Incendiu la puşcărie, deţinuţii au fost lăsaţi să ardă de vii în celule. 38 dintre ei au murit, 69 au fost răniţi

Un incendiu violent a devastat marţi dimineaţă închisoarea centrală din capitala burundeză Gitega, ucigând 38 de persoane şi rănind 69, potrivit unui bilanţ oficial publicat de vicepreşedintele Prosper Bazombanza.
Daniel Spătaru
07 dec. 2021, 17:20
Incendiu la puşcărie, deţinuţii au fost lăsaţi să ardă de vii în celule. 38 dintre ei au murit, 69 au fost răniţi

Mai mulţi martori au declarat pentru AFP că incendiul a ars complet părţi din închisoarea supraaglomerată, care adăpostea 1.539 de deţinuţi (pentru 400 de locuri) la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit cifrelor administraţiei penitenciare. Potrivit acestor martori, care au descris „flăcări uriaşe”, acest incendiu a izbucnit în jurul orei 04:00, când deţinuţii dormeau.

Am început să strigăm că vom fi arşi de vii când am văzut că flăcările se ridicau foarte sus, dar poliţia a refuzat să deschidă uşile (…) spunând „Acestea sunt ordinele pe care le-am primit„, a declarat pentru AFP un deţinut, contactat telefonic. ”Nu ştiu cum am scăpat, dar sunt deţinuţi care au murit arşi de vii”, a spus el.

La sfârşitul dimineţii, vicepreşedintele Prosper Bazombanza şi patru miniştri (Interne şi Securitate Publică, Justiţie, Sănătate, Solidaritate) s-au deplasat la faţa locului, în timp ce presa a fost ţinută la distanţă de o mare desfăşurare de militari şi poliţişti.

Incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit, a precizat pe Twitter Ministerul de Interne, Dezvoltare Comunitară şi Siguranţă Publică.

Citeşte şi Patronul restaurantului Beirut a murit în închisoare. Trei tinere au fost arse de vii în incendiul din 2014

La 21 august, un incendiu, care a avut oficial drept cauză un scurtcircuit, a afectat un sector al închisorii centrale, fără a face victime.

O sursă din cadrul poliţiei a declarat pentru AFP că echipele de salvare au ajuns cu întârziere la faţa locului marţi dimineaţă. Prima maşină de pompieri a sosit la două ore de la izbucnirea incendiului, înainte de a i se alătura rapid alte şase maşini din provinciile învecinate, a spus aceasta.

Construită în 1926, închisoarea centrală din capitala politică a Burundi, Gitega, în centrul ţării, este a treia ca mărime din ţară, după Mpimba, situată în capitala economică Bujumbura, şi Rumonge. Deţinuţii denunţă în mod regulat condiţiile de detenţie din această închisoare, lipsită de spaţiu şi de hrană.

”Uneori petrecem până la trei zile fără să fim aprovizionaţi de închisoare şi familiile noastre nu ne pot ajuta, deoarece din iunie 2020 nu mai avem voie să primim vizite sub pretextul de a ne proteja de COVID-19”, a declarat unul dintre ei pentru AFP.

ONG-ul ACAT-Burundi a confirmat această situaţie şi a subliniat că este larg răspândită în cele unsprezece închisori din ţară.

Supraaglomerarea închisorilor este o problemă majoră în Burundi.

La 26 noiembrie, existau 12.878 de deţinuţi la o capacitate de 4.294, potrivit administraţiei penitenciarelor din Burundi, în ciuda anunţului de graţiere prezidenţială, la începutul lunii martie, a 5.200 de deţinuţi pentru a decongestiona închisorile.

Una dintre cele mai sărace ţări din lume, Burundi este condusă de generalul Evariste Ndayishimiye, ales în iunie 2020 după moartea subită a lui Pierre Nkurunziza, aflat la putere din 2005. Voinţa neobosită a lui Nkurunziza de a fi ales în 2015 pentru un al treilea mandat controversat a aruncat ţara într-o criză gravă, marcată de execuţii sumare, dispariţii, detenţii arbitrare, tortură şi violenţe sexuale împotriva disidenţilor. Această criză s-a soldat cu 1.200 de morţi şi a forţat aproximativ 400.000 de burundezi să plece în exil, scrie Reuters.

Citeşte şi VIDEO Momentul în care bărbatul cu trotineta este împins de motociclist pe contrasens. Bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile!

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'