Incendiu puternic în Alba Iulia UPDATE. Intervin zeci de autospeciale din şase judeţe. Incendiul de la depozitul materiale plastice din Alba Iulia a izbucnit marţi, după prânz, şi s-a extins. La faţa locului acţionează zeci de autospeciale din judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara, Timiş, Bihor şi Cluj.
Incendiul s-a extins în ultimele două ore şi acoperă o suprafaţă de aproximativ 11.000 de metri pătraţi. În continuare sunt flacără deschisă şi foarte mult fum.
„Având în vedere degajarea mare de fum, a fost transmis mesaj Ro-alert pentru adoptarea măsurilor de autoprotecţie”, au transmis pompierii.
Incendiu puternic în Alba Iulia. La fața locului au fost direcționate mașini de pompieri, autospeciale de stins incendii și ambulanțe, care intervin pentru localizarea și stingerea incendiului.
Citeşte şi: Incendiu catastrofal în București, în apropiere de Sala Palatului
De la nivelul ISU Alba acționează 5 mașini de stingere, 1 autoscară și 1 ambulanță SMURD. De asemenea, au fost trimise în sprijin 2 echipaje de stingere de la ISU Sibiu (1) și ISU Hunedoara (1). La prima evaluare, suprafața aproximativă pe care se manifestă incendiul este de 2000 metri pătrați.
Focul este generalizat și a cuprins întregul depozit. În apropiere se află și un depozit de combustibil. Pompierii au început să ude cu apă acest depozit, potrivit Alba24.ro.
Traficul este blocat în zona ambient din motive de siguranță. Autoritățile au nevoie de spațiu de manevră.
Având în vedere degajarea mare de fum, a fost transmis mesaj Ro-alert pentru adoptarea măsurilor de autoprotecție.
https://www.facebook.com/www.Alba24.ro/videos/868567553752915
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, le-a cerut, marţi, autorităţilor locale să ia toate măsurile necesare pentru a contribui la identificarea timpurie a persoanelor care incendiază ilegal vegetaţia şi pentru sancţionarea „de îndată” a celor care pun în pericol viaţa şi bunurile semenilor.
„Este necesar ca autorităţile locale, conform competenţelor pe care au, să ia toate măsurile necesare pentru a contribui la identificarea timpurie a persoanelor care incendiază ilegal vegetaţia, descurajarea acestor fapte ilegale şi evitarea producerii unor tragedii.
De aceea, vă cer fermitate în acţiunile dumneavoastră şi sancţionarea de îndată a celor care, prin comportamentul lor neglijent, pun în pericol viaţa şi bunurile semenilor lor„, a declarat Lucian Bode în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii şi şefii structurilor centrale şi teritoriale ale MAI, ce a avut ca temă măsurile pentru prevenirea şi limitarea incendiilor de vegetaţie şi de pădure.
El a adăugat că incendiile de vegetaţie şi de pădure apar cu precădere din cauza arderii de către cetăţeni a resturilor vegetale.
„Pe fondul schimbărilor climatice caracterizate de temperaturi extreme – şi aţi văzut în acest an temperaturi record atinse în ţara noastră şi perioade de caniculă din ce în ce mai lungi, dar şi instabilitate atmosferică accentuată -, incendiile de vegetaţie şi pădure reprezintă o problematică ce nu cred că mai suportă amânare.
Aceste situaţii de urgenţă apar cu precădere pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale în curţi, grădini şi pe terenurile din vecinătatea imobilelor de locuit, iar condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.
Arderile necontrolate pot fi soldate de cele mai multe ori cu însemnate pagube materiale, pun în pericol fondul forestiere, produc efecte negative asupra solului şi mediului înconjurător, iar în unele cazuri se înregistrează chiar pierderi de vieţi omeneşti„, a afirmat ministrul.
Lucian Bode a spus că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură poate diminua sau chiar retrage subvenţia acordată deţinătorilor terenurilor igienizate prin arderea vegetaţiei, în situaţia în care aceştia nu au acceptul autorităţilor.
„Intervenţia în aceste situaţii de urgenţă presupune o mobilizare deosebită a resurselor umane şi materiale pentru limitarea manifestării arderilor. Este un aspect elementar, dar foarte important pe care trebuie să îl transmitem fiecărei comunităţi în parte. Vă solicit să intensificaţi activităţile de informare în zonele în care se află culturi agricole, cele de agrement şi în locuri cu vegetaţie forestieră.
În aceste sens, este necesar să cooperaţi activ cu pompierii, poliţia, jandarmeria şi cu celelalte autorităţi centrale şi locale. Aveţi toate pârghiile legale pentru a face acest lucru şi a veni aproape de cetăţeni. Atât timp cât aceştia sunt informaţi, nu mai poate nimeni să invoce necunoaşterea legii„, a precizat ministrul Afacerilor Interne.
De asemenea, Bode a menţionat că aşteaptă ca la nivelul fiecărui judeţ să existe o analiză actualizată a riscurilor şi vulnerabilităţilor existente în funcţie de specificul zonei, precum şi un plan de măsuri care să permită o intervenţie cât mai rapidă şi adaptată în astfel de situaţii.