Încep concedieri masive. 8.000 de angajaţi rămân fără loc de muncă de Sărbători. Disponibilizări în lanţ la mai multe firme mari

Cel mai mare exportator mondial de grâu, prezent și în România, taie mii de locuri de muncă. Se anunţă disponibilizări masive şi la Bosch, Ford sau Volkswagen.
Filip Stan
03 dec. 2024, 11:44
Încep concedieri masive. 8.000 de angajaţi rămân fără loc de muncă de Sărbători. Disponibilizări în lanţ la mai multe firme mari
Multinaționalele anunță concedieri masive

Concedieri masive în toată Europa. Traderul american de produse agricole Cargill, cel mai mare exportator mondial de grâu, va tăia 8.000 locuri de muncă, reprezentând 5% dintre angajați, argumentând prin scăderea veniturilor anuale pe fondul prețurilor scăzute la recolte.

Majoritatea concedierilor la Cargill vor fi chiar anul acesta, conform Reuters.

Compania, cu sediul în Minnesota (SUA), are peste 160.000 de angajați. În anul fiscal încheiat pe 31 mai 2024, Cargill a înregistrat venituri de 160 miliarde de dolari, comparativ cu nivelul record de 177 miliarde de dolari în anul precedent.

În România, compania a realizat în 2023 o cifră de afaceri de 5,14 miliarde de lei, fiind în TOP 50 – Cele mai mari companii din România după cifra de afaceri. Profitul raportat a fost de 32,8 milioane de lei, cu 154 de angajați.

Concedieri masive într-un sector de activitate neafectat de disponibilizări în ultimul deceniu. Schimbările climatice, principala cauză a renunțării la angajați

Compania americană Cargill administrează aproape 20 silozuri, cu o capacitate totală de peste o jumătate de milion de tone, în județele Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș și Vaslui.

Concedieri şi la Bosch: 5.500 de angajaţi îşi fac bagajele, se reduce programul de lucru şi salariile pentru alţi 10.000

Robert Bosch, cel mai mare furnizor de piese auto din lume concediază 5.500 de angajaţi şi reduce programul de lucru şi salariile pentru alţi 10.000, într-un nou semn al provocărilor cu care se confruntă sectorul auto german, pe fondul cererii scăzute şi al concurenţei cu rivalii chinezi care oferă vehicule mai ieftine, transmite Reuters. Joi, grupul anunţase că va reduce orele de lucru pentru 450 de angajaţi.

Personalul, în mare parte angajat cu contracte de 38 sau 40 de ore pe săptămână, va avea programul redus la 35 de ore, a confirmat sâmbătă un purtător de cuvânt, citând un raport al agenţiei dpa.

Concedieri şi proteste la Volkswagen

Încetinirea activităţilor în sectorul auto german a afectat şi Volkswagen, producătorul auto fiind implicat într-o dispută tot mai mare cu angajaţii privind planurile de închidere a unor fabrici din Germania, şi Mercedes, care a promis să adopte măsuri mai dure de reducere a costurilor.

Luni, mii de angajaţi ai Volkswagen au oprit lucrul în nouă fabrici din Germania, în cadrul unor greve de avertisment organizate de sindicatul IG Metall. Aceste acţiuni marchează o escaladare a conflictului dintre gigantul auto german şi angajaţii săi, după ce compania a anunţat în septembrie că intenţionează să renunţe la mai multe acorduri de muncă şi la un acord de protecţie a locurilor de muncă, în vigoare din 1994, relatează CNBC.

Lucrătorii au participat la demonstraţii purtând bannere cu mesaje precum ”gata de grevă” şi ”greve de avertisment — dreptul nostru.”

Thorsten Gröger, negociator-şef al IG Metall, a avertizat că această dispută salarială ar putea deveni cea mai dură din istoria Volkswagen.

Daniela Cavallo, şefa consiliului de lucru al Volkswagen, a subliniat că angajaţii sunt hotărâţi să evite orice închidere de fabrici, concedieri în masă sau reduceri salariale, descriindu-le drept linii roşii în negocieri. Până acum, au avut loc trei runde de negocieri între Volkswagen, sindicat şi consiliul pentru muncă, fără a ajunge la un consens.

Următoarea rundă de negocieri este programată pentru 9 decembrie, fiind considerată crucială pentru viitorul companiei.

Un purtător de cuvânt al Volkswagen a declarat că respectă dreptul angajaţilor de a participa la greve de avertisment şi că speră să găsească o soluţie sustenabilă prin dialog constructiv.

Ford anunţă concedieri masive în Europa, invocând pierderi semnificative şi cererea scăzută pentru vehicule electrice

Ford a anunţat miercuri că va reduce aproximativ 14% din forţa sa de muncă în Europa, echivalentul a 4.000 de locuri de muncă, din cauza pierderilor semnificative înregistrate în ultimii ani, transmite CNBC. Printre principalele cauze se numără cererea slabă pentru vehicule electrice (EV), lipsa sprijinului guvernamental pentru tranziţia la electromobilitate şi concurenţa crescută, în special din partea rivalilor chinezi.
Cele mai multe disponibilizări vor avea loc în Germania şi în Regatul Unit, ţări unde industria auto joacă un rol esenţial.

Decizia reprezintă o lovitură grea pentru economia Germaniei, cea mai mare din Europa, care se confruntă deja cu probleme precum închiderea fabricilor Volkswagen şi tensiunile comerciale dintre China şi Statele Unite.

În Germania, vânzările de vehicule electrice au scăzut cu 28,6% în primele nouă luni ale acestui an, pe fondul eliminării subvenţiilor guvernamentale pentru EV-uri în decembrie 2022.

Cereri către guvernele europene

Ford a solicitat guvernului german mai multe investiţii în infrastructura de încărcare, stimulente financiare şi politici clare pentru a sprijini tranziţia la vehiculele electrice. Într-o scrisoare adresată autorităţilor de la Berlin, directorul financiar al companiei, John Lawler, a criticat lipsa unei agende clare care să sprijine mobilitatea electrică.

Anunţul Ford vine pe fondul problemelor generale din industria auto europeană, care se confruntă cu o scădere a vânzărilor de 6,1% în 2023. În cazul Ford, declinul a fost de 17,9% în aceeaşi perioadă.

De asemenea, Uniunea Europeană a impus tarife pentru vehiculele electrice fabricate în China, acuzând guvernul chinez de subvenţii neloiale care afectează concurenţa. Ford continuă procesul de restructurare în Europa, care include închiderea uzinei din Saarlouis, Germania, anul viitor, şi alte reduceri de personal. Compania a mai anunţat 3.800 de concedieri în februarie 2023. Reducerile actuale de personal urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului 2027.

Această situaţie subliniază provocările majore cu care se confruntă industria auto globală, într-o perioadă de tranziţie spre vehicule electrice şi de intensificare a competiţiei.

 

Schaeffler închide două fabrici din Austria şi Marea Britanie; producţia va fi relocată în Slovacia şi România

Producătorul german de piese auto şi utilaje Schaeffler a anunţat miercuri că va închide două unităţi de producţie, una în Berndorf, Austria, şi alta în Sheffield, Anglia, ca parte a unui amplu plan de restructurare, producţia urmând să fie relocată către unităţi mai eficiente din punct de vedere al costurilor din Slovacia şi România, transmite Reuters.Compania a precizat că va opri producţia de rulmenţi în Berndorf, din cauza creşterii accentuate a costurilor cu materialele, energia şi forţa de muncă din ultimii ani. În Sheffield, producţia de ambreiaje va înceta, pe fondul scăderii cererii globale, care a dus la un surplus de capacitate de producţie.

Concedieri masive la gigantul cu peste 10.000 de angajați în România. Se prăbușește piața muncii pe final de 2024

Producţia va fi relocată către unităţi mai eficiente din punct de vedere al costurilor din Slovacia şi România, însă şi acestea vor fi afectate de reduceri de personal, a adăugat compania.

În luna noiembrie, Schaeffler a anunţat că intenţionează să concedieze 4.700 de angajaţi în Europa, cele mai multe locuri de muncă fiind afectate în Germania, după ce profitul operaţional al companiei s-a redus aproape la jumătate în trimestrul al treilea.

Anunţul vine pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă sectorul auto german. Recent, şi Robert Bosch a anunţat că va elimina până la 5.550 de locuri de muncă, în contextul competiţiei tot mai puternice din partea producătorilor chinezi şi al unei cereri slabe.

Industria auto germană, un pilon al economiei naţionale, trece printr-o perioadă de tranziţie marcată de creşterea costurilor şi de provocările generate de electrificare şi noile tehnologii.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gică Hagi, oprit şi înconjurat de Poliție în trafic chiar de ziua lui! Ce a urmat depășește orice imaginație. Video
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Revenire de senzație în televiziune. Un mare personaj se întoarce acasă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Probleme economice pun presiune pe guvernul lui Viktor Orban în Ungaria
MediaFlux
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol