Kiev, oraș cu peste 3 milioane de locuitori, a fost lovit, iniţial, de o furtună de nisip. Fenomenul a fost urmat, apoi, de deplasarea unui nor gros de fum din direcţia zonei de excluziune de la Cernobîl, care a învăluit întreaga capitală.
Pe cale de consecinţă, cel mai mare oraş ucrainean a ajuns să ocupe un nedorit loc 1 în clasamentul celor mai poluate oraşe din lume, clasament întocmit de IQAir, o societate specializată în tehnologia calității aerului, cu sediul în Elveția.
Incendiile de pădure se află la circa 100 km de Kiev. Totuşi, autorităţile spun că „fenomenul nu reprezintă o amenințare chimică sau radiologică”. Observatori independenți au confirmat că nivelul de radiație în Kiev nu depășește limitele normale.
Totuşi, autoritățile le-au cerut locuitorilor din Kiev să rămână în case și să țină ferestrele închise.
Un incendiu de pădure a izbucnit acum 15 zile în jurul centralei de la Cernobîl, pe fondul vântului puternic și a vremii neobișnuit de secetoase. Sute de pompieri, alături de avioane și elicoptere trimise la locul incendiului au reușit să ţină sub control flăcările, dar în zonă sunt mai multe focare.