Incendiu de proporţii în Brazi. Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a declarat că în incineratorul de deşeuri cuprins de incendiu se aflau peste 500 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase. Octavian Berceanu a explicat că firma urma să fie racordată la utilităţi, pentru a-şi putea relua activitatea ce fusese sistată din cauza mai multor abaturi. Berceanu a mai precizat că la sol nu s-au înregistrat indicatori privind poluarea, întrucât din cauza aerului rece fumul s-a ridicat şi s-a disipat, potrivit News.ro.
Datorită vremii neobişnuit de reci pentru această perioadă, fumul generat de incendiul care a cuprins inclusiv substanţe periculoase – uleiuri, vopsele – s-a ridicat la înălţime mare. Din acest motiv, staţiile de monitorizare a calităţii aerului nu au înregistrat depăşiri ale valorilor noxelor în aer, după cum a susţinut şeful Gărzii de Mediu.
„Direcţia de înaintare a vântului a fost dinspre nord spre sud, masa de aer cald s-a ridicat destul de repede la o înălţime considerabilă pentru că temperatura a fost scăzută în această perioadă şi atunci am avut şi o disipare a acestor nori cu elemente poluante. (…) Categoric Agenţia pentru Protecţia Mediului şi laboratorul mobil care au venit în zonă a făcut măsurători. Datorită faptului că a fost o noapte neobişnuit de rece şi temperatura gazului de acolo este foarte, foarte are fumul s-a ridicat la o înălţime considerabilă astfel încât măsurătorile făcute cu laboratorul mobil la nivelul solului să nu ne indice faptul că vorbim de o poluare masivă care afectează calitatea aerului în proximitate”, a explicat Berceanu, conform sursei citate.
Octavian Berceanu a mai spus că firma care operează incineratorul fusese amendată pentru mai multe abateri în legătură cu traseul sau modul în care au fost depozitate deşeurile sau privind respectarea autorizaţiei de mediu.
„Acest incendiu ar putea aduce daune substanţiale de mediu, avem staţii care monitorizează. Vrem să începem o anchetă să vedem ce deşeuri au ars în interior. Au fost deşeuri periculoase şi nepericuloase. Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri nepericuloase, diferite deşeuri din zona spitalicească, medicamente expirate şi alte deşeuri. Incineratorul încă arde şi toată structura e aproape de colaps. Nu pot pătrunde foarte adânc înăuntru cei de la pompieri. (…) Au fost nu mai puţin de cinci controale anul trecut, trei controale anul acesta. Am aplicat amenzi de 415.000 de lei pentru depozitări neconforme. Incineratorul nu funcţiona pentru că utilităţile au fost sistate încă din ianuarie. Culmea ironiei, urma să primească o autorizare de funcţionare, să -i fie redat accesul la utilităţi fix săptămâna aceasta”, a declarat şeful Gărzi Naţionale de Mediu.
Şeful Gărzii de Mediu a menţionat că uleiul hidraulic din instalaţie încă arde, motiv pentru care la faţa locului există degajare de fum.
Berceanu a menţionat că se verifică deşeurile care au ajuns în spaţiile de depozitare ale incineratorului.
Flăcările s-au manifestat iniţial pe circa 400 de metri pătraţi, dar ulterior au cuprins întreaga hală, afectând 4.000 mp. 53 de pompieri acţionează la faţa locului pentru lichidarea incendiului.
În curtea firmei ECOBURN din Brazi, care deține un incinerator de deşeuri periculoase, a fost găsită o bicicletă. Din acest motiv, autorităţile iau în calcul ipoteza ca în interiorul halei cuprinse de flăcări să fi fost surprinsă o persoană, notează Agerpres.
Reprezentanţii Eco Burn, societatea care operează incineratorul de deşeuri periculoase unde, miercuri dimineaţă, a izbucnit un incendiu major, susţin că focul ar fi fost provocat de „o mână criminală”, indicând un angajat care ar fi ameninţat că se sinucide.
„Din declaraţiile paznicului Parcului industrial Brazi, un angajat al societăţii Eco Burn a intrat în incinta parcului minţind că îşi lasă bicicleta şi pleacă în cursă cu un şofer. În scurt timp a izbucnit incendiul şi paznicul a telefonat la ISU anunţând incidentul. Menţionăm că angajatul (…) a pătruns în mod ilegal în incinta Parcului industrial Brazi şi a societăţii Eco Burn, în afara orelor de program şi fără acordul societăţii. La faţa locului a lăsat o bicicletă în scopul inducerii ideii de sinucidere, fapt confirmat şi din declaraţiile tatălui său care a precizat organelor abilitate că a fost informat de S. C. că se va sinucide”, se arată într-un comunicat emis de Eco Burn, citat de Agerpres.
Conform documentului, acesta este al treilea incendiu „produs de mâini criminale” cu care societatea se confruntă.
„De asemenea, mai precizăm că Eco Burn îşi va relua activitatea în pofida acestor incidente rău voitoare, aflându-se în procedura de revizuire”, menţionează comunicatul citat.
În urma incendiului au rezultat degajări mari de fum, cetăţenii din zonă primind mesaj de tip RO-ALERT.
„Incendiu major produs la SC Eco Burn SRL cu degajări masive de fum. Evitaţi zona. Eliberaţi căile rutiere pentru a facilita accesul structurilor de intervenţie. Menţineţi ferestrele locuinţelor închise. Dacă sunteţi în apropiere, evacuaţi zona. Luaţi măsuri de adăpostire şi de autoprotecţie”, este mesajul RO-ALERT trimis de ISU Prahova.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, incendiul a izbucnit în depozitul unei firme care are ca obiect de activitate colectarea şi incinerarea deşeurilor periculoase.