„Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, vor efectua în noaptea de vineri spre sâmbătă două misiuni umanitare de urgență către Rotterdam, Olanda (ora aproximativă de decolare 3,30) și Bruxelles, Belgia (ora aproximativă de decolare 5,00), pentru transferul unor pacienți răniți în incendiul de la clubul Colectiv„, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat transmis Agerpres.
Către Olanda vor fi transferați nouă pacienți, dintre care șase ventilați, iar către Belgia opt răniți, dintre care trei ventilați.
Pacienții vor fi asistați pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD și sprijinite de medici și personal de specialitate din MApN, precizează reprezentanții ministerului. Misiunile sunt executate la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne.
Şi premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunțat vineri că mai mulţi pacienţi vor fi transportați sâmbătă dimineață cu un avion militar în Olanda.
„Au afirmat disponibilitate de sprijin țări precum Olanda, Belgia, Israel, Germania, Franța și există și discuții cu Marea Britanie. Mâine dimineață foarte devreme va pleca un avion militar cu, cel mai probabil, opt pacienți către Olanda. Există posibilitatea ca mâine după amiază, în urma procesului de analiză și selecție a pacienților pe care îl fac medicii din statele respective, să fie alți opt selecționați pentru a fi tratați în Belgia„, a declarat Sorin Cîmpeanu, precizând că selecția pacienților care pleacă în străinătate este făcută de „o echipă mixtă de specialiști din țara respectivă, care și-a oferit sprijinul împreună cu echipe de medici specialiști din România”.
Citeşte şi Nimeni nu a ştiut până acum. Numele unui actor celebru, pe lista victimelor din Colectiv FOTO
Premierul interimar a adăugat că, în ședința de miercuri, Guvernul va aproba fondurile necesare tratamentului în străinătate al răniților.
„Miercuri vom avea o ședință de guvern în care vom aproba decontarea cheltuielilor de tratament pentru acele situații care vor fi tratate în exterior. (…) La Fondul de Rezervă al Guvernului acum două zile existau 1145 de milioane de lei, echivalentul a peste 250 de milioane de euro. Cheltuielile pot fi decontate fie din Fondul de Rezervă al Guvernului integral, fie prin intermediul Casei Naționale de Asigurări, partea principală, și coplata din Fondul de Rezervă al Guvernului. Dacă avem un număr de 84 de pacienți în stare gravă, există o serie de estimări preliminare, ele sunt în curs, n-aș vrea să anticipez foarte mult, dar pot să vă spun că e vorba de o sumă ce poate ajunge în medie între 100.000 și 150.000 de euro per persoană. Înmulțind numărul maxim cu suma maximă, este un efort bugetar în limita a 13 — 15 milioane de euro„, a explicat Sorin Cîmpeanu, la finalul unei vizite la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”.
El a precizat că în sistemul sanitar românesc există „atât competența cât și disponibilitatea în plan medical pentru acoperirea acestor situații, care prin amploarea lor sunt de natură a pune probleme la nivelul oricărui sistem medical din Europa cel puțin„.