„În ceea ce privește Hotărârile nr. 20/29.02.2012 și nr. 22/29.02.2015 ale Consiliului local al sectorului 4, acestea au fost transmise de secretarul sectorului 4, prin adresa nr. 7.019/09.03.2012 a Primăriei sectorului 4, și au fost înregistrate la Instituția Prefectului Municipiului București sub nr. 4.755/12.03.2015. Asupra acestor hotărâri, în temeiul art. 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a fost efectuat controlul de legalitate și nu au fost reținute elemente care să conducă la aplicarea art. 3 alin. (1) din Legea contenciosului-administrativ nr. 554/2004, modificată”, se arată într-un comunicat al Prefecturii transmis AGERPRES.
Conform legislației, prefectul poate ataca în fața instanței de contencios-administrativ actele emise de autoritățile administrației publice locale dacă le consideră nelegale.
„În aplicarea art. 115 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, secretarul sectorului 4 a transmis Instituției Prefectului Municipiului București atât dispozițiile emise de primarul sectorului 4 în anul 2012, cât și hotărârile adoptate de Consiliul local al sectorului 4 în același an, documente asupra cărora a fost efectuat controlul de legalitate”, mai arată sursa citată.
Solicitarea DNA a fost făcută în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, în care se cercetează comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.
Procurorii au cerut informații Prefecturii despre Hotărârea Consiliului Local al Primăriei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012, referitoare la modelul autorizației de funcționare pentru activități comerciale, la actele necesare eliberării acestei autorizații și la cererea pe propria răspundere a agentului economic, precum și despre dispozițiile primarului.
Primarul și consiliul local sau județean, potrivit dispozițiilor legale în domeniu, sunt obligați să trimită toate dispozițiile sau hotărârile adoptate prefectului, iar prefectul își exercită prerogativa de verificare a legalității actelor administrative.
După tragedia în care 48 de persoane au murit şi peste 100 au fost rănite, clubul a fost închis.
Ministerul Sănătății a anunţat că în acest moment 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în unitățile medicale bucureștene. 24 dintre acestea sunt în stare critică și gravă.
La Spitalul de Arși sunt internați 15 pacienți, la Spitalul Bagdasar Arseni – 15, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” – 6 răniți, la Spitalul „Sf. Ioan” – 5, la Spitalul Elias – 7, la Spitalul Militar Central – 7 pacienți, la Spitalul „Sf. Pantelimon” – 2, la Spitalul de Urgență – 6 răniți, la Spitalul Universitar- 8, la Spitalul „Dimitrie Gerota”-3, iar la Spitalul „Agrippa Ionescu” – 2.
Potrivit Ministerului Sănătății, 34 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate: în Austria — 2 persoane în stare stabilă, în Belgia — 8 persoane în stare stabilă, în Olanda — 8 persoane, din care două au murit, iar 6 sunt în stare stabilă, în Germania — 2 persoane care au plecat pe cont propriu și sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află, în Marea Britanie — 9 persoane, din care una a murit, iar 8 sunt în proces de evaluare medicală, în Norvegia — o persoană stabilă, în Israel — 3 persoane, din care una a murit, o persoană în stare stabilă și o alta în stare instabilă, în Elveția — un pacient decedat înainte de a se finaliza transferul.