Începe campania de vaccinare a copiilor. Valeriu Gheorghiţă anunţă că cei mici vor putea fi vaccinaţi împotriva coronavirusului începând de miercuri, 26 ianuarie.
„Demararea campaniei de vaccinare petnru vârsata copiilor între 5-11 ani va avea loc miercurea viitoare, pe 26 ianuarie. S-a modificat calendarul de livrare pentru dozele pediatrice, în sensul în care toate cele 114.000 de doze ajung în România pe data de 25 ianuarie și vor fi distribuite către centrele de depozitare.
Sunt active 220 de cabinete de vaccinare pediatrica in toate judetele, dintre care şase sunt in Bucureşti, în fiecare sector. Sunt peste două mii de programări în platformă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă joi după-amiază.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, 16.680 de persoane s-au imunizat azi cu serul anti-Covid, dintre care 4.557 de români au făcut abia prima doză.
Din cele 16.680 administrate azi, 4.557 de persoane au făcut prima doză, 2.858 de de cetățeni au primit rapelul, iar 9.265 au făcut doza booster.
Din data de 27 decembrie 2020, au fost administrate în total 16.233.190 de doze, iar 7.928.427 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.
Varianta Omicron de coronavirus a devenit dominantă în România, iar în ultimele săptămâni a crescut şi numărul copiilor depistaţi cu COVID-19. Copiii sunt vulnerabili în fața mutației, iar medicii îi avertizează pe părinți cu privire la posibile simptome.
”În general vorbim despre simptomele gastro-intestinale. Copilul are greață sau vărsături, cu sau fără deshidratare sau scaune modificate sau balonare sau gaze multe. În general ne gândim la infecția cu noul coronavirus în cazul unui pacient care are semne respiratorii: strănută, tușește, îl doare în gât.
Ați văzut cum reacționăm cu toții când cineva strănută sau tușește lângă noi, ne uităm la acea persoană mai peste umăr așa.
O bună parte din copiii mici nu au deloc tuse. De aceea cred că orice boală cu febră și deteriorare bruscă a stării generale a unui copil mic după ce a mers în public sau cineva este vag răcit în familia lui: fratele mai mare care merge la grădiniță, bona sau unul dintre părinți, ar trebui să alerteze.
Deci chiar dacă nu are tuse deloc și numai semne de deshidratare sau diaree sau pur și simplu urinează mai puțin, sunt semne care nu trebuie neglijate”, a expicat Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București pentru Ziare.com.