În ciuda faptului că accidentele rutiere au înregistrat o scădere ușoară comparativ cu anii precedenți, în 2014 acestea au constituit principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 – 18 ani din România (39% – raport MS. 2014), 183 de copii pierzându-și viața în condiții ce puteau fi evitate.
Creșterea continuă a numărului de vehicule, aplicarea insuficientă a măsurilor legislative, infrastructura deficitară și lipsa unor politici publice pe termen lung privind educația rutieră a copiilor, la care se adaugă incapacitatea lor de a evalua corect condițiile in mediul înconjurător, îi face foarte vulnerabili în traficul rutier. De cealaltă parte, adulții participanți la trafic nu constientizează că și copiii sunt utilizatori ai drumurilor publice, fie că se joacă, merg la școală sau sunt bicicliști și nu iau în calcul că aceștia prin particularitatea vârstei necesită o atenție specială.
Citeste si: Beat la volan, a omorât un copil de 11 ani, pe care l-a proiectat zece metri în aer
Într-o primă fază campania se va desfășura în două direcții: una interactivă promovată on-line pe durata lunii septembrie, care invită participanții să descarce și să afișeze stikerele campaniei în locuri vizibile în trafic, dar fără a incomoda vizibilitatea, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să conștientizeze problemele legate e prezența copiilor în trafic și una informativă prin care asociația va organiza întâlniri cu părinții cu scopul de a-i informa care sunt cele mai frecvente pericole și situații de risc pentru copii, dar și soluțiile care le au la îndemână pentru a-i învăța pe copii cum să fie în siguranță pe stradă.
Primii vizaţi vor fi părinţii şi copiii din clasele I-IV din București, în școlile care se vor arăta interesate de program. Toate acţiunile se vor desfăşura prin voluntariat.
„Începe școala! Mergi mai încet!” este un semnal de alarmă fața de o situație care capătă o dimensiune tragică, dar pe care o putem schimba, dacă vom fi cu toții mai atenți în timp ce suntem la volan. De multe ori uităm că „simpla” traversare a străzii are de fapt în spate raţionamente, abilităţi şi deprinderi specifice, pe care copiii le pot utiliza singuri după mulţi ani şi numai dacă cei din jurul lor i-au ajutat să şi le formeze. Sperăm ca mesajul nostru să atragă un număr cât mai mare de susținători din rândul publicului larg dar și al mediului de afaceri, mass-media și instituțiilor publice, pentru a putea extinde acțiunile la nivel național și de ce nu, pentru a pune bazele unui program continuu de educație rutieră pentru copii și părinți”, a declarat Ioana Pîrvulescu, Manager proiect.
Detalii, stikerele și clipul campaniei pot fi vizionate şi descărcate de pe paginile asociației:
www.facebook.com/dezvoltaresociala.ro
www.dezvoltaresieducatiesociala.ro
https://www.youtube.com/watch?v=zR-8kEI92_E
Anul şcolar 2015-2016 începe pe data de 1 septembrie 2015, se încheie pe data de 31 august 2016 şi se structurează pe două semestre, după cum urmează:
Semestrul I
Cursuri – luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2015, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 3 ianuarie 2016 Cursuri – luni, 4 ianuarie 2016 – vineri, 29 ianuarie 2016 Vacanţa intersemestrială– sâmbătă, 30 ianuarie 2016 – duminică, 7 februarie 2016
Semestrul al II-lea
Cursuri – luni, 8 februarie 2016 – vineri, 8 aprilie 2016 Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 9 aprilie 2016 – duminică, 17 aprilie 2016 Cursuri – luni, 18 aprilie 2016 – vineri, 17 iunie 2016
Vacanţa de vară – sâmbătă, 18 iunie 2016 –duminică, 11 septembrie 2016
În zilele libere prevăzute de lege, precum și în ziua de marți, 3 mai 2016, nu se organizează cursuri.
Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.
Săptămâna 4–8 aprilie 2016 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.
Prin excepție de la aceste prevederi, la clasele de învățământ preșcolar și primar, programul „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” poate fi organizat în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016, la decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, după consultarea cadrelor didactice și a beneficiarilor primari și secundari ai educației.
Anul şcolar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 18 decembrie 2015.
Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2016.
În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016.
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.