Am solicitat mobilizarea suplimentara a resursei umane pentru a sprijini serviciile de ambulanţă, identificarea de noi solutii pentru a creste capacitatea de tratarea in spitale”, a declarat premierul.
Citeşte şi Directorul spitalului din Piatra Neamț ar putea fi DEMIS luni de Ionel Arsene
Ludovic Orban a declarat că medicul care a suferit arsuri grave în timpul incendiului a ajuns la spitalul din Belgia, acolo unde primeşte deja tratament.
„Despre medicul erou pot sa va spun ca a ajuns la spitalul din Belgia, a fost preluat, s-a evaluat starea de sanatate si este tratat”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că în cazul în care „ancheta va constata că e responsabil va trebui să răspundă, indiferent cum răspunde cu funcţia sau să răspundă penal”, întrebat dacă managerul Spitalului Judeţean Târgu Neamţ trebuie demis.
„Pot să spun eu în momentul de faţă – ancheta va stabili responsabilităţile. Dacă ancheta va constata că e responsabil va trebui să răspundă, indiferent cum răspunde cu funcţia sau să răspundă penal. Din punct de vedere managerial, simple informaţii care s-au văzut care sunt chiar declaraţiile sale. Managerul spitalului a declarat că se fac modificări pentru a se creşte capacitatea de tratate cu 4 paturi. Nu există nicio solicitare privitoare la aceste lucrări. Trebuia să existe un proiect. Nu poţi să fac o intervenţie. De asemenea, schimbarea structurii unui spital, mutarea unei secţii de terapie intensivă, trebuia să fie avizată de DSP. Nu a existat nicio notificare spre direcţia de sănătate publică”, a declarat Ludovic Orban, duminică într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că există informaţii că au fost făcute lucrări la etajul 2, la prize, la instalaţii, fiind ridicat inclusiv un perete de rigips.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că au fost făcute lucrări de construcţii la Spitalul Judeţean Neamţ fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), iar pacienţii au fost mutaţi de la secţia ATI a etajului 3 la cea a etajului 2, acest lucru întâmplându-se chiar sâmbătă dimineaţa, cu câteva ore înainte de izbucnirea incendiului care a dus la moartea a 10 persoane.
„La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului, s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI care era funcţională la etajul trei la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi de asemenea, să susţină această anchetă să se duruleze cât mai rapid posibil”, a explicat Ludovic Orban, sâmbătă într-o conferinţă de presă după după participarea la şedinţa organizată la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.
Orban a mai fost întrebat şi dacă conducerea Spitalului Judeţean Neamţ ştia de problemele care au fost în trecut la unitatea medicală, răspunzând: “Din moment ce au fost reparaţii în spital, cum să nu ştie conducerea spitalului de aşa ceva”.
Premierul a mai transmis că toate spitalele trebuie să facă investiţii care să permită respectarea regulilor de protecţie împotriva incendiilor.
„Toate spitalele trebuie să efectueze investiţii care să permită respectarea regulilor de protecţia împotriva incendiilor şi altor reglementări care sunt stabilite. (…) Soluţia să efectueze moduifuicări de asemenea natură încât să respecte aceste norme. Dacă sunt necesare elemente de natură constructivă, ele trebuie efectuate”, a menţionat prim-ministrul.
Întrebat câte spitale nu au autorizare ISU, Orban a răspuns: „Nu vă pot pune această informaţie la dispoziţie, dar obligaţia oricărui manager de spital şi oricărei entităţi locale care administrează spitalul e aceea de a efectua toate lucrările în ceea ce priveşte autorizarea la incendiu. Investiţii, doamnă. Noi vom face aceste investiţii. Aceste probleme nu pot fi rezolvate în 3-6 luni. Ele pot fi rezolvate pe baza unor investiţii strategice”.
Reamintim că în incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, a fost transferat, duminică, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.
Şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa în incendiul produs sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.
”În urma incendiului, zece pacienţi care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa. Este vorba de şapte bărbaţi şi trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 şi 86 de ani. Ceilalţi şase pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi sâmbătă noapte către Spitalul modular din Leţcani”, anunţă unitatea medicală.
Conducerea SJU Piatra Neamţ a luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate a activităţii de salvare a vieţilor pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică.