Incendiu Piatra Neamţ. Printre candele se răgăsesc şi mesaje de revoltă scrise față de cruda tragedie, cum ar fi: „Corupția ucide” sau „Trist să arzi neputincios unde ai o ultimă speranță” .
Se pare că tragedia crudă de la secţia ATI de la Spitalul Judeţean, în care au murit zece persoane, readuce la lumină improvizaţiile mari care se fac la instalaţiile electrice în mai multe unităţi sanitare din România. Unul dintre reprezentanţii care instalează aparatură medicală în saloanele de terapie intensivă a vorbit despre neregulile constatate.
Sorin Popa este inginer la o firmă care instalează aparatură medicală în secții ATI. Acesta a mărturisit la Digi24 cum, în câteva dintre unitățile medicale din țară, există aceste improvizații periculoase – de la prize desprinse din perete până la cabluri care nu sunt conforme.
”Eu sunt inginer de profesie, sunt specializat în instalarea de aparatură medicală și am constatat că de foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă. Nu mai vorbim de situațiile critice care pot apărea în astfel de locuri cum sunt saloanele de terapie intensivă. Nici într-un apartament nu ar fi voie să existe așa ceva, cum se vede în imaginile ilustrate”, a declarat Sorin Popa, potrivit Digi24.
”Pot să vă spun că în 3-4 spitale în care ajung frecvent există aceste nereguli. Nu trebuie să fii specialist ca să intri la ATI și să vezi că unele prize nu sunt conforme. Se văd de la intrare si în zonele în care asteapta pacienții, în cabinete, peste tot sunt improvizații, de la instalații de încălzire, care sunt alimentate din sit electric, până la alimentarea echipamentelor mai speciale”, spune Sorin Popa.
Bărbatul a povesteşte că o priză neconformă poate provoca un incendiu devastator precum cel de sâmbătă seară de la Spitalul Județean Piatra Neamț.
”Echipamentele medicale nu sunt consumatori mari, care să creeze probleme. Foarte mulți consumatori de acest gen, mai mici, alimentați cu prize care nu sunt conforme pot duce însă la o supraîncălzire locală a unui conductor. O priză poate lua foc dacă nu e realizată din materiale corespunzătoare. Dacă avem și un pic de oxigen în incintă și alte materiale combustibile, până la un incendiu e cale foarte scurtă”, a precizat reprezentantul firmei de reabilitare saloane ATI.
Citeşte şi: Percheziţii după incendiu la Piatra Neamţ. Anchetatorii ridică documente care au legătură cu secţia ATI