INCENDIU COLECTIV. 30 decembrie 2004, o zi neagră în istoria Argentinei. Aproape 3.000 de oameni s-au înghesuit atunci în clubul Cromanion din Buenos Aires, la concertul trupei Caieheros, o formaţie rock precum Goodbye to Gravity.
În jurul orei 22.50, în ciuda rugăminţilor trupei şi ale organizatorilor, un spectator a aprins artificii, iar scânteile au sărit pe o plasă de plastic ce atârna de tavanul acoperit în spumă de poliuretan. În imagini se poate vedea cum incendiul izbucneşte în dreapta scenei.
„Îmi amintesc că m-am uitat în sus, tavanul se deschisese şi începuseră să cadă bucăţele negre„, a spus Carla Riciotti, victimă în incendiu.
La fel ca în clubul Colectiv, tavanul a fost rapid cuprins de flăcări şi s-a degajat acid cianhidric, care le-a fost fatal spectatorilor argentinieni. Majoritatea au murit asfixiaţi. La începutul săptămânii, IML a stabilit că primele 26 de victime din clubul Colectiv au murit tocmai din cauză că au inhalat acelaşi acid cianhidric.
O altă coincidenţă stranie este că, în seara concertului, patru dintre cele şase ieşiri de urgenţă au fost blocate. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Colectiv, în acea seară fatidică de 30 octombrie. În ambele cazuri, victimele au încercat să fugă din calea flăcărilor, însă multe au pierit intoxicate cu diverse gaze toxice.
Şi în cazul clubului Cromanion a fost vorba despre corupţia autorităţilor. Localul argentinian primise avize de funcţionare, deşi nu avea lucruri de bază în caz de dezastru, cum ar fi extinctoarele. La fel ca în România, argentinienii înfuriaţi au ieşit în stradă şi au dat jos Guvernul de atunci.
Citeşte şi Un expert pirotehnist a reconstituit izbucnirea incendiului în Colectiv. Ce a descoperit
Astăzi, la 11 ani de la tragedie, o treime dintre supravieţuitori încă urmează tratamente medicale pentru traumele fizice şi psihice suferite.
La 30 octombrie 2015, 27 de persoane și-au pierdut viața și în jur de 180 au fost rănite, conform unui bilanț provizoriu, în urma unui incendiu izbucnit în clubul bucureștean Colectiv.
Cel mai grav incendiu din istorie petrecut într-un club a avut loc la 28 noiembrie 1942, în clubul Cocoanut din Boston, SUA. Au murit 492 de oameni, în condițiile în care capacitatea legală a clubului era de 460 de persoane. Localul fusese decorat în așa fel încât să semene cu un paradis tropical, cu palmieri de hârtie, fâșii de mătase colorate și alte materiale inflamabile. Din cele 13 uși ale clubului, doar cea principală și alte două uși mici de acces erau deschise. Incendiul a pornit de la folosirea neglijentă a unui băț de chibrit.
Al doilea cel mai grav incendiu din lume petrecut într-un club a avut loc în subsolul clădirii Dongbu din orașul Luoyang, provincia chineză Henan. Catastrofa, care a avut loc în ziua de 25 decembrie 2000, a ucis 309 persoane, inclusiv muncitori care lucrau la etajele superioare ale imobilului.
Un număr de 242 de morți este bilanțul incendiului petrecut, la 27 ianuarie 2013, în clubul de noapte Kiss din Santa Maria, Brazilia. Alți 630 au fost răniți. Este considerată a doua cea mai mare catastrofă produsă de flăcări din istoria Braziliei, întrecută doar de incendiul de la Marele Circ American din 17 decembrie 1961, orașul Niteroi, care a ucis 503 oameni.
În acest top de tristă amintire, locul patru în funcție de numărul victimelor este ocupat de focul de la clubul Rhytm din Mississippi. În noaptea de 23 aprilie 1940, 209 de oameni și-au pierdut viața și alte sute au fost rănite.
Cel mai grav incediu petrecut la un club din istoria Argentinei s-a înregistrat la localul numit Republica Cromanon, la 30 decembrie 2004. Au murit 194 de oameni. Flăcările au pornit de la efectele pirotehnice folosite pe scenă de trupa Callejeros. În public se aflau 3 000 de persoane.
Incendiul de la Beverly Hills Supper Club, Kentucky, din seara zilei de 28 mai 1977, a luat viața a 165 de oameni și a rănit peste 200.
Cel mai grav incendiu din istoria Filipinelor s-a produs la discoteca Ozone, orașul Quezon, la 18 martie 1996. Ieșirea din club a fost blocată, din exterior, de responsabilii cu securitatea localului, care au crezut că înăuntru avea loc o revoltă.
Cel mai mare incendiu din Rusia, petrecut după căderea URSS, a fost cel din noaptea de 5 decembrie 2009, la clubul de noapte Khromaya Loshad din orașul Perm. Au decedat 156 de persoane, în jur de 160 fiind grav rănite. Deși ipoteza inițială a fost cea a unui atac terorist, ancheta a scos la iveală folosirea iresponsabilă a efectelor pirotehnice ca fiind cauza tragediei.