Toți cei şapte pacienți din unitatea mobilă de Terapie Intensivă din curtea Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta sunt bine și au fost transferați fie în secția de Terapie Intensivă din clădirea spitalului, fie pe alte secţii. Managerul Institutului Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler, a mai spus că au vârste cuprinse între 52 şi 65 de ani.
„Pacienţii prezenţi în unitatea mobilă în cursul serii, care au fost transferaţi în secţie, două sunt femei, cinci sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 52 şi 65 de ani. După transferul lor în pavilion starea lor a fost reevaluată, atât a lor, cât şi a pacienţilor din secţia de Terapie Intensivă COVID din cadrul pavilionului ,astfel că după evaluare patru din pacienţii prezenţi în unitatea mobilă au rămas în secţia de Terapie Intensivă şi trei au rămas în secţie. Cei din Terapie Intensivă sunt ventilaţi non-invaziv continuu, niciunul nu este intubat, iar cei care sunt în secţie în acest moment au tot ventilaţie non-invazivă, dar intermitentă cu saturaţii peste 90% la o concentraţie între 10 şi 14 litri de oxigen”, a declarat medicul Beatrice Mahler.
Managerul Institutului Marius Nasta a menţionat că unitatea mobilă a fost deschisă vineri, iar cei mai mulţi pacienţi au fost admişi în weekend.
“Unitatea Mobilă a fost deschisă vineri, marea majoritate a pacienţilor au fost admişi în cursul acestui weekend în unitatea mobilă, trei dintre pacienţi au fost admişi din secţie în cursul zilei de ieri în unitatea mobilă şi erau de aproximativ o săptămână. (…) A fost închisă pentru că este normal şi este firesc să avem proceduri prin care să facem curăţenie generală şi dezinfecţie terminală, infecţiile asociate asistenţei medicale sunt un risc pentru pacienţii din Terapie Intensivă, iar secţiile de terapie intensivă şi nu numai, fiecare salon dintr-un spital trebuie să beneficieze de astfel de proceduri”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta.
Beatrice Mahler a mai declara că focul de la unitatea mobilă s-a stins repede, dar colegii au sunat la 112.
„Colegii care au sunat la 112 au văzut flacără şi fum. Într-adevăr s-a stins foarte repede, nici măcar extinctorul din cadrul Institutului nu a trebuit folosit, dar cu siguranţă detalii despre ce s-a întâmplat cu exactitate şi care este răspunsul celor care vor veni în control, o să primiţi în urma controlului”, a explicat Beatrice Mahler.
“Angajaţii şi colegii mei s-au comportat exemplar. La scurt timp după ce a fost anunţat apelul şi după ce am sosit eu în Institut, toţi cei din pavilion COVID s-au echipat şi au intrat în zona roşie. În secţia COVID aseară să preia pacienţii au fost 14 persoane plus doi medici care erau de gardă, iar în secţia de Terapie Intensivă erau şase, deci 24 de persoane medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri, toată lumea s-a echipat la roşu şi a făcut triajul pacienţilor şi s-a mobilizat”, a mai afirmat Mahler.
Managerul Institutului Marius Nasta a mai spus că pompierul angajat la spital este în concediu de peste șase luni după ce a reușit să combine concediile medicale cu cele de odihnă.
”Există angajat un pompier la Marius Nasta, însă de mai bine de șase luni este în concediu: concediile medicale combinate cu concediile de odihnă. Este foarte greu să lucrezi într-o instituție în care personalul nu vrea să lucreze. Aceste persoane sunt foarte greu de sancționat. Cu siguranță este nevoie de o reevaluare a legislației în acest sens, pentru că dacă vrei să faci treabă, trebuie să fii prezent. Echipa tehnică verifică instalațiile, dar vorbim de unitatea mobilă. Avem o procedură extrem de atentă, și chiar sunt atentă ca aceste lucruri să fie respectate. Este vorba de trei membri, alături de doi electricieni, unul angajat acum în starea de urgență”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.