„În perioada imediat următoare, august-septembrie, încep trei lucrări mari: pasajul suprateran Mihai Bravu, în sfârşit reîncep lucrările, şi pasajele subterane Piaţa Sudului şi Piaţa Presei libere„, a menţionat primarul Capitalei.
În ceea ce priveşte pasajele Mihai Bravu şi Piaţa Sudului, edilul Capitalei a declarat că în momentul de faţă municipalitatea se află în proces de atribuire a contractului pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor. Din momentul în care se va contracta o firmă de construcţii, aceasta are la dispoziţie 15 luni pentru finalizarea pasajelor.
Bugetul alocat pentru Pasajul Mihai Bravu-Văcăreşti este de 36 de milioane de euro, iar banii vin exclusiv de la bugetul PMB.
Lucrările la acest pasaj au fost oprite de mai bine de un an, atunci când Primăria a reziliat contractul cu firma Romstrade, care câştigase licitaţia de construcţie a pasajului în anul 2010, după ce aceasta a intrat în insolvenţă. Valoarea contractului cu Romstrade era de 97 milioane lei, iar termenul de finalizare era primăvara anului 2012.
Pasajul Piaţa Sudului va fi finanţat majoritar din fonduri europene, valoarea construcţiei ridicându-se la 37 de milioane de euro. Contractul de finanţare europeană a fost semnat de Oprescu la sfârşitul lunii octombrie 2012.
Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se va realiza pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. De o parte şi de alta a pasajului rutier, vor fi realizate şi pasaje pietonale.
Al treilea pasaj important va fi realizat în partea de nord a Bucureştiului, în zona Pieţei Presei Libere. Planul urbanistic zonal al pasajului este în dezbatere publică până la începutul lunii august, după care va fi supus votului consilierilor generali ai Capitalei. Imediat după ce PUZl va fi aprobat, consorţiul de firme care a câştigat licitaţia va începe lucrările.
Pentru realizarea pasajului, PMB a alocat din bugetul local 18 milioane de euro. Conform proiectului, pasajul rutier subteran se va realiza pe sensul dinspre DN1 spre Soseaua Kiseleff. Astfel, șoferii vor putea intra în pasaj de pe Sos. București-Ploiești, din zona de după Fântâna Mioriţa și vor ieși pe Șoseaua Kiseleff, în zona ştrandului Tineretului, și pe bd. Mărăști. În plus, va fi construit şi un pasaj pietonal subteran ce va subtraversa piaţa pe orice direcţie. Pasajul ar urma să fi gata cel mai devreme în anul 2015.
CITEŞTE ŞI Pasajul Rutier din Piaţa Presei Libere, criticat dur de ONG-uri: „Un genocid, inutil şi costisitor”
În afară de şantierele impuse de cele trei pasaje, care vor fi în zone aglomerate şi intens circulate din Capitală, primarul general a anunţat că se va mai lucra vara aceasta la şcoli, grădiniţe, creşe, pe bulevarde şi străzi, la spitale, monumente, imobile şi centre de asistenţă socială. În total sunt înregistrate mai mult de 100 de şantiere care vor perturba liniştea bucureştenilor.
„Nu e confortabil să trăim printre şantiere, dar nici nu există altă modalitate de dezvoltare a unui oraş. Ne cerem scuze pentru zgomot şi pentru praf. Lucrăm cu motoarele turate la maximum vara asta, ca să terminăm în termenele stabilite. Toate şantierele au bugetele repartizate, aşa că nu ar trebui să existe alte piedici în desfăşurarea lucrărilor„, a afirmat Oprescu în cadrul conferinţei de presă.