UPDATE 20.00 Numărul pacienţilor internaţi în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns, luni seara, la 71, dintre aceştia 14 fiind în stare critică şi şapte în stare gravă.
Ceilalţi 50 de răniţi sunt staţionari.
Întrebat dacă poate estima câţi pacienţi ar mai putea pleca la tratament în străinătate, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a spus că decizia aparţine medicilor din străinătate.
„În această seară avem o nouă întâlnire cu medici din Germania şi din Franţa, vom vedea dacă aceştia vor decide transferul în străinătate al altor pacienţi. De fiecare dată decizia plecării la tratament în străinătate a răniţilor din incendiul din clubul Colectiv a aparţinut medicilor străini, aceştia cunoscând exact starea pacienţilor, dar şi condiţiile din propriile spitale”, a explicat secretarul de stat.
UPDATE 19.35 Încă un rănit în incendiul din clubul Colectiv a murit, luni seară, la Spitalul de Arşi din Capitală, numărul celor decedaţi în urma acestui incident ajungând la 47.
UPDATE 15.35 Spitalul din Getafe (Spania) si Directia spaniola de Cooperare Medicala si Relatii Institutionale au aprobat primirea in sectia de arsi a unor persoane ranite in urma incendiului din clubul Colectiv, a anuntat, luni, Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE). „In urma unei cereri semnate de FADERE, spitalul din Getafe si Directia spaniola de Cooperare Medicala si Relatii Institutionale au aprobat primirea in sectia de arsi din Getafe, Madrid, Spania, a unor raniti din Romania de la Clubul Colectiv. Spitalul din Getafe este unul nou si este dotat cu o sectie ultramoderna pentru tratarea persoanelor arse. Romanii din zona Madrid s-au mobilizat si mai multi dintre ei au spus ca sunt dispusi sa se ocupe de cazarea si masa familiilor ranitilor transportati la Madrid, iar membrii unei biserici sunt dispusi sa plateasca cheltuielile medicale ale pacientilor, in cazul in care promisiunile guvernantilor privind deconturile vor lasa si acum de dorit„, spun reprezentantii FADERE, citati de Mediafax.
UPDATE 14.35. Managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu, a precizat că în cadrul unităţii se mai află opt pacienți care nu au leziuni ce le pot pune viața în pericol.
„Am avut 28 de pacienți, 25 în prima zi, trei veniți ulterior. Cei trei nu au avut leziuni amenințătoare de viață. Din cei 25 veniți în seara accidentului, o pacientă a fost decedată la internare. Din 24 de pacienți au fost zece pacienți critici, în stare foarte gravă. În prezent, în Spitalul Universitar, din cei zece pacienți critici, am înregistrat un deces. În ceea ce privește pacienții existenți la ora actuală, mai avem opt internați care nu au leziuni amenințătoare de viață, care treptat, treptat vor pleca acasă. Au doar leziuni ale membrelor, ușoare, la nivelul mâinilor, au început programul de kinetoterapie și recuperare. Practic sunt leziuni care fac ca acești pacienți, cei opt care sunt internați în momentul acesta, să plece acasă”, a declarat managerul spitalului.
„Din cei zece pacieți critici, un pacient a decedat. Din ceilalți nouă, patru sunt ieșiți din starea de pacienți critici și sunt pe punctul de a fi transferați în secții. Cinci au fost transferați în străinătate. Un cetățean german, transferat prin implicarea statului german. Alți doi au fost transportați aseară în Marea Britanie, din care unul foarte grav, cu leziuni grave. Au ajuns cu bine acolo. Iar unul a fost trimis în Olanda, nu era un pacient în stare foarte degradată, și unul la Viena. Noi nu tratăm arși în mod curent, pentru noi a fost o provocare. Noi am încercat să facem față acestui incident. Vreau să le mulțumesc colegilor mei. Din punctul nostru de vedere este ultima comunicare pentru că pacienții vor pleca acasă. (…) E o etapă pe care noi o închidem aici”, a mai explicat Cătălin Cîrstoiu.
UPDATE 14.13. Trei răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul de Arși, se află în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea.
„Cei trei în stare critică sunt diferiți ca evoluție, unul este foarte, foarte, foarte grav, un altul mediu, unul sperăm să se îndrepte spre stadiul acela de bolnav grav, nu atât de critic, dar mai vedem. Alți doi pacienți sunt în stare gravă. Sperăm ca evoluția celor doi bolnavi să fie bună. Par a se îndreptat spre bine. Mai au niște etape de trecu, nu neapărat operatorii, cât de îngrijire de terapie intensivă, sperăm că va fi bine”, a precizat medicul.
El a spus că este posibil ca în cursul zilei de luni o echipă de medici din străinătate să vină la Spitalul de Arși. Întrebat dacă unitatea medicală a fost dotată cu chiturile pentru cianuri, Stănculea a răspuns afirmativ, însă a arătat că nu au existat semne de intoxicație cu cianură la bolnavi în momentul venirii acestora.
„Da. Sunt niște chituri pentru intoxicații cu cianuri. Noi, având o mică problemă și din discuțiile cu ceilalți colegi anesteziști de la celelalte spitale, această intoxicație cu cianuri nu a apărut a fi foarte manifestă, pentru că acolo este un întreg mecanism care ar trebui să se găsească în niște dozări de hemoglobină care la noi și la celelalte spitale nu au apărut că ar fi mari. Nu au existat semne de intoxicație cu cianură la bolnavi la momentul venirii. Așa că utilitatea acelui chit la acel moment îmi este greu să o definesc. (…) Nu au fost semnele unei intoxicații severe cu cianuri”, a afirmat medicul anestezist.
UPDATE 13.30. Cei doi pacienți internați la Spitalul SRI au fost transferați luni de la Terapie Intensivă în Secția de chirurgie plastică și reparatorie, prezentând o stare generală bună.
„Cei doi pacienți români, cu vârste de 30, respectiv 44 de ani, au o stare generală bună și sunt stabili hemodinamic și respirator. Evoluția în cazul celor doi este favorabilă. Astăzi au fost transferați de la Terapie Intensivă în Secția de chirurgie plastică și reparatorie”, a precizat SRI pe pagina de Facebook.
Inițial, la Spitalul SRI au fost internate șapte persoane rănite în incendiul de la Colectiv.
UPDATE 12.40. Șapte răniți în incendiul din clubul Colectiv mai sunt internați în Spitalul Elias, dintre care trei pe Secția de Chirurgie Plastică și patru la Terapie Intensivă, doi în stare gravă, informează un comunicat al instituției medicale.
„La spitalul nostru mai sunt internați 7 pacienți. Dintre aceștia, trei sunt în Secția de Chirurgie Plastică, au evoluție favorabilă și doar unul dintre ei va necesita intervenție chirurgicală de grefare. În Secția de Terapie Intensivă se mai află 4 pacienți, dintre care doi în stare gravă, traheostomizați și ventilați mecanic. Unul dintre aceștia era selecționat pentru a fi transferat într-un spital în Norvegia, însă, în cursul zilei de ieri, performanțele sale respiratorii s-au deteriorat semnificativ. Din acest motiv, pentru siguranța pacientului, împreună cu echipa medicală de transport, s-a hotărât renunțarea la deplasare, urmând ca reevaluările ulterioare să stabilească dacă va putea suporta la un moment dat transportul”, precizează sursa citată.
Potrivit reprezentanților unității medicale, prognosticul rămâne rezervat pentru bolnavii din Terapie Intensivă. În ceea ce privește pacienții fără probleme respiratorii aceștia evoluează favorabil și unul dintre ei va fi supus luni intervenției chirurgicale.
UPDATE 12.20. Spitalul „Bagdasar-Arseni” mai are în secţia de Terapie Intensivă 10 persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care două sunt în stare critică, dar stabilă, iar alţi cinci pacienţi sunt în secţia de Chirurgie Plastică, a declarat, luni, managerul unităţii sanitare, dr. Bogdan Păltineanu.
Managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni” a spus că pentru unul dintre pacienţi s-a încercat transferul într-o clinică din străinătate, însă starea acestuia s-a agravat, astfel că a fost readus la Terapie Intensivă.
„S-a încercat transferul într-o clinică din străinătate, dar starea s-a agravat rapid, motiv pentru care s-a renunţat la transfer, persoana fiind readusă la Terapie Intensivă. Cele două persoane în stare critică nu ar trebui transferate, există un risc major la mutarea din secţie, dar dacă se va decide acest lucru, noi nu ne putem opune”, a precizat dr. Bogdan Păltineanu.
Doctorul Andrei Mircea Carantino a declarat că pentru unul dintre cei cinci pacienţi internaţi la Secţia de Chirurgie Plastică se ia în calcul externarea.
„Nu ne grăbim să-i externăm, pentru că nu vrem să apară probleme de sănătate. Mai întâi ne vom asigura că evoluţia este bună”, a spus dr. Carantino.
UPDATE ORA 12.16. Șase pacienți în stare foarte gravă sunt internați la Terapie Intensivă în Spitalul de Urgență Floreasca, a precizat, medicul Raluca Moldoveanu.
„În total, au rămas internați la noi pe Secția de terapie intensivă 6 pacienți în stare foarte gravă”, a afirmat medicul.
Ea a spus că, în prezent, nu are date dacă de la Spitalul Floreasca vor mai fi răniți care vor fi transportați în străinătate.
UPDATE 11.41. Echipe medicale din Târgu Mureș și Cluj-Napoca au însoțit răniții de la Colectiv în Marea Britanie și Norvegia
Echipele medicale de transport aerian din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, însumând 17 medici și asistenți medicali, i-au însoțit pe cei 10 răniți de la Clubul Colectiv în Marea Britanie și Norvegia, a declarat, pentru Agerpres, președintele Comisiei de medicină de urgență și dezastre din cadrul Ministerului Sănătăți, dr. Cristian Boeriu, coordonatorul UPU-SMURD Târgu Mureș.
Acesta a arătat că echipajele respective l-au anunțat duminică noaptea că transportul a decurs bine și că ei urmează să revină la Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Dr. Cristian Boeriu a mai spus că s-a luat decizia de a se trimite echipaje specializate în medicina de urgență din Târgu Mureș și Cluj-Napoca în sprijinul UPU-SUMRD București pentru a se da posibilitatea medicilor și asistenților medicali din București „să se odihnească”.
Echipa UPU-SMURD Târgu Mureș este compusă din trei medici primari specialiști și doi rezidenți precum și patru asistenți medicali, în timp ce de la Cluj-Napoca au participat patru medici și patru asistenți medicali.
Dr. Boeriu a precizat că echipa mureșeană a însoțit și transportul către Bruxelles, de vinerea trecută.
UPDATE 11.00. Starea unor răniți, internați la Spitalul Bagdasar-Arseni, este ameliorată, a declarat luni presei medicul Oana Maria Rață.
„Avem doi pacienți aflați pe plămâni artificiali cu alte terapii de substituție. Deocamdată se mențin stabili, dar starea e critică, severă, sunt dependenți de suport vasopresor. Părerea mea este că nu pot fi transferați în momentul de față. Nu putem să le punem viața în pericol riscând acest transport. Restul pacienților în stare gravă se mențin și este bine că reușim să facem și pentru ei ce putem. Tratamentul este complex, avem vești bune. Câțiva pacienți s-au transferat pe secție, ameliorându-se starea lor”, a declarat Oana Maria Raţă.
La rândul său, medicul Andrei Mircea Carantino a spus că în cazul pacienților aflați pe secție lucrurile merg bine, iar unii dintre aceștia ar putea să fie externați zilele următoare.
„Pacienții care sunt pe secție merg bine. Sperăm ca în zilele următoare să începem să trimitem spre casele lor. Un pacient din reanimare probabil că mâine va urca pe secție, pentru că merge bine și ca stare generală, și ca stare locală, leziunile au evoluat foarte bine. Nu ne grăbim foarte tare să îi luăm pe secție, pentru că boala are o evoluție imprevizibilă, oricând, din păcate, poate să apară o embolie. Preferăm încă să fie în supraveghere în Terapie Intensivă. Evoluția este bună”, a precizat medicul.
Unul dintre pacienții de la Spitalul Bagdasar-Arseni a fost transferat duminică în Norvegia. Totodată, o femeie, victimă a incendiului din clubul Colectiv, care trebuia să fie transferată în Marea Britanie, nu a mai plecat întrucât nu era stabilă. Pentru aceasta se încearcă transferul în cursul zilei de luni.
UPDATE 10.45. „Avem şapte pacienţi care sunt toţi pe Secţia de Chirurgie Plastică, sunt staţionari, au fost grefaţi, pansaţi. Toţi pacienţii care sunt pe Chirurgie Plastică pot consuma alimente specifice. Au o stare generală bună. Toţi pacienţii pe care i-am transferat, respectiv pacientul transferat în Olanda care a fost foarte critic, cu stare generală gravă, despre transportul căruia am avut mari emoţii, are o stare generală staţionară spre ameliorare uşoară. Pacienta transferată la Spitalul AKH este într-o stare staţionară. Celălalt pacient transferat la Rotterdam are stare generală ameliorată. În cursul serii au mai fost transferaţi doi pacienţi care erau în Terapie Intensivă, unul la Bristol şi celălalt la Newcastel. Au ajuns cu bine, aşteptăm veşti şi de acolo. Suntem în permanentă legătură cu MAE, cu ataşatul militar din Olanda şi cu spitalul AKH din Viena„, a declarat Florentina Ioniţă-Radu, medic Spitalul Militar.
Mai mult, medicul a precizat că „cei pe Chirurgie Plastică nu înseamnă că sunt pacienți vindecați”. „Sunt pacienți care au grefe, care nu își pot folosi mâinile să mănânce. Cei rămași vor intra de luni pe niște medicamente anabolizante, care să le grăbească recuperarea și refacerea grefelor. Eu zic că sunt foarte bine și vor avea o evoluție bună, dar să nu uităm că trei dintre ei au o suprafață foarte mare — de peste 50% suprafață arsă și că automat există riscul de suprainfecție. Nu sunt pacienți vindecați, sunt pacienți care au trecut de o etapă. Trecem la următoarea etapă”, a explicat medicul.
„Pacienții care erau pe ventilator, adică pe plămân extern, în momentul în care acești pacienți intubați trebuiau să fie transportați cu avionul, pentru avion este un alt tip de ventilator, puțin mai mic decât acela din Terapie Intensivă. Automat trebuia ca acești pacienți să aibă o funcție pulmonară respiratorie capabilă să poată fi manageriată cu acel aparat de capacitate mai mică”, a afirmat comandantul unității.
În opinia medicului, dacă pacienții ar fi fost transportați mai devreme, rata de mortalitate ar fi putut să fie mai mare.
„Dacă transportam mai devreme pacienții, era posibil ca mortalitatea să fie mai mare, să moară mult mai mulți pe transport. Ei au fost transportați în alte centre pentru că este foarte greu să manageriezi timp de două sau trei luni — pentru că ne așteptăm ca durata de vindecare să fie de la două-trei luni în sus — este foarte greu ca un spital să managerieze foarte multe cazuri. Oamenii sunt deja obosiți, este normal și firesc. Așa cum știți, în Europa sunt 4-5 locuri în marile spitale pentru arși. Nu este posibil să manageriezi timp de două-trei luni așa de mulți pacienți arși. Momentul în care au fost transportați acești pacienți este momentul cel mai bine ales”, a explicat medicul.
UPDATE Numărul morţilor a ajuns luni la 46. Jurnalista Teodora Maftei a murit luni dimineaţa în Israel.
CITEŞTE ŞI Teodora Maftei a murit. Jurnalista a pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv
UPDATE 10.30. Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, este internat la un spital din Olanda. Acesta urmează să fie operat în cursul zilei de luni.
UPDATE 10.00. În spitalele din Capitală sunt internate, luni, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi.
Dintre cei 83 de răniţi, la Spitalul de Arşi sunt 17 pacienţi, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – 16, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – 6, la Spitalul „Sfântul Ioan” – 6, la Spitalul Elias – 8, la Spitalul Militar Central – 7, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” – 2, la Spitalul Floreasca – 6, la Spitalul Universitar de Urgenţă – 10, la Spitalul Gerota – 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simţea bine), la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu” – 2, potrivit ultimelor date, transmise luni dimineaţă.
UPDATE 9.50. Toţi cei 10 răniţi în incendiul din Colectiv care au fost transferaţi duminică au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia, medicii din Londra care i-au aşteptat la aeroport fiind impresionaţi de modul în care au fost transportaţi, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.
„Am avut câţiva pacienţi în stare critică, dar nu au fost probleme pe durata transportului. Toţi au ajuns cu bine, iar medicii de la Londra care i-au aşteptat la aeroport au fost impresionaţi de felul în care au fost transportaţi. Este un nou standard pentru transportul aerian al pacientului ars în stare critică, au spus medicii englezi”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Dintre pacienţii transferaţi duminică de la spitale din ţară în unităţi sanitare, cei aflaţi în stare critică au rămas toţi în Marea Britanie, a mai spus secretarul de stat.
Raed Arafat a precizat că luni are întâlnire cu alte echipe de doctori din Germania şi Franţa, pentru a se stabili dacă alţi răniţi vor putea fi transportaţi în străinătate sau rămân să îi îngrijească în ţară.
Potrivit unor surse medicale, în Marea Britanie au fost transferaţi duminică, cu aeronava NATO, în jurul orei 23.00, Alexandru Olivian Olteanu şi Elena Niţu – de la Spitalul de Arşi, Iulian Rob, Vlăduţ Roberto şi Tudor Golu – de la Spitalul Universitar de Urgenţă, Corina Gabriela Ioniţă – de la Spitalul Elias, Cristian Răducanu şi Costin Dumitrache – de la Spitalul Militar, Cristian Daniel Mitroi – Spitalul Floreasca, iar în Norvegia a ajuns Marius Frăţoaica – de la Spitalul Bagdasar-Arseni.
Tot duminică, la ora 17.00, a fost transferat spre un spital din Israel Cătălin Mircea Ilniţchi, care era internat la Spitalul Floreasca.
UPDATE 9.30. Toți cei cinci răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, sunt stabili, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru.
„Situația celor cinci pacienți cu arsuri este staționară”, a precizat medicul.
Pacientul aflat pe Secția de toxicologie a fost externat în cursul zilei de duminică. Un alt pacient, aflat în starea cea mai gravă, a fost transferat la o unitate medicală din Belgia.
INCENDIU COLECTIV. Nouă răniţi în incendiul produs în clubul Colectiv din Capitală se află internaţi la Secția de Reanimare a Spitalului Bagdasar-Arseni. Dintre aceştia, trei sunt în stare critică, a declarat, pentru Agerpres, medicul Andrei Mircea Carantino.
Alți șase pacienți se află pe secții, într-o stare stabilă, a precizat medicul de la Bagdasar-Arseni, potrivit căruia, în total, 15 victime din club Colectiv se află internate în această unitate medicală. Duminică, unul dintre răniți a fost transferat în străinătate.
Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Comisia Europeană: România a cerut ajutor pentru transferul a 80 de răniţi grav
INCENDIU COLECTIV. Medicul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Spitalul de Urgență Floreasca, a declarat, la România TV, că evoluţia stării de sănătate a pacienţilor este imprevizibilă şi din cauza substanţelor extrem de toxice pe care le-au inhalat.
INCENDIU COLECTIV. Duminică la prânz, mai erau internaţi în spitalele din Bucureşti 94 de răniţi în incendiul din Colectiv, dintre care 35 în stare gravă şi critică, iar 59 stabili. Autorităţile române continuă duminică transferul răniţilor de la Colectiv la spitalele din străinătate.
Bilanţul victimelor tragediei de la clubul Colectiv a ajuns la 45, după ce încă patru răniţi au murit duminică dimineaţa, informează România TV. În cursul zilei de sâmbătă, alte nouă persoane au pierdut lupta cu viaţa.
Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Încă PATRU RĂNIŢI au murit duminică. BILANŢUL a ajuns la 45 UPDATE