Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat a declarat că încă nu se cunoaşte cauza incendiului,î însă precizează că reprezentanţii coducerii spitalului i-au spus că reţeaua electrică a unităţii sanitare fusese recent renovată, iar în spital nu existau improvizaţii.
„Nu putem să comentăm în acest moment care e cauza incendiului. Încă nu putem comenta acest lucru, încă echipele de investigaţie îşi fac treaba lor şi s-ar putea să dureze această treabă, până stabilesc exact. Orice incendiu de acest fel, poate că au fost mai mulţi factori care l-au cauzat: uman, tehnic, orice poate să fie. Din câte ştiu, cel puţin din ce s-a afirmat astăzi de către managementul spitalului Balş, reţeaua electrică total renovată recent, că nu au fost improvizaţii din ce spun dânşii, dar, totuşi, ceva s-a întâmplat. Acest lucru, investigatorii trebuie să ne spună despre ce este vorba.
A fost o misiune de salvare pe care, din păcate, acum unii încearcă să o întoarcă tocmai împotriva instituţiilor salvatoare. Din pacate, unii incearca sa o intoaaca impotriva institutiilor salvatoare. Trebuie sa ne gandim numai daca pompierii nu veneau in 8 minute, daca nu stingeau asa repede si daca nu era evacuarea, oare cate persoane decedate puteam avea? Poate chiar erau zeci. Asa ca trebuie sa recunoastem rolul acestor institutii si sa oprim denigrarea lor. A fost o misiune complexa”, a spus Raed Arafat la Antena 3.
Secretarul de stat în MAI a precizat că pompierii au fost la locul incendiului în opt minute de la primul apel şi au intervenit cu 24 de maşini de stingere, patru autoscări şi patru de descarcerare, un punct mobil de comandă.
Reamintim că un incendiu a izbucnit în vineri dimineaţă într-un corp de clădire al spitalului Matei Balș, soldat cu cinci morți. Zeci de pacienți au fost evacuați la alte spitale bucureștene.
RAED ARAFAT este aşteptat să îşi înainteze demisia. Mai multe asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităţilor prin care solicită transparenţă în ancheta care vizează incendiul de la Institutul „Matei Balş”.
„Românii nu mai vor să audă scuze şi aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, vă rugăm să aveţi decenţa de a nu mai trata şi tragedia de la Balş precum cazurile Giuleşti, Apuseni, Siutghiol, #colectiv – sub nicio formă nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat. La fel cum este inacceptabil ca nicio instituţie publică având atribuţii de monitorizare şi control şi nicio persoană aflată în funcţie publică şi cu atribuţii manageriale să nu îşi asume responsabilitatea pentru această tragedie”, afirmă semnatarii scrisorii.
„La doar câteva luni de la tragedia de la Piatra Neamţ, un nou incendiu face victime într-un spital din România. În ciuda repetării acestor dezastre în instituţiile din sistemul public de sănătate, de la Maternitatea Giuleşti şi până la Institutul Matei Balş, reacţia autorităţilor este transpartinic aceeaşi. Societatea civilă vă solicită transparenţă în anchetarea acestei tragedii şi în luarea măsurilor care se impun de urgenţă pentru a preveni repetarea ei”, se arată în scrisoarea deschisă, adresată Guvernului şi instituţiilor din subordine, organelor de anchetă, Colegiului Medicilor şi liderilor politici din coaliţia de guvernare şi din opoziţie.
Organizaţiile semnatare afirmă că este evident că modul în care s-a acţionat până acum nu funcţionează.
„Activitatea autorităţilor de până acum NU a fost de natură să aducă rezultatele necesare ca pacienţii, familiile lor şi cetăţenii români în general să se simtă în siguranţă şi să beneficieze de un act medical corespunzător în cadrul instituţiilor finanţate din bani publici.
Românii nu mai vor să audă scuze şi aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, vă rugăm să aveţi decenţa de a nu mai trata şi tragedia de la Balş precum cazurile Giuleşti, Apuseni, Siutghiol, #colectiv – sub nicio formă nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat. La fel cum este inacceptabil ca nicio instituţie publică având atribuţii de monitorizare şi control şi nicio persoană aflată în funcţie publică şi cu atribuţii manageriale să nu îşi asume responsabilitatea pentru această tragedie”, spun semnatarii scrisorii deschise.
De asemenea, ei atrag atenţia că limbajul şi tonul folosit în comunicarea publică trebuie să fie unul în acord cu atribuţiile şi responsabilitatea asociate funcţiei publice a vorbitorului.