Incendiul de la parcul natural californian Yosemite continuă să se extindă

Incendiul care ameninţă parcul natural Yosemite, una dintre principalele atracţii turistice ale Californiei (vestul Statelor Unite), continua miercuri să se extindă, în pofida eforturilor a peste 4.000 de pomieri de a-l opri, potrivit autorităţilor.
Iulian Tudor
29 aug. 2013, 08:37
Incendiul de la parcul natural californian Yosemite continuă să se extindă

Cenuşă se acumulează în continuare pe suprafaţa rezervorului Hetch Hetchy, care alimentează cu apă potabilă cei 2,6 milioane de locuitori din regiunea golfului San Francisco, situat la 320 de kilometri est de oraş.

Calitatea apei nu a fost afectată, pentru moment, au subliniat autorităţile.

Incendiul, numit „Rim fire”, a fost clasat marţi al şaptelea cel mai important în California. El a devastat deja 76.000 de hectare, o suprafaţă mai mare în comparaţie, de exemplu, cu oraşul Chicago, potrivit Departamentului californian pentru Păduri şi Protecţie împotriva incendiilor.

„Extinderea rapidă a focului este în continuare mai importantă ca eforturile pompierilor a-l stinge”, potrivit pompierilor, care vorbesc despre condiţii „extreme”.

Incendiul, izbucnit la 17 august, era controlat doar în proporţie de 23 la sută, faţă de 20 la sută marţi. În total, au fost mobilizaţi 4.191 de pompieri, care folosesc buldozere şi avioane împotriva incendiului.

Autostrada 120, care permite accesul în parcul Yosemite dinspre vest, este în continuare închisă. Doar două drumuri au fost deschise mercuri, în jurul orei 19.00 GMT (22,00, ora României), pentru a accede în Valea Yosemite.

În estul parcului, incendiul se extinde rapid, deoarece terenul este relativ plat. Numeroase drumuri, campinguri şi alte instalaţii din regiune au fost închise.

Incendiul, care a ajuns la aproximativ 25 de kilometri de centrul parcului şi de celebrele formaţiuni muntoase Half Dome şi El Capitan, ameninţă, de asemenea, arbori gigantici de sequoia, unele dintre cele mai mari şi mai vechi organisme de pe planetă.

Niciun deces sau răniţi nu au fost raportate, deşi focul a distrus cel puţin 111 de clădiri, dintre care 31 de case. Peste 5.500 de clădiri, inclusiv 4.500 de locuinţe, sunt în continuare în pericol.

Autorităţile parcului Yosemite încearcă să calmeze populaţia, subliniind că cea mai mare parte a parcului nu a fost afectată de flăcări şi că nu a fost, relativ, atinsă de fum.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!