INCENDIU COLECTIV. Sute de oameni stau la coadă pentru a dona sânge: Puteam fi în locul lor

INCENDIU COLECTIV. Cozi interminabile s-au format, luni dimineaţă, la mai multe centre de Transfuzie Sanguină din ţară. Sute de oameni, majoritatea tineri, au luat cu asalt spitalele pentru a face o faptă bună. Au aflat de la televizor sau de pe Facebook că este nevoie de sânge pentru cele aproape 150 de victime ale incendiului din clubul Colectiv.
Filip Stan
02 nov. 2015, 11:31
INCENDIU COLECTIV. Sute de oameni stau la coadă pentru a dona sânge: Puteam fi în locul lor

INCENDIU COLECTIV. Aproximativ 200 de oameni din Timişoara, majoritatea tineri, au luat cu asalt Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a face o faptă bună. Au aflat de la televizor sau de pe Facebook că este nevoie de sânge pentru cele aproape 150 de victime ale incendiului din clubul bucureştean care sunt internate în spital şi astfel timişorenii s-au gândit să dea o mână de ajutor.

„Este plin în centru, mai ales de tineri. Am primit o grămadă de apeluri şi le-am răspuns să vină şi astăzi, şi mâine, şi poimâine să doneze sânge, pentru că mai mult de 200 nu pot să procesez pe zi. În weekend nu s-a donat, nu am deschis centrul pentru că nu ni s-a solicitat de la Bucureşti. Fişele de donaţii se dau între orele 08.00 şi 12.30 şi se recoltează sânge maxim până la ora 15.00, mai târziu nu, pentru că oamenii nu au mâncat şi li se face rău”, a declarat Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Timişoara, potrivit pressalert.ro.

Majoritatea celor care au venit să doneze sânge pentru victimele incendiului din Bucureşti sunt studenţi, care au venit în grupuri.

„Ne-am gândit să donăm sânge pentru tinerii care au trecut prin tragedia din Bucureşti. Ne-am gândit că oricare din noi puteam fi în locul lor fiind tineri şi mergând prin cluburi. E prima dată când am venit să donez. Este foarte trist ce s-a întâmplat, de aceea am venit să facem ce putem”, ne-a povestit Florica Ştefănică, o tânără din Timişoara care aştepta la rând să doneze, alături de o prietenă.

Zeci persoane s-au strâns, luni dimineață, şi în fața Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța pentru a dona sânge. Persoane de toate vârstele, liceeni, studenți și oameni trecuți de prima tinerețe, stau la coadă. Oamenii spun că tragedia de vineri seara nu i-a putut lăsa indiferenți și au venit să ajute, așa cum pot, victimele incendiului în care și-au pierdut viața 30 de persoane.

Numărul celor care așteaptă să doneze sânge crește. Reprezentanți ai mai multor instituții din Constanța, printre care polițiști din cadrul IPJ – și-au manifestat intenția de a participa la această acțiune.

Mai multe victime ale incendiului din clubul Colectiv, internate în spitalele din Capitală, sunt în stare critică: trei, la Spitalul Elias, unul, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, cinci, la Spitalul „Bagdasar-Arseni”. Alţi pacienţi, care se află în stare gravă, vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale. Medicii spun că numărul morţilor s-ar putea dubla. 

Familiile victimelor pot obține informații suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziție de MAI: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.

Patronul unui cunoscut club din Bucureşti: „Am pus în PERICOL viaţa a mii de oameni. LOCALUL SE ÎNCHIDE”

O comisie specială va evalua răniții. MAI a început controalele în cluburi

O comisie de medici, din care vor face parte ministrul Nicolae Bănicioiu și dr. Ioan Lascăr de la Floreasca, merg luni la toate spitalele din Capitală pentru a evalua starea pacienților răniți în incendiul de la clubul Colectiv, urmând să prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Acest grup de lucru a avut o primă întâlnire duminică și este format din premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Dușa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniță Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Concluzia acestora, duminică, a fost că numărul deceselor în urma incendiului va crește semnificativ în următoarea perioadă, existând posibilitatea ca acesta să se dubleze.

Acestei comisii i s-au alăturat doi medici francezi, medicul Vincent de Broucker și profesorul Marc Chaouat, considerați a fi unii dintre cei mai buni specialiști în arsuri. Ei au ajuns duminică seară la București, însoțiți de reprezentanți din Ministerul francez al Sănătății.

Medicul Marc Chaouat lucrează la Spitalul St. Louis de la Paris (arsuri grave). Doctorul De Broucker este șeful serviciului centrului de tratare a victimelor arsurilor de la Centrul spitalicesc regional (CHRU) de la Lille.

Guvernul va decide până la finalul acestui an înființarea sau funcționarea unui program special destinat recuperării de care au nevoie persoanele rănite.

În ceea ce privește cetățenii străini răniți în incendiu, autoritățile și-au exprimat disponibilitatea de a le pune la dispoziție celor care doresc să fie tratați în afara țării toate mijloacele necesare pentru a se deplasa, dar numai după acordul medicilor români care îi îngrijesc.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că de luni încep controale în cluburi, discoteci, mall-uri și alte spații care presupun aglomerări de persoane. Pompierii sunt însoțiți de polițiști și verifică dacă respectivele locații au planuri împotriva incendiilor și dacă acestea se respectă.

Audieri la Poliția Capitalei, în cazul tragediei din clubul Coletiv

Martori ai tragediei de la Clubul Colectiv vor fi audiați, luni, la Poliția Capitalei, după ce procurorii vor dispune acest lucru.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat de la Parchetul Capitalei ancheta în cazul incendiului de la Clubul Colectiv. „Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia și constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorități, fiind necesară și alocarea de resurse logistice suplimentare„, potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul General.

O echipă de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică — Biroul de criminalistică efectuează, împreună cu efective de polițiști de la IGPR — DIC și Serviciul Omoruri din DGPMB, cercetări la fața locului.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Șase polițiști din Lausanne achitați în cazul morții lui Mike Ben Peter
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!