RomaniaTV.net te invită să-ţi spui părerea în legătură cu eutanasierea câinilor fără stăpân duşi în adăposturi şi care nu au fost adoptaţi în termenul prevăzut de lege.
Paşii pentru reducerea numărului de câini de pe străzi sunt capturarea, sterilizarea, adopţia şi, doar în ultimă instanţă, eutanasierea.
La Timişoara, autorităţile locale au decis să înceapă procedurile de eutanasiere, pentru a face loc în adăposturi pentru animalele care încă se află pe străzi.
Primarul Nicolae Robu anunta ca a dat unda verde la uciderea cainilor vagabonzi adunati de pe strazile din Timisoara, potrivit opiniatimisoarei.ro. Acesta spune ca animalele au fost tinute in adapost cat de mult s-a putut, insa iubitorii de caini nu s-au inghesuit sa ii adopte.
Primăria are contract cu o firmă de ecarisaj şi aproape 200 de caini aflati in padocurile acesteia au depasit termenul legal pana la care puteau fi tinuti in adaposturi. Acestia vor fi eutanasiati unul cate unul.
„Contractul cu Danyflor expira, dar avertizez firma Danyflor ca trebuie sa-si faca datoria pana in ultimul moment. M-au mai atentionat si alti cetateni ca din nou parca e un val de haite de caini prin diverse locuri in oras – si trebuie sa o spun – problema asta trebuie rezolvata si nu poate fi rezolvata decat aplicand legea, asa cum este ea. Iubitorii de animale nu au venit sa ia animalele pentru adoptie, noi le-am tinut in adapost, dar nu mai putem sa le tinem, nu ne mai da voie legea, chiar daca am vrea. Nu mai putem sa ii intretinem, prin urmare se va trece la eutanasiere. Deja de ieri a inceput, nu stiu daca chiar ieri s-a intamplat. Este unda verde ca in aceasta saptamana sa se treaca. Daca nu s-a inceput, este dat acordul”, a declarat primarul Nicolae Robu.
La Bucureşti, câinii fără stăpân aflaţi în adăposturile municipalităţii nu au fost eutanasiaţi, paşii pentru reducerea numărului de câini de pe străzi fiind capturarea, sterilizarea, adopţia şi, doar în ultimă instanţă, eutanasierea. Cu toate acestea, majoritatea animalelor au depăşit perioada în care pot rămâne în adăposturi şi pot fi adoptaţi, motiv pentru care urmează să fie omorâţi.
În Bucureşti nu se ştie însă cine şi în ce condiţii realizează eutanasierea. La adăpostul din Bulevardul Theodor Pallady sunt găzduiţi 300 câini, adică dublul capacităţii amplasamentului. Datele ASPA arată că trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal de 14 zile depăşit.
Dacă doriţi să adoptaţi un câine din cadrul adăpsturilor ASPA din Bucureşti, aflaţi mai multe detalii pe site-ul ASPA
Citeşte şi INCREDIBIL. Ce se întâmplă cu maidanezii din Bucureşti când nu mai au loc în adăposturi VIDEO
La Buzău, eutanasierea câinilor fără stăpân a început în 10 ianuarie, aproape 60 de animale fiind eutanasiate în primele patru zile, alţi 70 de câini maidanezi urmând să fie eutanasiaţi, dacă nu sunt adoptaţi de iubitorii de animale.
Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie 2013, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.
„La expirarea acestui termen, câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”, potrivit Legii nr. 258/2013.
Potrivit proiectului de norme, câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
În ceea ce-i priveşte pe cei prinşi şi duşi în adăposturile publice, aceştia pot fi revendicaţi, în cazul în care au fost pierduţi de stăpân, adoptaţi direct sau la distanţă. Adopţia la distanţă presupune menţinerea câinelui în adăpost pe cheltuiala adoptatorului.