Jean Marc Fournier e capelan al Brigăzii de Pompieri din Paris şi a ajuns printre primii la incendiul de la Notre Dame, de luni seara. S-a dus direct în locul unde erau relicvele, pe care în cunoaştea foarte bine. A scos Coroana cu Spini şi celelalte reclive importante şi le-a pus la adăpost.
Iniţial s-a crezut că acestea au fost distruse de incendiu, flăcările mistuind zona de clădire în care se aflau, dar părintele Fournier se asigurase că toate artefactele sunt în siguranţă.
Etienne Loraillere, redactor pentru rețeaua de televiziune catolică KTO din Franța, a spus că părintele Fournier „a mers cu pompierii în Catedrala Notre Dame, pentru a salva Coroana de Spini și Binecuvântatul Sacrament.”
Incendiu la Notre Dame: Coroana de spini a lui Iisus şi mantia lui Ludovic al IX-lea au fost salvate
Acest lucru a fost confirmat de o sursă din serviciile de urgență care a spus: „Părintele Fournier este un erou! Nu a avut frică deloc atunci când a mers direct la relicve în interiorul catedralei şi s-a asigurat că sunt în siguranţă. În fiecare zi se descurcă cu viaţa şi cu moartea, nu s-a temut deloc.”
Cu patru ani în urmă, părintele Fournier a mângâiat victimele după cel mai grav atac terorist asupra Parisului din acest secol, când 89 de persoane au fost masacrate la concertul Eagles of Death Metal, în 2015, la Bataclan.
Capelanul s-a rugat atunci pentru morţii din club şi i-a ajutat pe răniţii întinşi pe podele: „Am oferit o binecuvântare colectivă, aşa cum mă autorizează Biserica Catolică.”
Părintele Fournier, care are 50 de ani, și-a început cariera ca preot catolic în Germania și apoi sa mutat în departamentul Sarthe din Franța. Sa alăturat eparhiei forțelor armate în 2004, petrecând șapte ani alături de militari, în întreaga lume.
În Afganistan a fost implicat într-o ambuscadă în care au fost uciși 10 soldați.
Prețioasele relicve au fost salvate noaptea trecută, când pompierii au format un lanț uman în interiorul clădirii devastate de incendii. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a mulțumit serviciilor de urgență ale orașului, într-un tweet, spunând că au format un „lanț de oameni formidabil pentru a salva comorile din Notre Dame.”
Alte artefacte prețioase care au fost salvate au inclus tunica lui Saint Louis, care datează din secolul al XIII-lea. Coroana de Spini a făcut parte din coroana așezată pe capul lui Isus, în timpul răstignirii sale.
După ce părți din spini au fost distribuite în jurul Europei în secolele următoare, a fost adusă la Paris din Bizanț de către Louis IX, după ce a fost oferită în dar de către împăratul latin al Constantinopolului, Baldwin al II-lea în 1238.
POVESTEA CATEDRALEI NOTRE DAME din Paris
Catedrala Notre-Dame, construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, „inima Parisului”, aşa cum au numit-o francezii, reprezintă „simbol al păcii” şi înseamnă totodată „toată istoria şi cultura Franţei”.
Dintre toate monumentele faimoase din Paris, Notre-Dame avea cea mai lungă și mai bogată istorie. A fost edificată în mai mult de 200 de ani, a găzduit încoronări de regi și împărați, dar a fost și profanată în timpul Revoluției Franceze.
Construcția catedralei Notre-Dame a fost terminată în 1345. Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Ea a fost reconstruită de Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea, iar acum era în curs de restaurare. Unul dintre primele evenimente importante din istoria catedralei Notre-Dame s-a petrecut în 1431, când Henry al VI-lea, regele Angliei, a fost încoronat și rege al Franței, pe 16 decembrie, în timpul războiului de o sută de ani.
Istoria zbuciumată a Catedralei Notre Dame. Biserica profanată la Revoluţie şi aproape distrusă, dar salvată de Napoleon
În timpul secolului al XVI-lea, starea catedralei s-a deteriorat semnificativ, mormintele și geamurile vitrate fiind distruse în numele modernizării, potrivit unui material RFI. Ornamentele exterioare au fost eliminate sau vandalizate pe motiv că reprezentau idolatrie. Cu toate acestea, în anii 1600, la dorința lui Ludovic al XIII-lea, Notre-Dame a fost reabilitată. În această perioadă și-a primit și faimosa sa orgă.
Soarta catedralei s-a întors din nou împotriva sa, în timpul Revoluției Franceze. Notre-Dame a fost închisă, naţionalizată, profanată, jefuită sistematic, scoasă la vânzare pentru materiale de construcţie, iar galeria regilor de pe faţadă a fost decapitată, nu de ghilotină, ci de loviturile de ciocan. Biserica a fost transformată într-o magazie de alimente și vinuri. La începutul secolului al XIX-lea, catedrala de abia se mai afla în picioare. Dar Napoleon a salvat-o de la ruină și a fost încoronat împărat acolo în decembrie 1804.
În perioada 1845-1870 au fost reluate lucrările de restaurare sub regele Ludovic Filip I. Din fericire, nicunul dintre războaiele mondiale nu au adus distrugeri semnificative asupra catedralei, deși rozeta de trandafiri din secolul al XIII-lea a fost dată jos de frica vandalismului nazist sau altor jafuri. În a doua jumătate a secolului XX a urmat o modernizare mai prudentă, inclusiv mecanizarea clopotului de 13 tone și curățarea extensivă a fațadelor și a sculpturilor.
Puțini sunt cei care știu că pe acoperișul catedralei prosperau mai multe familii de albine urbane, cu care îngrijitorii catedralei se mândreau. Și să nu uităm că datorită scriitorului francez Victor Hugo, Notre-Dame a reînceput să fie iubită și îngrijită de parizieni, după ce romanul său, Cocoşatul de la Notre-Dame, a devenit faimos pe mapamond, datorită poveștii emoționante a lui Quasimodo.