UPDATE: Primăria Capitalei informează că a început procedurile de relocare a 17 persoane, după incendiul care a avut loc duminică dimineaţa pe Strada Smârdan din Centrul Vechi al Capitalei.
De asemenea, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a declanşat o acţiune de reverificare a cluburilor şi restaurantelor din Centrul Istoric, anunţă PMB, prin intermediul unui comunicat.
„Primăria Municipiului Bucureşti a început procedurile de relocare a 17 persoane, după incendiul care a avut loc în această dimineaţă pe Strada Smârdan, în locuinţele de necesitate din Bd. Naţiunilor Unite, întrucât locuinţele lor au fost afectate de intervenţiile asupra incendiului. Este vorba despre cinci familii care locuiau în blocul vecin celui afectat de incendiu, şi care momentan este deconectat de la utilităţi. Blocul este una dintre clădirile unde Primăria Capitalei desfăşoară, prin Compania Municipală Consolidări, lucrări de punere în siguranţă şi consolidare”, se arată în comunicatul PMB.
Conform aceleiaşi surse, Direcţia Generală Poliţie Locală şi Control (DGPLC) a declanşat duminică o amplă acţiune de reverificare a cluburilor şi restaurantelor din zonă, împreună cu echipe ale Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ale societăţilor Apa Nova, Enel şi Distrigaz. Aceştia vor verifica autorizaţiile de funcţionare şi de construire, inclusiv modalitatea de realizare a branşamentelor la reţelele de utilităţi.
„Precizăm că astfel de controale au loc periodic în Capitală, inclusiv în Centrul Istoric. Toate neregulile constatate au fost sancţionate sau, după caz, sesizate la Parchet. Reprezentanţii Poliţiei Locale au depus aproape 250 de plângeri la Parchet în ultimii ani, pentru nerespectarea autorizaţiei de funcţionare sau executarea de lucrări fără autorizaţie în Centrul Istoric”, informează PMB.
Primăria menţionează că 40 de angajaţi ai Direcţiei Generale Poliţia Locală şi Control au intervenit în această dimineaţă, alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, eliberând zona şi facilitând intervenţia.
„Angajaţii au împrejmuit şi monitorizat zona afectata de incendiu. La intervenţii au mai participat 38 de persoane de la Administraţia Clădirilor cu Risc Seismic şi Compania Municipală Consolidări.
Personalul Direcţiei Generale de Asistenţă a Municipiului Bucureşti a pus la dispoziţia celor 17 persoane ceai şi pături”, a precizat aceeaşi sursă.
UPDATE: Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, incendiul din strada Smârdan a fost stins, autospecialele retrăgându-se în mod progresiv spre subunităţile Mihai Vodă, Obor, Grozăveşti, 13 Septembrie.
Nu s-au înregistrat persoane rănite.
Pentru a înlătura alte riscuri au fost închise branşamentele de alimentare cu gaze ale clădirilor afectate şi din vecinătate.
Focul a izbucnit la podul unei clădiri din strada Smârdan, care era folosită ca spaţiu pentru depozitare, iar ulterior s-a extins şi la acoperişul unui alt corp de clădire.
Nu sunt persoane rănite, dar cele aflate în spaţiile spatiile învecinate au fost evacuate.
Pentru stingerea incendiului au intervenit 9 autospeciale de stingere.
De asemenea, intervenţia s-a desfăşurat atât de la înălţime, cu autoscara, cât şi prin interiorul construcţiilor.
Aurelian Bădulescu: Locuitorii caselor afectate de incendiu vor putea fi relocaţi în spaţii puse la dispoziţie de PMB
Viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat duminică dimineaţa că, în cazul în care se impune o relocare a familiilor din locuinţele afectate de incendiul de pe str. Smârdan, Primăria Capitalei va pune la dispoziţie spaţiile necesare.
„În jurul orei 5.00, prin dispeceratul 112 s-a anunţat un incendiu care a avut loc pe str. Smârdan. Cauzele deocamdată nu sunt stabilite, s-a intervenit cu mai multe autospeciale, s-a localizat incendiul. Nu sunt victime omeneşti, se analizează la acest moment dacă acele clădiri sunt afectate. Dacă sunt afectate, proprietarii vor fi relocaţi în locaţii pe care le vom pune la dispoziţie din partea Primăriei Municipiului Bucureşti pentru astfel de situaţii”, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul Capitalei.
El a menţionat că, în urma incendiului din Centrul Vechi al Capitalei, au fost afectate două clădiri, iar locatarii acestora au fost scoşi din case ca urmare a deciziei luate de echipele de pompieri.
„Nu au fost evacuate, au fost scoase din clădiri 16 familii. Cei de la Direcţia Generală de Asistenţă a Municipiului Bucureşti le-au pus la dispoziţie ceai şi pături. (…) Nu se pune problema unei evacuări, vom vedea imediat după ce intră cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, să stabilim cauzele şi dacă se mai impune reîntoarcerea acestor familii în locuinţe”, a adăugat viceprimarul.
Aurelian Bădulescu a menţionat că incendiul a pornit de la o clădire care nu necesita consolidare.