în spital. Aceasta era internată la spitalul Bagdasar, unde duminică dimineaţă a mai murit o femeie de 31 de ani. Bilanţul morţilor ajunge astfel la 30, după ce doar duminică au murit trei răniţi în spitale.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că „e posibil să se dubleze numărul actual al deceselor, dar nu înseamnă că aşa va fi„.
„Victimele au un specific care se găseşte la astfel de tipuri de evenimente. Pe lângă arsuri, au apărut şi factori agravanţi. Au fost într-un spaţiu închis, au inhalat fum şi gaze calde, au apărut arsuri la nivelul traheei, al plămânului. Creşte gravitatea şi complexitatea. Se produc cianuri şi substanţe toxice foarte grave. Depinde cât te-ai expus la ele. Mai este un factor agravant: traumatismele asociate. Unele persoane au căzut şi au fost călcate de alţii care încercau să iasă. Sunt fracturi de coaste, leziuni toracice, care înrăutăţesc prognosticul şi scad şansele. Unii sunt foarte grav, unii grav. 90 pot să meargă spre mai bine sa mai rău. Nu înseamnă că ne aşteptăm la 90 de decese, dar dintre ei unii sunt cu riscuri de a sucomba în timpul tratamentului”, a explicat Raed Arafat, după o şedinţă cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cu ministrul de Interne Gabriel Oprea, cu profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Floreasca, şi cu alte autorităţi competente.
Prof. Ioan Lascăr a declarat că prognosticul este foarte rezervat pentru zeci de pacienţi.
Un incendiu puternic s-a produs vineri seară la Club Colectiv din Bucureşti. 30 de persoane, majoritatea tineri, au murit în incendiu sau la scurt timp de la tragedie şi peste 180 de răniţi au ajuns la spitalele din Capitală cu arsuri de diferite grade. Zeci de persoane sunt în stare critică, iar medicii spun că moartea îi pândeşte în fiecare clipă.
Dosarul a fost preluat de Parchetul General, care face cercetări în cauză şi a ridicat imaginie surprinse de camerele de supraveghere în momentele cumplite din Club Colectiv.
În cursul zilei de sâmbătă, persoane care nu reuşiseră să ia legătura cu copiii, prietenii sau cunoscuţii lor şi nu i-au putut identifica la niciunul dintre spitalele care au preluat răniţii şi-au făcut curaj să meargă la IML pentru a afla dacă ai lor se aflau printre cei care nu au mai avut scăpare din clubul groazei.
Sâmbătă după-amiază, pe uşa de la IML „Mina Minovici” s-a afişat lista morţilor din incendiu. Din păcate, bilanţul victimelor ar putea creşte, deoarece zeci de tineri sunt în stare critică în spitale, cu arsuri pe suprafeţe mari din corp, la cap şi la nivelul căilor respiratorii.
„Ieri aveam o fată arhitect, azi am o foaie cu un număr”, spunea devastat de durere tatăl unei tinere care şi-a găsit sfârşitul în haosul creat după izbucnirea incendiului.
O femeie de 38 de ani aflată pe lista decedaţilor era angajată la Club Colectiv. De fapt nu era nici măcar angajată, ci lucra acolo din când în când, la evenimente, după cum a povestit fratele ei, la România TV. Femeia nici măcar nu trebuia să fie la lucru, dar a acceptat să îi ţină locul unei colege.
„Ea nu trebuia să lucreze acolo. O colegă trebuia să fie acolo. Avea 38 de ani. Nu ştiam că lucrează la acest club. Nu am cuvinte să vă spun ce am simţit. Am fost la IML, am recunoscut-o, mâine o ducem acasă”, a povestit bărbatul.
Ministrul Sănătăţii a precizat că MApN a pus la dispoziţie două avioane pentru transport victime, care vor fi folosite în caz ca personalul medical va decide că este nevoie ca unele victime să fie transferate la alte spitale de arşi din ţară.
CITEŞTE ŞI:
Tragedia de la Colectiv: Victimă din clubul groazei, adusă în sicriu acasă VIDEO