Încep preselecțiile pentru cea de-a noua ediție a Atelierelor „Micul Artist”

Cu nouă ani în urmă, Opera Comică pentru Copii lansa una dintre cele mai de succes inițiative menite să-i sprijine pe părinții care doresc să dezvolte în mod armonios talentul și aptitudinile copiilor lor. Astfel, au fost create Atelierele „Micul Artist”, o serie de cursuri care acopereau cinci direcții artistice de explorat pentru copiii de 4-12 ani: street dance, cor, balet, artă fotografică și oratorie. Astăzi, programul vine în întâmpinarea nevoii de educație extracurriculară a elevilor cu o ofertă mai mult decât generoasă: 50 de cursuri, desfășurate la sediu sau online, pentru grupe de vârstă care încep de la creșă și se continuă până la liceu.
Alina Costache
09 sept. 2024, 12:51
Încep preselecțiile pentru cea de-a noua ediție a Atelierelor „Micul Artist”

În perioada 16 – 21 septembrie 2024, instituția din Calea Giulești nr. 16 organizează preselecții pentru toate cursurile, urmând ca până pe 25 ianuarie 2025 să aibă loc 15 întâlniri săptămânale pentru fiecare curs în parte, online sau la sediu, în funcție de atelierul sau atelierele alese. Taxa de participare este de 490 lei/modul (15 ore), achitată până pe 29 septembrie 2024.

Părinții interesați pot completa formularul disponibil pe site-ul proiectului, ateliereocc.ro. După trimiterea electronică a formularului, copiii sunt așteptați direct la preselecția de la atelierul dorit, conform programului afișat pe site-ul proiectului. În fiecare an, Opera Comică pentru Copii se străduiește să îmbunătățească oferta de cursuri, ținând cont atât de sugestiile părinților, cât și de dorințele copiilor. Anul acesta, noutățile includ cursuri de canto și prezență scenică, scriere prin muzică, știință și imaginație, jurnalist în devenire și dezvoltare personală.

Atelierele de dans

Prin coregrafie, copiii învață să se respecte și să colaboreze pe scenă. Își modelează trupul, mintea și sufletul, devenind încrezători în talentul și forțele proprii. Pe lângă cele cinci cursuri de balet disponibile la sediu și coordonate de Consuella Crăciun (lunea), Jaqueline Bratu (marțea), Theodora Munteanu (miercurea), Maria Șerbănoiu (miercurea) și Theodora Badea (joia), copiii care au ritmul în sânge și energie debordantă au și alte posibilități de explorare a universului coregrafiei. În zilele de marți sunt așteptați la cursul de zumba (Consuella Crăciun), dansuri populare (Mihai Pricope) sau la step (Vera Stoian), miercurea la dans modern (Maria Șerbănoiu), iar în zilele de joi la streetdance (Ionuț Picincu). Cu excepția atelierului de balet de marți, care este susținut de reputata coregrafă Jaqueline Bratu, toate celelalte ateliere de dans sunt coordonate de balerini din ansamblul Operei Comice pentru Copii. Oare cum se simte un copil atunci când chiar artiștii pe care i-a văzut pe scenă îi arată primii pași în lumea dansului?

 

Atelierele de muzică

Cântatul la cor este singura activitate din orarul școlar în care copiii învață cum să respire corect. Iar la „Micul Artist” sunt ateliere pentru toate ciclurile școlare: cor junior (Elena Iorgulescu), cor senior (Mădălina Maxim), canto și prezență scenică (Claudia Ciobanu). Muzica este totodată și o formă de integrare socială, chiar și pentru cei mai timizi copii. Atunci când toți coriștii îl urmăresc pe dirijor, devin o echipă unită și fiecare membru are o contribuție importantă la rezultatul pe care publicul îl aplaudă apoi în sală. În plus, pentru copiii cărora le place muzica și nu vor încă să cânte în cor, există atelierele de muzică prin jocuri, de pian, de clopoței muzicali și boomwhackers, toate coordonate de Angelica Baciu, solistă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

Atelierele de teatru

Poate cele mai populare dintre cursurile pentru copii, atelierele de actorie sunt în fiecare an la mare căutare. Fiecare familie are un mic actor acasă, pe care Opera Comică pentru Copii îl așteaptă cu bucurie la oricare dintre cele șapte ateliere de teatru, susținute de Andreea Petra (lunea, miercurea, vinerea), Vera Stoian (marțea), Otilia Panainte (marțea), Călina Epuran (miercurea), Cristina Pătrașcu (joia) și Ioana Rufu (joia, vinerea, sâmbăta). Atelierele se adresează copiilor de toate vârstele, iar profesorii au grijă să cultive armonios talentul care există în fiecare cursant. După un asemenea atelier, copiii dobândesc mai multă încredere în sine, sunt conștienți de emoțiile lor și ajung să le folosească în favoarea lor.

 

Atelierele de arte plastice

Pentru copiii cu înclinație spre lucrul cu mâinile și îndemânare sporită există șase ateliere de arte plastice, care acoperă un spectru amplu de preocupări artistice. Săptămâna începe cu atelierul ceramică (Cristina Anculete), continuă cu cel de fotografie, marțea (Cristina Anculete), miercurea cu minimeșteri astronomi (Adina Soare) și desen (Livia Rus, online), pictură creativă și design joia (Patricia Procopie), iar sâmbăta culminează atelierul de creații handmade (Angelica Baciu). E un mod distractiv prin care copiii pot mări puterea de concentrare și atenţia la detaliu. În plus, cele mai multe dintre creațiile realizate în cadrul acestor ateliere ajung în expoziții admirate de miile de spectatori care trec pragul Operei Comice pentru Copii, constituind o confirmare în plus pentru micii artiști în formare.

 

Atelierele de dezvoltare personală

Pentru copiii care nu simt atracție nici pentru dans sau muzică, nici pentru teatru sau arte plastice, într-atât încât să vină săptămânal la un asemenea atelier, OCC are nu una, ci 15 propuneri interesante. Atelierele de dezvoltare personală vin în întâmpinarea unei suite vaste de nevoi emoționale și cognitive ale copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani. Totodată, oferă structură gândirii și exprimării lor, indiferent că sunt preșcolari sau adolescenți. Astfel, în zilele de luni, cei mici pot frecventa atelierul de șah (Bogdan Ulian) și de scriere creativă (Ioana Marinescu, online), marțea la atelierul de astronomie (Diana Chiriță, online) și de scriere prin muzică (Claudia Ciobanu), miercurea sunt invitați la atelierul de stimularea gândirii logice (Daniela Andronie) și de jurnalist în devenire (Ioana Marinescu, online), în zilele de joi la clubul de conversație în limba engleză (Otilia Panainte) și la atelierul de dezvoltare personală (Raluca Popa), iar vinerea la atelierele de știință și imaginație (Daria Răduță, Simona Ivanciu, Vladimir Bănuță) și de astronomie (Diana Chiriță, online). Ziua de sâmbătă este cea mai bogată în ateliere în care copiii învață să transmită mesaje în mod persuasiv, să-și proiecteze emoțiile în public prin discurs și să convingă, printr-o exprimare clară și coerentă, audiența. Părinții au de ales între atelierele de oratorie (online) și debate (Mădălin Guruianu, online și la sediu), gândire logică și analitică (Corina Zamsa), clubul de lectură, dezbateri și creație (Ciprian Nedelcu) și atelierele de comunicare și cunoaștere – învățăm cum să învățăm (Adina Iacob).

 

Musicalul „Matilda”, numai în această lună în Sala Mare

Noua stagiune începe în Sala Mare cu mult așteptatul musical „Matilda”, care revine pe scena Operei Comice pentru Copii în luna septembrie, cu 15 reprezentații programate în perioada 13-29 septembrie. Ca de obicei, toate spectacolele stagiunii, până în luna iunie 2025, sunt programate deja și biletele și abonamentele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro. Astfel, părinții își pot organiza programul din timp pentru a se bucura împreună cu familia de spectacol.

„Matilda” este povestea extraordinară a unei fetițe care îndrăznește să se revolte și astfel își schimbă destinul. Cu dansuri pline de energie și melodii atrăgătoare (muzica: Tim Minchin), spectacolul de la Opera Comică pentru Copii (premieră în stagiunea 2023/2024), în regia lui Emil Pantelimon, are o distribuție alcătuită din cei mai talentați artiști adulți și copii ai teatrului. Musicalul „Matilda”, inspirat de cartea scriitorului britanic Roald Dahl, este prezentat sub licență Music Theatre International (MTI), toate materialele scrise pentru spectacol fiind furnizate de MTI. Cântecele din spectacol sunt interpretate în limba originală (engleză).

„> este nu numai un titlu în vogă, ci și cel mai mare musical făcut pentru copii și cu foarte mulți copii în distribuție, în puncte cheie. Este o partitură complexă, o poveste cu foarte multe planuri și multe povești în povești. Este o realitate a lui Roald Dahl, perfect valabilă și acum 50 de ani, și astăzi. Mesajul din >, atât de diversificat și semnalizator al atâtor probleme grave pe care le are astăzi societatea, familia, școala, cred că este cel mai complex și cel mai provocator. Or, la Opera Comică pentru Copii ne place să accesăm provocările și să le aducem în fața publicului într-o manieră absolut diferită față de cele în care au fost prezentate pentru prima dată. Și aici mă refer la Broadway şi la West End.”, declara înainte de premiera din luna mai Emil Pantelimon, regizorul spectacolului.

În luna octombrie, musicalul „Matilda” va putea fi urmărit în cadrul Festivalului Național de Teatru, la secțiunea FNT educațional. Reprezentația este programată pentru data de 23 octombrie, la ora 11:00, iar biletele sunt aproape epuizate. Aceasta marchează o premieră pentru Opera Comică pentru Copii, care participă pentru prima dată cu o producție la acest festival. Totodată, anul acesta, OCC, instituția condusă de soprana Felicia Filip, a fost distinsă de UNITER – Uniunea Teatrală din România cu Premiul pentru Coerența și Consistența Programelor de Educație prin Artă a Publicului Tânăr.

 

A șasea ediție a festivalului „Bebe Fest” începe la final de septembrie

Finalul lunii septembrie este marcat de cea de-a șasea ediție a festivalului „Bebe Fest”, dedicat celor mai mici spectatori, cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Evenimentul include activități special gândite pentru a stimula creativitatea și dezvoltarea celor mici într-un mediu plin de veselie și siguranță. Timp de două weekenduri (27-29 septembrie și 4-6 octombrie) în incinta Operei Comice pentru Copii, au loc activități artistice, distractive și educative, care să-i susțină pe tinerii părinți într-una dintre cele mai frumoase etape din viața alături de micuții lor. Programul evenimentului este 16-20 în zilele de vineri, respectiv 10-20 în zilele de sâmbătă și duminică.

Opera Comică pentru Copii rămâne devotată misiunii sale de a aduce bucurie, educație și artă de cea mai înaltă calitate în viața copiilor și familiilor din București și nu numai. OCC este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, „Aventura Parc”, „Abonamente” sau „Voluntariat”.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Vânt puternic, ploi și ninsoare abundentă, de Crăciun. Vremea de care ne era dor, de Sărbători
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Vasile Bănescu: Crăciunul nu este despre cumpărături compulsive sau reduceri
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!