Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 17 noiembrie 2022. Legea nr.307/2022 se referă mai concret la produsele lactate inclusiv la lapte, iar pe data de 20 noiembrie va intra în vigoare.
Conform actului normativ, în cazul produselor vegetale, denumirea de lapte sau produse lactate nu va mai putea fi utilizată. Mai exact, produsele cunoscute sub denumirea de ,,lapte de soia”, ,,lapte de ovăz”, sau ,,lapte de migdale”nu vor mai putea fi utilizate pe ambalajele produselor de proveniență vegetală fiind interzise. Comercianții care nu vor respecta aceste legi, riscă amenzi usturătoare. Amenda va fi cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lei, însă va exista și o sancțiune contravențională complementară prin care se va opri temporar comercializarea produselor găsite cu nereguli până când acestea sunt remediate.
„Prezenta lege reglementează sectorul laptelui și al produselor lactate, al produselor care conțin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea și comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populației, satisfacerea necesităților de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor.(…)”, se arată în lege.
Mai mult decât atât, este complet interzisă incripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate să fie scris Produs românesc”, dacă prevederile art.2 din Legea nr.168/2017 nu sunt respectate.
„Prevederile se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate. Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete”, potrivit legii.
Dacă cumva comerciantul are de gând să modifice informațiile de pe etichetă acesta va fi sancționat în coformitate cu prevederile legii.