Incendiul de la incineratorul de deşeuri periculoase din Brazi nu a fost stins. Intervenţia pompierilor pentru lichidarea focului continuă şi joi. În zona mistuită de flăcări a fost găsită decedată persoana care ar fi declanşat vâlvătaia.
„Se dă în continuare cu apă, iar în momentul de faţă nu mai sunt focare vizibile, însă cu siguranţă arde mocnit pe dedesubt, acolo unde nu avem acces să ajungem cu apă. Colegii au pătruns în zona afectată, acolo unde am presupus că poate fi persoana şi au găsit-o”, a anunţat joi ISU Prahova, conform Agerpres.
Reprezentanţii firmei Eco Burn, care operează incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, au susţinut că focul ar fi fost provocat de o „mână criminală. Aceştia au indicat un angajat care ar fi ameninţat că se sinucide.
„Din declaraţiile paznicului Parcului industrial Brazi, un angajat al societăţii Eco Burn a intrat în incinta parcului minţind că îşi lasă bicicleta şi pleacă în cursă cu un şofer. În scurt timp a izbucnit incendiul şi paznicul a telefonat la ISU anunţând incidentul. Menţionăm că angajatul (…) a pătruns în mod ilegal în incinta Parcului industrial Brazi şi a societăţii Eco Burn, în afara orelor de program şi fără acordul societăţii. La faţa locului a lăsat o bicicletă în scopul inducerii ideii de sinucidere, fapt confirmat şi din declaraţiile tatălui său care a precizat organelor abilitate că a fost informat de S. C. că se va sinucide”, se arată într-un comunicat emis de Eco Burn.
Angajatul incineratorului care ar fi recurs la gestul extrem ar fi un bărbat de 34 de ani din Strejnicu, conform Republikanews.ro.
Octavian Berceanu a mai spus că firma care operează incineratorul fusese amendată pentru mai multe abateri în legătură cu traseul sau modul în care au fost depozitate deşeurile sau privind respectarea autorizaţiei de mediu.
„Acest incendiu ar putea aduce daune substanţiale de mediu, avem staţii care monitorizează. Vrem să începem o anchetă să vedem ce deşeuri au ars în interior. Au fost deşeuri periculoase şi nepericuloase. Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri nepericuloase, diferite deşeuri din zona spitalicească, medicamente expirate şi alte deşeuri. Incineratorul încă arde şi toată structura e aproape de colaps. Nu pot pătrunde foarte adânc înăuntru cei de la pompieri. (…) Au fost nu mai puţin de cinci controale anul trecut, trei controale anul acesta. Am aplicat amenzi de 415.000 de lei pentru depozitări neconforme. Incineratorul nu funcţiona pentru că utilităţile au fost sistate încă din ianuarie. Culmea ironiei, urma să primească o autorizare de funcţionare, să -i fie redat accesul la utilităţi fix săptămâna aceasta”, a declarat şeful Gărzi Naţionale de Mediu.
În curtea operatorului economic a fost găsită o bicicletă, motiv pentru care s-a luat în calcul ipoteza potrivit căreia în interiorul halei a fost surprinsă o persoană. Pompierii nu au putut intra miercuri deoarece construcţia a fost afectată din cauza incendiului.
În urma incendiului au rezultat degajări mari de fum, cetăţenii din zonă primind mesaj de tip RO-ALERT.