Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi seara că majoritatea pacienţilor au „o evoluţie liniară”, însă aceştia vor intra într-o nouă etapă, la fel de dificilă. Mai mult, ministrul a precizat că în România au ajuns şi echipe medicale din străinătate care lucrează cot la cot cu medicii români.
„Vorbim de o evoluţie liniară pentru majoritatea. Mulţi au depăşit perioada prognozată de început, însă intră într-o etapă la fel de dificilă şi de acum încolo. Pe toate spitalele e aceeaşi mobilizare. Toată lumea e în dispozitive, sunt asigurate şi gărzile şi toate materialele, medicamentele necesare. Suntem în permanenţă comunicare cu ei. Practic, încercăm să ţinem lucrurile sub control. Sunt şi echipe străine în colaborare cu medicii români. Toate sunt în plină acţiune, în sălile de operaţie, pe secţiile de Terapie Intensivă. Le ţinem pumnii şi ne rugăm la Dumnezeu ca starea pacienţilor să se îmbunătăţească„, a declarat Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă de presă la Guvern.
Citeşte şi Bănicioiu va coordona situaţia răniţilor din clubul Colectiv până la venirea unui nou ministru
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că România a primit un sprijin extraordinar din partea mai multor ţări europene. În acest context, vorbim de tratament de care pot beneficia anumiţi pacienţi în străinătate, mai multe ţări acordându-ne paturi pentru arşi şi paturi la Terapie Intensivă.
„Noi suntem în legătură cu alte ţări şi dacă vom primi ajutor, acesta nu va fi refuzat. Avem ţări care ne-au oferit un număr de paturi pentru arşi: Belgia, Olanda, Germania şi alte ţări care analizează să ne acorde sprijin. Azi (joi n.r.) prima echipă de la Spitalul Militar de la Bruxelles a sosit aici. Sunt deja cu colegi de ai noştri şi evaluează cazurile pe care le pot prelua în Belgia la tratament. Aceeaşi legătură cu Olanda şi cu Germania… Criteriile de tranfer sunt ca spitalele respective să accepte pacientul respectiv, pacientul să fie transportabil (familia va fi informată despre riscuri) şi dacă familia doreşte acest lucru. Cât despre costuri, fiecare pacient va avea elaborat formularul E 112, iar costurile se vor stabili ce parte va fi preluată de colegii care primesc pacientul şi ce parte va fi asigurată din partea noastră, transport fiind asigurat integral din partea noastră„, a declarat Raed Arafat.
Citeşte şi STAREA RĂNIŢILOR din Colectiv. Bănicioiu: În spitale mai sunt 133 de răniţi. 12 au fost externaţi
Pacienţii vor fi transportaţi fie cu avioanele Spartan (avioane ce pot transporta până la 12 sau mai mulţi pacienţi în funcţie de starea lor) şi avioane SMURD, ce pot transporta un pacient.
„Ţinta este să evacuăm spitalele care nu sunt centre de arşi şi să reechilibrăm bolnavii către centrele de arşi. Acum încep alte etape terapeutice. Azi (joi n.r.) pleacă al doilea pacient în Israel. Ieri a fost operat un pacient în România cu piele de la Guvernul Israel, de la Banca de Piele din Israel„, a precizat Arafat.
Citeşte şi RAED ARAFAT, reacţie dură după speculaţiile privind adevăratul număr al morţilor de la Colectiv