Incendiu Matei Balş. Mărturia cutremurătoare a unui paciente: M-am legat cu un hanorac peste gură şi am fugit cât am putut de repede

Incendiu Matei Balş. O pacientă a povestit momentele cumplite prin care a trecut în timpul tragediei de vineri. Femeia spune că a fost trezită din somn de o asistentă , apoi a fugit cât a putut de repede pentru a ieşi afară din spital.
Loredana Brumă
01 feb. 2021, 15:30
Incendiu Matei Balş. Mărturia cutremurătoare a unui paciente: M-am legat cu un hanorac peste gură şi am fugit cât am putut de repede
Incendiu Matei Balş. Mărturia cutremurătoare a unui paciente: M-am legat cu un hanorac de bumbac peste gură, să nu inhalez fum şi am fugit cât am putut de repede

Incendiu Matei Balş. O pacientă de la Institutul Matei Balş a povestit coşmarul prin care a trecut, vineri, în timpul incendiului.

Incendiu Matei Balş. Pacientă: Dormeam şi am auzit ţipete… „Sculaţi-vă, că e incendiu”

„Ştiu că dormeam (vineri dimineaţa, în timpul incendiului – n.r.), am auzit nişte ţipete, a venit o doamnă asistentă şi a zis „Sculaţi-vă acum, că e incendiu, trebuie să ieşim cât putem de repede!”.  Eu am avut prezenţă de spirit, m-am mişcat repede, nu eram pe oxigen, am sărit din pat, am luat geanta şi am ieşit.

Era fum deja, le-am văzut pe asistente cum alergau prin saloane şi scoteau pacienţii care erau mai greu deplasabili, îi sprijineau, iar ceilalţi ieşeau singuri. Eu am ieşit până să vină pompierii.

Asistentele, medicii, infirmierele începuseră să scoată pacienţii din salon rând pe rând, s-au mişcat extraordinar de repede. Nu am cuvinte, se vedea că sunt instruiţi, apoi ne-au luat repede în camera de gardă, ne-au împărţit pe gravitate, au trimis psiholog să ne consulte, să vadă în ce stare suntem. Sunt jos pălăria.

Şi sunt convinsă că dacă nu s-ar fi mişcat aşa repede şi nu ar fi fost aşa bine pregătiţi, numărul de victime era mult mai mare, pentru că era fum mare, eu eram la etajul II şi deja era fum, se vedea. Au salvat maxim cât au putut salva, nu erau oameni intoxicaţi cu fum, deci jos pălăria”, a povestit femeiea, potrivit Antena 3. 

Citeşte şi Managerul de la Matei Balş este dispusă să-şi dea demisia: „Nu cred că voi uita imaginile cutremurătoare”

Pacientă de la Matei Balş: „Eu când am ieşit, ieşea un fum negru foarte gros de la parter şi am auzit prima explozie puternică”

Înainte de a ieşi din salon, femeia şi-a pus un hanorac din bumbac la gură, pentru a nu inhala fum, iar momentul exploziei a prins-o în curtea institutului.

„Eu când am ieşit, ieşea un fum negru foarte gros de la parter şi am auzit prima explozie puternică, s-au spart câteva geamuri şi a mai fost una mai micuţă. Mă aşteptam să bubuie mult mai tare, având în vedere că erau mulţi oameni pe oxigen.

Vedeam fumul care ieşea pe unul din geamuri, foarte puternic. După prima explozie, am fugit pe lângă gard ca să venim spre curte. Au fost evacuaţi toţi, în afară de salonul unde s-a întâmplat (…).

Mi-a fost teamă când am ieşit din salon, că nu ştiam ce se întâmplă, m-am legat cu un hanorac de bumbac peste gură, să nu inhalez fum şi am fugit cât am putut de repede, ca să ies. M-am gândit că dacă e fumul prea mare să mă întorc să-l ud, dar nu a fost cazul”, îşi aminteşte femeia.

Citeşte şi Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat: Sistemul a funcționat foarte bine

Pacienta, care este şi acum sub supraveghererea medicilor de la Balş, spune că în spital nu este frig şi în tot acest timp de când stă acolo nu a văzut aeroterme.

„Era mai rece, dar suportabil, nu-mi aduc aminte să-mi fi fost frig, mulţi transpiram. Eu transpiram în fiecare noapte. Eu eram lângă geam, caloriferul nu era fierbinte, dar era călduţ. Nu am văzut aeroterme, nu aveam în cameră, nu am solicitat.

Salonul de vizavi nu avea, că l-am văzut, dar nu era atât de frig încât să necesite. Poate că unii pacienţi aveau frisoane şi percepeau frigul mai tare, dar nu mi s-a părut că era frig încât să nu se poată sta”, spune pacienta de la Balş.

Femeia are numai cuvinte de laudă la adresa medicilor salvatori.

„Nu cred că trebuie să căutăm ţapi ispăşitori, sunt nişte condiţii speciale şi trebuie să respectăm, sunt convinsă că personalul sanitar a depus toate eforturile şi ar trebui să le li se mulţumească pentru tot ce au făcut şi că au salvat oameni, iar în mediile acestea cu oxigen mult se pot întâmpla şi accidente. Evident că e foarte trist ce s-a întâmplat, dar a fost un accident. Putea fi mult mai rău, au scăpat atâţia oameni, s-au purtat ireproşabil aici”, a mai povestit pacienta de la Balş.

Reamintim cp opt persoane au murit în urma incendiului de la Institutul Matei Balș.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'