Concedieri în aparatul de stat. Poșta Română intenționează să demită peste 500 de salariați în această vară la nivel național. Potrivit unui document obținut de „Ziarul de Iași”, instituția a anunțat deja Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) că disponibilizările vor începe după data de 15 iunie.
Toți lucrătorii care vor fi demiși vor primi, în funcție de vechime, salarii compensatorii care pot ajunge până la suma de 50.000 lei.
„Concedierile vor avea loc începând cu data de 15 iunie 2023, nu mai devreme de 30 de zile de la data primirii notificării scrise de către inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, și se vor desfășura pentru o perioadă de maxim 90 de zile”, se arată în documentul obținut de ZDI.
Din cei 501 de salariați, cei mai mulți sunt încadrați ca experți (108 de persoane). Alte categorii de salariați în cazul cărora vor fi făcute concedieri numeroase sunt: economiști (77 de persoane), documentariști (73), operatori de calculator (67), inspectori exploatare (50) și consilieri juridici (18). Pe lista concedierilor se vor afla și persoane cu funcții de conducere: directori, directori adjuncți și șefi de diverse departamente. Nu în ultimul rând, alte persoane vizate lucrează ca agent vânzări, șoferi, administratori de baze de date, ingineri, auditori și alți funcționari.
Cine este vizat de concedieri:
„Primul criteriu de departajare pentru concedieri îl va constitui îndeplinirea obiectivelor de performanță, în sensul că angajații ai căror obiective de performanță nu sunt îndeplinite vor fi selectați pentru concediere înaintea celor care și-au îndeplinit obiectivele de performanță”, se mai precizează în documentul semnat de directorul general al Poștei, Valentin Ștefan.
„În cazul în care concedierea colectivă afectează salariați soți care lucrează în aceeași unitate și ambele posturi sunt afectate de concedierea colectivă, se desface contractul de muncă al soțului care are venitul cel mai mic. (…) Se va avea în vedere ca măsura concedierii colective să afecteze numai în ultimul rând angajații părinți singuri, care au în îngrijire copii, pe întreținătorii unici de familie”, sunt alte două criterii stabilite de conducerea Poștei. Dacă va fi necesară în continuare o departajare, atunci Poșta va apela la o companie de consultanță pentru realizarea unui audit al resurselor umane.
Pensii 2023. Este în pericol sistarea plăţii pensiilor? Marius Budăi: „Exclus, nu cred că părinţii şi bunicii noştri merită ca o asemenea informaţie”
Salarii compensatorii sau un alt post
Potrivit documentului, Poșta ar urma să acorde fiecărui salariat ce urmează să fie concediat un alt post în aceeași localitate sau în localitate de domiciliu „în măsura în care Compania are această posibilitate”. În schimb, vor fi acordate salarii compensatorii în funcție de vechimea în sistemul poștal, în valoare de: 5.000 lei (între 2 și 5 ani), 12.000 lei (între 5 și 10 ani), 18.000 lei (între 10 și 15 ani), 30.000 lei (între 15 și 20 ani) și 50.000 lei (peste 20 de ani). Potrivit conducerii Poștei, sindicatul poate face propuneri pentru evitarea sau diminuarea numărului de salariați care urmează să fie concediați până cel târziu la data de 8 mai.
Planul de restructurare al personalului face parte din măsurile propuse de conducerea instituției în vederea reorganizării și eficientizării activității. „Poșta, deși reprezintă un mare angajator al României, deține o cotă de piață minoră pe piața de curierat, se manifestă pe o piață în scădere a trimiterilor de scrisori și se menține în limitele profitabilității cu ajutorul unor contracte de servicii financiare conexe precum livrarea de pensii sub formă de numerar”, se mai arată în adresa obținută de ZDI. La nivel național, Poșta are o cotă de 6% pe piața de coletărie, iar 45% dintre venituri provin din distribuirea pensiilor și ajutoarelor sociale.