Incendiu la Spitalul Marie Curie din Capitală. Un magazin din incinta celui mai mare spital de copii din ţară a fost cuprins de flăcări în jurul orei 02:00.
Potrivit primelor informaţii, incendiul a izbucnit după ce o priză a luat foc. La faţa locului au intervenit imediat pompierii cu patru autospeciale, însă, flăcările au fost stinse înainte ca aceştia să ajungă la intervenţie.
Nu au fost victime în urma incendiului.
Reamintim că în urmă cu o săptămână, a fost activat planul roşu de intervenţie în urma unui apel prin care se anunţa izbucnirea unui incendiu la Spitalul Marie Curie, însă pompierii au constatat că acesta nu s-a confirmat, fumul provenind de la o acţiune de deratizare.
„Ca urmare a unui apel la 112, care anunța un incendiu la Spitalul BUDIMEX din capitală, pentru optimizarea misiunii de răspuns, la ora 21.54 a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
Odată ajunse la fata locului, s-a constatat că anunțul de incendiu nu se confirmă, fumul fiind rezultat în urma unei acțiuni de deratizare în cadrul spitalului. Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat.
Resursele de interventie vor fi retrase in mod progresiv”, anunţau autorităţile.
Din păcate, în România sunt tot mai multe probleme în unităţile medicale. La începutul anului, patru pacienți au murit într-un incendiu izbucnit la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București.
Peste o sută de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane ale spitalului sau trimiși la alte spitale din Capitală (Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon). Au fost mobilizați 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni.
România are aproape 350 de spitale publice, dintre care numai două unități mari pot fi considerate construite sau reconstruite din temelii.
Restul spitalelor au clădiri vechi, imobile proiectate, în cazurile fericite, în anii ’70-’80, care fac față unui consum mic de energie. În perioada în care au fost contruite, aparatele medicale erau limitate ca număr. În ultimul deceniu, au apărut aproape 200 de spitale private, care pot face internări de minimum o zi. Alocările pentru cheltuielile de spitalizare dedicate spitalelor de stat sunt de numai 11 miliarde de lei anual.