Incendiu la spital Covid. Trei pacienţi de sex masculin, bolnavi de coronavirus, au murit în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un incendiu izbucnit la un spital din oraşul Sliven, sudul Bulgariei, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, au anunţat oficialităţile locale, citate de Reuters şi AFP.
Alertă de incendiu la Spitalul de Copii din Cluj. Pompierii au intervenit de urgență!
Incendiul, care a fost stins rapid, a izbucnit în jurul orei 04:00 GMT şi a afectat o singură încăpere, situată la etajul 4 al spitalului. Şase pacienţi din saloane alăturate au fost mutaţi în alte saloane ale spitalului, a anunţat şeful departamentului regional de siguranţă la incendii, Vladimir Demirev, potrivit presei bulgare.
Incendiu la spital Covid. Doi pacienţi au fost găsiţi morţi de către pompieri. Un al treilea pacient a suferit arsuri severe şi a fost transportat la un spital din Plovdiv, unde a murit duminică dimineaţa.
Potrivit AFP, pacienţii decedaţi aveau vârste de 66, 70 şi 81 de ani.
Cauza incendiului este anchetată, dar se pare că o ţigară, aprinsă de un pacient, ar fi dus la izbucnirea focului, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
În spitalele din Bulgaria sunt trataţi în prezent peste 8.000 de pacienţi cu coronavirus, între care 700 se află la terapie intensivă.
Incendiu la spital Covid, primele declaraţii:
Coronavirus: Zece ţări din UE sunt într-o situaţie ”foarte îngrijorătoare” (ECDC)
Situaţia epidemiei de COVID-19 continuă să se deterioreze în Uniunea Europeană şi este considerată ”foarte îngrijorătoare” în zece ţări şi ”îngrijorătoare” în alte zece, a anunţat vineri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), transmite AFP.
”Situaţia epidemiologică din UE este caracterizată în prezent de o creştere rapidă şi semnificativă a numărului de cazuri şi de o rată a mortalităţii scăzută, dar în creştere lentă”. ”Cazurile, spitalizările şi decesele sunt aşteptate să crească în următoarele două săptămâni”, rezumă agenţia UE cu sediul la Stockholm, în ultima sa evaluare a riscurilor.
Dintre cele 27 de state membre, Belgia, Polonia, Ţările de Jos, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria şi Slovenia se află într-o situaţie ”foarte îngrijorătoare”.
Ţările în situaţie „îngrijorătoare” sunt Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, România şi Slovacia.
Trei ţări se află în categoria „îngrijorare moderată” (Franţa, Portugalia, Cipru), în timp ce patru ţări se află în categoria „îngrijorare scăzută” (Italia, Spania, Suedia şi Malta).
Metoda utilizată de ECDC pentru categoriile de îngrijorare include nu numai valorile absolute (numărul de cazuri, spitalizări şi decese), ci şi evoluţia recentă a acestora.
Potrivit ultimelor sale proiecţii, se aşteaptă ca numărul de cazuri şi decese să crească cu aproximativ 50% în următoarele două săptămâni, ajungând la o rată săptămânală de 300 de cazuri noi şi 2,7 decese la 100.000 de locuitori.
Pentru celelalte trei ţări din afara UE monitorizate de agenţie (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), situaţia este considerată „îngrijorătoare”.