O conductă din uriașul câmp de gaze Urengoyskoye din Rusia s-a spart și a provocat un incendiu uriaș. Incidentul a avut loc joi, iar flăcările au fost stinse. Totuși, incidentul stârnește temeri legate de întreruperi ale aprovizionării și de creșteri de prețuri, deoarece zăcământul alimentează Europa prin intermediul gazoductului Yamal-Europa.
Navele ruseşti patrulează în zona platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră
Gigantul energetic Gazprom a anunțat că incendiul a izbucnit parcursul nopții la câmpul de gaz Urengoyskoye din regiunea Yamalo-Nenets din Siberia.
„Incendiul a avut loc la ora 2:30 dimineața pe 16 iunie (…) Nu s-au înregistrat victime. La ora 4 dimineața, incendiul a fost stins”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, potrivit Daily Mail.
Reprezentanții Gazprom au mai spus că încă analizează amploarea pagubelor și că nu a existat nicio întrerupere a livrărilor.
Războiul din Ucraina îmbogăţeşte Rusia. Ţara câştigă din exporturile de petrol şi gaze cu 57 de miliarde de dolari mai mult decât în 2021
Ultima dată când un incendiu a afectat regiunea, în august anul trecut, au urmat o scădere considerabilă a producției și o creștere a prețurilor.
https://twitter.com/AxlGuidato/status/1537426433798049792
Acesta este cel mai recent incident care se produce la instalații cheie ale Rusiei. În contextul războiului cu Ucraina, incendiile repetate au provocat suspiciuni de sabotaj.
Cum a ajuns rubla rusească mai puternică decât înainte de război
În primele zile după ce Rusia a invadat Ucraina și Occidentul a impus sancțiuni federației, rubla s-a prăbușit. Numărul de ruble pentru un dolar american a scăzut rapid: de la aproximativ 78 la 138.
De atunci, sancțiunile s-au înăsprit, războiul continuă, însă evoluția rublei a fost neașteptată, arată analiza publicată în The Conversation de către Kirill Shakhnov.
Scenariul negru al opririi gazelor ruseşti către Europa. Analiză: „România ar rămâne fără gaz în cinci luni”
Cursul de schimb valutar al oricărei țări este determinat de fluxurile de capital și de cele comerciale. Cu alte cuvinte, de banii care intră și ies din țară și de valoarea exporturilor în comparație cu a importurilor. În cazul rublei, fluxurile comerciale sunt de obicei mai importante, Rusia fiind un exportator major de petrol.
Prețul petrolului influențează puternic rubla – când prețul petrolului crește, rubla devine mai puternică, explică profesorul universitar.
Preţurile gazelor au crescut în Europa
Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut după ce Rusia a intensificat un război energetic prin reducerea livrărilor prin cea mai mare legătură către continent la mai puțin de jumătate din volumele sale obișnuite.
Contractele futures de referință au crescut cu peste 12%, adăugându-se la creșterea de 44% din ultimele două sesiuni. Reducerile se răspândesc în Europa, Engie SA, Uniper SE și OMV AV spunând că primesc mai puțină aprovizionare. Germania a numit reducerile prin conducta Nord Stream „motivate politic” și având ca scop perturbarea piețelor, contestând declarația Gazprom PJSC că oprirea s-a produs din cauza unor probleme tehnice, potrivit Bloomberg.
Națiunile europene s-au temut de luni de zile de o reducere a aprovizionării rusești ca represalii pentru sancțiunile care vizează Moscova pentru invadarea Ucrainei. Ultima criză ar putea duce la creșterea inflației și mai mult. Germania a declanșat deja prima etapă a unui plan de urgență în trei pași pentru a asigura securitatea aprovizionării și ar putea fi forțată să meargă mai departe dacă reducerile se adâncesc. Țara, totuși, a spus că poate asigura acum provizii alternative.