„Aducând pacienții pe etajul 2, unde nu aveam circuit, trebuia să separăm, să avem două circuite: unul pentru pozitivi și unul pentru negativi, pentru noi. Și am avut nefericita idee de a separa cu un paravan, pe trei sferturi pentru pacienți și un sfert pentru noi. În ultimele săptămâni, deja nemaiîncăpând la etajul 3, aveam deja un salon cu pozitivi și la 2, și ne era foarte greu să manageriem. De două săptămâni am anunțat conducerea, am anunțat…, și DSP-ul era la curent, chiar dacă ei zic acum că nu au dat aprobare, dar știau.
Dacă n-am fi fost presați să primim așa de mulți bolnavi, rămâneam în continuare sus, la 3, cu pozitivii, și jos, cu suspecții și negativii. Nu mai vreau să mai aud de cuvântul mărit, s-a tot vrut mărire, mărire tot anul, am plecat de la 2 paturi în primăvară, la 6 paturi, la 12 paturi, ajunsesem la 12, și acum suntem la ZERO. Deci prin mărire am ajuns la ZERO”, a declarat, luni, șeful secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, pentru Realitatea PLUS.
Reamintim că sâmbătă seara, pe 14 noiembrie, la secția ATI de la etajul doi a Spitalului Județean din Piatra Neamț a izbucnit un incendiu violent care a dus la decesul a 10 bolnavi de coronavirus dintre cei 16 care erau în cele două saloane, alături de rănirea mai multor cadre medicale, printre care și medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu. Acesta, cu arsuri de aproape 70%, a fost transportat în dimineața zilei de duminică, 15 noiembrie, în Belgia, la Spitalul militar Reine Astrid din Bruxelles.
Se pare că flăcările au izbucnit după ce un cablu s-a supraîncălzit şi din cauza unei scântei a luat foc. Cablul se afla lângă o butelie de oxigen. Secția fusese mutată de la etajul 3 la etajul 2, însă instalațiile de electricitate nu au fost făcute de o firmă specializată, ci de electricienii spitalului.
Un inginer care lucrează la o firmă care se ocupă de instalarea aparaturii medicale din secţiile ATI vorbea în urmă cu o zi despre neregulile din unităţile medicale. Acesta sussţine că există improvizaţii periculoase, printre care prize desprinse din perete şi cabluri care nu sunt conforme.
Acesta mărturiseşte că o priză poate lua foc dacă nu e realizată din materiale corespunzătoare. De asemenea, dacă există și un pic de oxigen în incintă și alte materiale combustibile, până la un incendiu e cale foarte scurtă. Aceasta este şi teoria la care au ajuns anchtatorii care au cercetat cazul de la Piatra Neamţ.