Incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, noi detalii din anchetă. Procurorul de caz: „Avem indicii privind modul de producere al evenimentului”

Ancheta în cazul incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este în plină desfăşurare. Procurorul de caz a declarat că au fost ridicate deja probe pentru a afla sursa incendiului, precizând că mai multe persoane au fost audiate.
Loredana Brumă
04 oct. 2021, 18:04
Incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, noi detalii din anchetă. Procurorul de caz:

Incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, noi detalii din anchetă. Procurorul Zafer Sadîc spune că sunt verificate autorizaţiile şi avizele pe care spitalul trebuia să le deţină, dar vor fi urmărite şi imaginile de pe camerele de supraveghere aflate în saloane şi pe holul secţiei ATI pentru a afla cauza care a dus la producerea tragediei în care şapte oameni au murit.

Incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, noi detalii din anchetă

Citeşte şi Mărturia devastatoare a unui medic din prima linia în timpul incendiului de la spitalul din Constanța: „Mă durea sufletul. O asemenea misiune nu am mai avut”

Procurorul de caz, Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a declaat că o există o echipă care face cercetăi în cazul tragediei de la Contanţa, mai multe persoane fiind deja audiate.

„Avem o echipă numeroasă care face cercetarea la faţa locului, atât lucrători de poliţie, cât şi specialişti în domeniul investigării incendiilor.  În paralel cu cercetarea la faţa locului în care am implicat şi reprezentaţii spitalului, care să poată oferi informaţii despre împrejurările producerii evenimentului ca să putem să aflăm date despre amplasarea paturilor şi amplasarea aparaturii medicale în saloane, a sistemului de supraveghere video, locul în care se afla fiecare pacient la momentul producerii incendiului.

Am procedat la audierea de persoane care ar putea să ofere informaţii despre ce s-a întâmplat în dimineaţa respectivă. Am audiat dintre pacienţii care au scăpat cu viaţă, din fericire, care sunt într-o stare relativ bună în prezent, aşa că o să încercăm să ne dăm seama care a fost sursa incendiului, care a fost locul în momentul în care a izbucnit incendiul”, a transmis procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, potrivit News.ro. 

Acesta a mai precizat că urmează să fie ridicate documente şi înregistrări video.

„Efectuăm toate investigaţiile, urmează să ridicăm documentele pe care ni le vor pune la dispoziţie reprezentanţii spitalului ca să observăm dacă existau autorizaţiile şi avizele necesare pentru întreaga structură, pentru instalaţiile folosite, instalaţia electrică, instalaţia de oxigen şi pentru alte tipuri de instalaţii sau aparatură ale spitalului. Am ridicat, prin punerea la dispoziţie de către reprezentanţii spitalului, sistemele de înregistrare video, a camerelor în cele şapte saloane şi de pe holul secţiei ATI. Sperăm să putem recupera din acestea pentru că, cel puţin la prima vedere, unul dintre DVR-urile ridicate, primite de la spital, este probabil deteriorat din cauza intervenţiei pompierilor că l-am găsit plin de apă, nu neapărat ars, deşi a intrat fum în acest aparat, totuşi a fost udat la intervenţia pompierilor şi sperăm să putem recupera datele de pe hard disk”, a precizat Zafer Sadîc.

Acesta a menţionat că fiecare salon al spitalului era dotat cu camere de supraveghere video, pentru ca pacienţii să poată fi monitorizaţi în permanenţă.

„În fiecare salon. Fiecare salon era dotat cu camere de supraveghere video, aşa încât fiecare pacient să poată fi monitorizat în permanenţă. Aşa cum este configuraţia secţiei ATI, toţi pacienţii sunt monitorizaţi atât video, cât şi pe baza semnalmentelor, tot ceea ce înseamnă temperatură, saturaţie şi alte date ale pacienţilor care le-ar putea indica celor din secţie dacă pacientul se simte bine, are vreo criză, dacă îi scade saturaţia şi alte astfel de date medicale”, a mai spus procurorul.

Zafer Sadîc a dezvăluit faptul că anchetatorii au nişte indicii despre producerea incendiului, dar doresc să verifice aceste informaţii.

„Avem câteva indicii privind modul de producere al evenimentului, însă, deocamdată, totul este la nivel de speculaţie şi nu vrem să oferim piste false sau să dăm informaţii care nu ar putea fi verificate sau ar putea fi infirmate în viitor. Aşteptăm să ne ajute şi specialiştii cu concluziile dumnealor şi după ce vom audia în principiu măcar jumătate din persoanele pe care ne-am propus să le audiem, după aceea ne formăm o imagine mai clară despre împrejurările producerii evenimentului”, a mai declarat procurorul.

Potrivit procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, ancheta la faţa locului ar putea fi încheiată în două-trei zile.

„Cercetarea la faţa locului o vom termina în două sau trei zile, deja s-a intrat destul de serios la faţa locului, s-au adunat începând de ieri, ieri şi azi s-au adunat numeroase mijloace de probă materiale care ne trebuie pentru diferite operaţiuni, activităţi de laborator ale specialiştilor şi sperăm că dacă nu mâine, poate poimâine reuşim să terminăm cercetarea la faţa locului. După ce terminăm cercetarea la faţa locului şi ridicăm ceea ce ne trebuie şi ceea ce ne vor solicita experţii ca să poată examina mai departe în laborator, vom pune la dispoziţie spitalului partea de clădire pe care am investigat-o să îşi poată urma cursul firesc, reparaţii pentru a pune spitalul în funcţiune”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

În paralel o echipă formată din opt specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a continuat, luni, cercetările la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, în vederea elaborării unei expertize tehnice, ca urmare a incendiului ce a avut loc la secţia ATI.

Probele adunate, documentele necesare şi imaginile foto şi video de la locul incendiului vor fi trimise de Poliţia Criminalistică la INSEMEX Petroşani. În urma analizei acestora, INSEMEX va întocmi un raport de expertiză tehnică, ce va fi înaintat Parchetului Constanţa. Raportul va fi gata anul viitor, a precizat directorul general al INSEMEX.

Reamintim că şapte persoane au murit, vineri, după ce secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa a fost cuprinsă de flăcări.

Noi detalii despre starea pacienţilor transferaţi la Spitalul Judeţean Constanţa

Treizeci de pacienţi transferaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa la Spitalul Judeţean Constanţa mai sunt internaţi, dintre care nouă la ATI, şase fiind externaţi şi urmând să primească tratament la domiciliu. Trei dintre pacienţii de la ATI sunt în stare gravă.

„În această dimineaţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă erau 36 de pacienţi transferaţi în urma incidentului de la Spitalul de Boli Infecţioase. Având în vedere evoluţia favorabilă, şase dintre aceştia au fost externaţi, urmând să primească tratamentul la domiciliu, în izolare. La acest moment, în evidenţele Spitalului Judeţean Constanţa, sunt 30 de pacienţi transferaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase, nouă se află la Terapie Intensivă unde, iniţial, erau 14, dar pentru că evoluţia a fost favorabilă au fost mutaţi în alte zone special amenajate pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2. Alţi 11 sunt în aceste secţii, extensii COVID, 10 sunt internaţi în secţia exterioară de la Agigea. Datele se pot modifica în funcţie de evoluţia pacienţilor în orice moment.

Forme mai severe de boală prezintă în special cei care sunt la Terapie Intensivă, ceilalţi prezintă forme medii sau uşoare. Este o perioadă dificilă pentru întreg personalul medical, toată lumea este mobilizată şi se depun toate eforturile pentru a le asigura cele mai bune îngrijiri medicale”, a explicat Crina Kibedi, care a menţionat că trei dintre pacienţii de la ATI se află într-o stare gravă.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Citeşte şi Incendiu ATI Constanţa! Rudele pacienţilor decedaţi în spitalul morţii, sfâşiate de durere: „Doar două săptămâni au trebuit ca să nu mai recunosc un om lângă care am trăit o viaţă”

13 spitale din județul Constanța funcționează fără autorizații de securitate la incendiu

Şeful ISU Constanţa, Cristian Mihai Amarandei, trae un semnal de alarmă şi spune că tragedia de la Spitalul de Boli infecţioase din Constanţa s-ar putea repeta oricând şi în alte spitale din judeţ

”În urma controalelor desfășurate de ISU au fost constatate deficiențe organizatorice în ceea ce privește exercitarea exercițiilor de evacuare, graficul controalelor proprii la nivelul obiectivului, planificarea personalului, stabilirea responsabilităților și atribuțiilor în cazul producerii unor situații de urgență, dar și deficiențe tehnice în ceea ce privește exploatarea instalațiilor electrice, folosirea sau modul în care sunt realizate instalațiile de detecție, semnalizare sau alarmare în caz de incendiu, dar și alte astfel de deficiențe care pot conduce la producerea unor situații de urgență.

Aceste deficiențe au fost sancționate pe timpul acțiunilor de control. Pentru acțiunile de control din acest an au fost controlate 35 de unități spitalicești, au fost aplicate 37 de avertizmente și au fost sancționate peste 480 de deficiențe. Cuantumul amenzilor este de aproximativ 120.000 de lei”, a declarat şeful ISU, ptrivit Focuspress.ro.

Acesta a mai precizat că 13 spitale din judeţul Constanţa funcţionează fără autorizaţii şi avize eliberate de ISU.

De precizat că, potrivit lui Cristian Mihai Amarandei, aceste controale se organizează planificat anual, sau inopinat, în cazul în care există sesizări în acest sens, sau sunt stabilite la nivel central astfel de acțiuni, în urma producerii unor situații de urgență.

”La nivelul județului Constanța, în momentul de față funcționează un număr de 13 unități spitalicești care nu dețin autorizație de securitate la incendiu”, a mai spus Cristian Mihai Amarandei.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Adio Netflix pe aceste televizoare! Din luna august, aplicația nu va mai funcționa pentru ele
Capital.ro
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Salarii uriașe pentru românii care se angajează aici! Poți câștiga 9.600 de lei lunar!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Andreea Sasu a născut cel de-al patrulea copil al lui Philipp Plein! Primele imagini cu bebelușul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
MAREA ACTRIȚĂ a spus adio lumii. A fost o DOAMNĂ de neegalat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Trupele nord-coreene ar deveni „carne de tun” dacă s-ar alătura forțelor ruse în Ucraina, afirmă Pentagonul
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!