Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, cpt Cătălin Popescu, până în prezent elicopterul a efectuat şase curse în zonele inaccesibile şi foarte greu accesibile din perimetrul unde se manifestă focul.
De asemenea, la locul incendiului intervin 70 de pompieri militari şi silvicultori cu trei autospeciale.
„Se vor încerca toate soluţiile pentru stingerea incendiului. Turba şi zona uscată a unor păduri au făcut foarte dificilă intervenţia aici, focul se manifestă pe o suprafaţă de peste trei hectare. S-au efectuat primele şase zboruri cu apă deasupra, urmează să se arunce şase tone de pulbere stingătoare. Nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului, asta se va afla după încheierea operaţiunii de stingere. Cert este că focul izbucnit chiar pe vârful unde este releul Cozia, însă acesta nu a afectat. În afara elicopterului, 30 de pompieri militari şi 40 de lucrători din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea şi ai serviciilor voluntare Călimăneşti şi Sălătrucel acţionează pentru limitarea şi stingerea focarelor, cu trei autospeciale şi mijloace de primă intervenţie. Este şi o cisternă pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de intervenţie, create de la releu spre focare”, a spus Popescu.
El a precizat că alimentarea cu apă a autospecialelor se face de la circa 25 de kilometri.
Incendiul a izbucnit, sâmbătă, pe versantul de sud al Muntelui Cozia, în zona cuprinsă între releul de la cota 1.600 până spre Mănăstirea Stânişoara, în zona fondului forestier din comuna Sălătrucel şi a Parcului Naţional Cozia, aparţinând Ocolului Silvic Călimăneşti.
Focul a afectat, iniţial, un hectar şi jumătate de vegetaţie uscată din golul alpin, apoi s-a extins şi la fondul forestier, fiind distrus parţial coronamentul unei păduri cu molid.
Muntele Cozia este un punct important de interes turistic din judeţul Vâlcea, cu multe trasee spre Cabana Cozia, situată la 1.648 de metri altitudine.