Începe a doua recalculare a pensiilor. Cine sunt beneficiarii și când află dacă și câți bani în plus vor încasa

Un nou val de recalculare a pensiilor începe la începutul acestei luni, iar peste un milion de pensionari din România ar putea primi vești importante cu privire la drepturile lor bănești. Această recalculare se concentrează în special pe cei care, înainte de anul 2001, au beneficiat de al 13-lea salariu, prime sau sporuri, pentru care s-au plătit contribuții sociale.
Filip Stan
01 sept. 2024, 19:15
Începe a doua recalculare a pensiilor. Cine sunt beneficiarii și când află dacă și câți bani în plus vor încasa

Conform noilor reglementări, pensionarii care au avut venituri suplimentare după anul 2001 nu vor fi obligați să depună adeverințe suplimentare la casele de pensii. Datele referitoare la contribuțiile plătite pe aceste venituri ar trebui să fie deja înregistrate în sistemul fiscal, conform declarației fiscale 112. Această măsură este menită să simplifice procesul și să evite birocrația excesivă pentru cei care au lucrat după anul menționat.

Cu toate acestea, pentru pensionarii care au beneficiat de venituri suplimentare înainte de 2001, lucrurile sunt mai complicate. Aceștia vor trebui să obțină adeverințe de la foștii angajatori, care să ateste că veniturile au fost supuse contribuțiilor sociale. Potrivit legislației în vigoare, foștii angajatori sunt obligați să elibereze aceste documente la cererea fostului angajat.

O problemă majoră apare însă pentru pensionarii care nu mai pot lua legătura directă cu foștii angajatori, fie pentru că aceștia nu mai există, fie din alte motive administrative. În aceste cazuri, pensionarii sunt nevoiți să apeleze la serviciile firmelor de arhivare, dar acest demers vine cu costuri semnificative. Blocul Național Sindical (BNS) a semnalat faptul că tarifele percepute de aceste firme sunt ridicate, o simplă cerere costând aproximativ 101 lei, iar taxa de cercetare fiind de 81 lei pentru fiecare an de muncă. Astfel, obținerea unei adeverințe pentru o perioadă de 25 de ani poate ajunge să coste peste 2.800 de lei, la care se adaugă TVA.

Citește și: Recalcularea , finalizată în termenul asumat. Ministerul Muncii anunță că aproape 4 milioane de români vor avea pensia mărită din această lună

Aceste costuri ridicate au determinat nemulțumiri în rândul pensionarilor, iar în luna iunie, un număr semnificativ dintre aceștia au depus plângeri la Consiliul Concurenței. Pensionarii au reclamat faptul că tarifele practicate de firmele de arhivare sunt nejustificat de mari și ar putea fi rezultatul unei înțelegeri între companii pentru fixarea prețurilor. Consiliul Concurenței a anunțat că a demarat o investigație pentru a verifica aceste acuzații și pentru a determina dacă există o astfel de practică anticoncurențială pe piața serviciilor de arhivare.

Recalcularea pensiilor reprezintă un proces crucial pentru numeroși pensionari, mai ales în contextul în care mulți dintre ei depind de fiecare ajustare a pensiei pentru a-și asigura un trai decent. Deși această etapă de recalculare poate aduce majorări semnificative pentru unii pensionari, costurile asociate cu obținerea documentelor necesare reprezintă o povară considerabilă pentru cei vizați.

Ministerul Muncii a dat asigurări că va continua să monitorizeze procesul de recalculare și să caute soluții pentru a reduce dificultățile administrative întâmpinate de pensionari.

Citește și: Incendiu la Spitalul din Piatra Neamț. A luat foc pentru a doua oară, după tragedia din 2020 care a luat zece vieți

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)