Aproximativ 100 de persoane s-au întâlnit sâmbătă seara în Piața Unirii din Iași pentru a comemora victimele incendiului din Clubul „Colectiv” din București, dar și pentru a protesta împotriva corupției și actualei clase politice.
Având pancarde cu diferite mesaje antisistem, protestatarii din Piața Unirii și-au strigat, pentru a cincea seară consecutiv, nemulțumirile față de clasa politică actuală, dar și față de corupție. Totodată, manifestanții au aprins lumânări și candele la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, una dintre emblemele Iașiului.
Ca și în zilele precedente, manifestanții din Piața Unirii din Iași s-au mobilizat pe rețelele de socializare, însă numărul celor care au răspuns afirmativ a fost de aproximativ 100 de persoane. Numărul este mult mai mic decât în serile precedente când au fost între 2.500 și 5.000 de persoane.
Aproximativ 200 de persoane au ieșit sâmbătă seara din case pentru a mărșălui pe străzile Clujului pentru victimele din incendiul de la club Colectiv.
Primele câteva zeci de persoane s-au strâns în Piața Unirii din centrul municipiului Cluj-Napoca, iar apoi au pornit într-un marș către alte puncte centrale ale orașului. Pe drum alte persoane s-au alăturat coloanei de manifestanți, agitând steaguri și purtând pancarte.
Manifestanții au strigat lozinci anti-corupție precum „Vrem dreptate, nu imunitate”, „Averea din hoție vrem să nu mai fie” și au cerut școli și spitale, micșorarea numărului de parlamentari sau lustrație în sistemul de administrație.
În deplasarea lor, protestatarii au ocupat o bandă de mers, dar coloana a fost permanent însoțită de jandarmi și polițiști, inclusiv de la Serviciul de Poliție Rutieră, care au asigurat siguranța manifestanților și fluiditatea traficului.
În fața coloanei, câțiva tineri țineau un banner lung pe care scria „Mai face o revoluție din lipsă de evoluție”.
La finalul marșului oamenii s-au oprit din nou în Piața Unirii și au ținut un moment de reculegere în fața unui altar de lumânări aprinse, care se află acolo încă de săptămâna trecută, când a avut loc tragedia.
Circa 30 de persoane aflate în trecere prin Piața Victoriei din Timișoara au aprins candele, sâmbătă seara, în memoria decedaților din clubul Colectiv.
Aceștia nu au avut asupra lor pancarde sau bannere, nici nu au scandat, ci au aprins individual lumânările, în tăcere.
Cei mai numeroși au fost miercuri seara, când numărul protestatarilor a ajuns, la un moment dat, la circa 4.000, iar miercuri și joi au reușit să formeze coloane de circa 2.000 de persoane doar după ce au plecat în Complexul Studențesc și au mobilizat tinerii. Vineri, numărul acestora nu a mai depășit circa 1.500 de persoane.
Câteva zeci de tineri au protestat, sâmbătă seară, în centrul municipiului Ploiești, aceștia cerând schimbarea sistemului, parlament unicameral și eliminarea imunității parlamentarilor.
Cei aproximativ 70 de protestatari s-au adunat, ca și în serile precedente, în zona Monumentului eroilor din centrul orașului, ei scandând „Toate partidele, aceeași mizerie”, „București, Ploieștiul e cu voi” și „România nu e de vânzare, săriți cu toții și strigați tare”.
De asemenea, manifestanții au pancarte cu mesaje precum „N-am ieșit în stradă să schimbăm Guvernul, am ieșit în stradă să schimbăm sistemul”, „Peste 25 de ani, voi avea 55. Pentru mine și generația mea va fi prea târziu să mai schimbăm ceva. Haideți să încercăm acum”, „Colectiv. Ploiești vă susține” și „Jos corupția”.
Unul dintre participanți afișează un banner pe care sunt notate, în zece puncte, revendicările manifestanților, respectiv: 1. dizolvarea Parlamentului, 2. parlament unicameral, 3. parlament fără imunitate, 4. refacerea CNA cu oameni competenți, 5. Biserica să plătească taxe și impozite, 6. resursele țării nu sunt de vânzare, 7. confiscarea averilor ilegale, 8. vrem spitale, grădinițe, școli, aziluri, orfelinate, locuri de muncă, siguranță și decență, 9. nu ne mai obligați să ne părăsim țara, 10. autoritățile să își facă treaba.
Aceasta este a cincea seară în care la Ploiești sunt organizate manifestări în urma incendiului din clubul Colectiv, iar conform unui anunț afișat pe Monumentul eroilor, duminică ar urma să aibă loc un marș în memoria victimelor din clubul Colectiv.
Zeci de persoane au protestat sâmbătă seara la Alba Iulia, cu mult mai puțini decât în serile precedente, când numărul celor ieșiți în stradă a fost și de o mie.
Protestatarii, în general tineri, s-au adunat, ca și în celelalte rânduri, în fața Palatului Administrativ, de unde au plecat în marș spre cartierul Cetate, spre Monumentul Eroilor. Cei prezenți, în jur de 50, au scandat lozinci împotriva corupției, a partidelor politice și, în premieră, împotriva șefului statului și a primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.
„Jos corupția”, „DNA, fii tare, vrem deratizare”, „Vrem democrație directă”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Ne-am săturat cât ne-ați furat”, „Toate partidele fură prin rotație”, „Nu vrem șpagă-n Primărie”, dar și „Președinte mut, asta nu am vrut” și „Mircea Hava, nu fii trist, o să ajungi taximetrist” au fost principalele sloganuri și lozinci afișate pe foile purtate de protestatari.
Și la Sebeș au protestat sâmbătă câteva zeci de tineri.
Peste 150 de tineri au fost prezenți timp de două ore pe platoul din Piața Dacia din centrul municipiului Buzău unde au aprins candele și au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Club Colectiv.
Aceștia au strigat „Veniți cu toții, ieșiți afară, că România nu este de vânzare!”, „Jos corupția locală!”, „O dorință sinceră, România liberă!”.
Printre candele și flori la altarul improvizat lângă Momumentul eroilor revoluției din decembrie 1989, tinerii au lăsat mai multe mesaje: „Avem dreptul la o viață decentă și la un viitor curat, ne puteți oferi asta?”, „Vrem spitale, nu catedrale!”, „Vrem o țară fără hoți!”, „În țara mea vreau respect, pentru Națiune, pentru România, pentru Colectiv!”, precum și un avertisment, „Dacă aveți minte, să luați aminte!”.
Este a patra seară consecutivă când în Piața Dacia s-au strâns tineri pentru a comemora victimele din Clubul Colectiv și a protesta față de clasa politică.
Mai puțin de o sută de sibieni s-au strâns sâmbătă seara, în Piața Mare din centrul istoric al orașului. Oamenii au aprins lumânări și s-au rugat pentru cei decedați în incendiul din clubul Colectiv, atmosfera fiind una calmă. Un singur protestatar a venit cu un steag.