Elevii români vor fi obligați să aibă un dosar care să cințină toate rezultatele școlare din cei 12 ani de învățământ preuniversitar, diplomele , certificatele, documentele pentru diverse activități și recomandările primite de la profesori.
Portofoliul educațional este conceput pentru a-i ajuta pe elevi să își aleagă facultatea cea mai potrivită și, totodată, pentru a permite părinților să cunoască nivelul real de pregătire al copiilor lor. De asemenea, copiii din grădiniță vor fi și ei incluși în acest sistem.
Citește și: Rezultate Admitere ASE 2024. Două facultăți nu mai acceptă înscrierea pe bază de dosar
Deși portofoliul era prevăzut de Legea Învățământului adoptată acum 13 ani, conform modelului european, implementarea sa a fost amânată până în această toamnă.
Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților, a declarat pentru Antena 3 CNN că acest portofoliu va facilita identificarea vocației elevilor și le va permite să își organizeze mai eficient obiectivele și planurile de carieră.
„Acolo ar trebui sa regăsim și nevoile de sprijin, de intervenție, aptitudinile deosebite ale unui copil, nevoile de remediere a anumitor situații, pentru a ști cum putem ajuta din punct de vedere educațional un copil”.
„Să folosim acest portofoliu la sfârșitul ciclului, astfel încât, dau exemplu: mama vrea să îl facă pictor, dar el ştie să dea cu racheta în mingea de tenis. Haideți să vedem ce poate, ce vrea copilul”, a declarat Daniela Voinea, directorul de la Şcoala Sfinţii Voievozi.
În prezent, nu se știe dacă portofoliul va fi disponibil în format electronic sau sub forma unui dosar fizic voluminos. De asemenea, este important de menționat că școlile nu dispun de spațiu suficient pentru a stoca astfel de documente.